Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лъчезар Иванов от ГЕРБ става доцент чрез съмнителен конкурс

Александра Маркарян 12 юли 2012 в 13:28 7416 4

Лъчезар Иванов Снимка: БГНЕС
Лъчезар Иванов Снимка: БГНЕС
Депутатът от ГЕРБ и бивш председател на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов е единственият кандидат в конкурс за доцент в Медицинския университет в София. Той е подал документи за участие в конкурс за доцент в Катедрата по здравна политика и мениджмънт на МУ-София. Конкурсът обаче противоречи на нормативната уредба, пише zdrave.net. Той кандидатства за доцент в специалността "Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" и в същото време в обявлението се посочва, че тя е в професионално направление "Медицина". Всъщност, според правилника на МУ, специалността е към "Обществено здраве". Иванов е представил 28 свои публикации, две от които не подлежат на рецензиране, тъй като са без печат и не е посочено списанието, в което са публикувани. На 12 от тях е пръв или единствен автор. Правилникът на университета изисква 25 публикации и поне на 15 от тях кандидатът за доцент трябва за е пръв или единствен автор. От представените от Иванов публикации само една е била публикувана в чуждо списание - в Гърция, изискването е те да са минимум 3. И двете публикувани на сайта на МУ-София рецензии обаче са положителни, не отчитат никакви нередности и препоръчват на научното жури да одобри кандидатурата. В една от рецензиите - от проф. Стефан Гладилов, ръководител на катедра "Икономика на здравеопазването", изтъква отличията и наградите на Иванов, пише още:
"Личните ми впечатления за кандидата като преподавател са положителни. Той показва интелигентност, добро познаване на преподавания материал и развито чувство за отговорност към поетите задачи".
Рецензията на проф. Гладилов е от 21 юни. Според втория рецензент - проф. Веселин Борисов, Лъчезар Иванов е целенасочен и организиран.
"Винаги е с буден усет за най-актуалните проблеми на нашата здравна политика и здравно законодателство. В личностов аспект е много комуникативен и отзивчив като колега. Има ясен език и стил, проличаващ както в публичните му изяви, така и в презентации на различни проблеми, което го прави доста подходящ за преподавателска дейност", пише проф. Борисов и препоръчва "убедено" на журито да избере кандидата за доцент.
Репортер на OFFNews се свърза с ректора на университета проф. Ваньо Митев за коментар по допуснатите нарушения, незабелязани от рецензентите. "Разпоредил съм проверка по процедурата. Заради това конкурсът ще се отложи с един месец", каза проф. Митев. Той ни увери, че дори не знаел, че Лъчезар Иванов кандидатствал за доцент в университета, тъй като решенията за конкурсите минавали формално през гласуване в Академичния съвет. Лъчезар Иванов е завършил ЕСПУ в София, след което (през 1989 г.) - медицина в Медицинска академия (сега университет) в София. Работил е в общинската болница на Разград като лекар-ординатор, след което се прехвърля във ВМА, където е лекар-ординатор. Има специалност "Вътрешни болести". Магистър е по здравен мениджмънт.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews