Из делниците на един луд (2 – 6 юли)

Александра Маркарян 08 юли 2012 в 19:23 5772 4

Понеделник, 2 юли

„Стандарт” съобщава, че депутатите от следващото НС ще заседават в нова ултрамодерна зала в бившия Партиен дом. По красота била равна само на Райхстага и Валонския парламент в Брюксел. Покривът щял да е от специално стъкло, което да „предпазва депутатите от жега и шум, а в същото време ще им разкрива небесна гледка, докато спорят и гласуват”.

И тогава от Космоса, освен Пентагона и Великата китайска стена, ще се вижда и Искра Фидосова…

Така ще изглежда новата заседателна зала на парламента.

Шегувам се. Идеята е чудесна, стига да не се получи известен дисонанс, ако в цялата тази красота се насади Тетка Цачева… Не си представям Тетка във Валонския парламент… И не само нея.

Министър Цветанов обяснява, че над задържания по операция „Цигарджиите” фамозен митничар Фози имало чадър: „От всичко, което сме имали като възможност, за да проследим професионалното развитие на това лице и това, което е оказано като въздействие за неговото оставяне на тази позиция, действително е имало политическа протекция и защита на това лице. И то дори от определен депутат, който е от Кюстендилския регион.”

Мая Манолова, кой друг… Отделно административно лице, близко до Станишев, било в отношения с Фози. Но това те не са го имали като възможност да го проследят, а Цецо го прочел „в медийните форуми”.

После разказва как в ГЕРБ имали случай, когато един от листата в Раковски се забъркал с наркотици, но от ОД "Пловдив" веднага го „реализирали”. И от ГЕРБ го изключили. „Защото, вика Цецо, по никакъв начин партията не може да бъде част от подобни лица…”

Наистина, по никакъв. Едно лице може да е част от партията, но партията не може да е част от лицето. Ако лицето не е Борисов, де... Тогава партията може да е част от лицето, даже много малка част. Но пък някои политически несторианци*, ако мога така да се изразя, смятат, че лицето има повече от едно лице и, ако е така, става още по-трудно да се каже от кое му лице е част ГЕРБ. Щото се оказа, че зад оня доносник с агентурно име „СИМО”, който забъркваше премиера с амфетки и мръсни пари, всъщност се криело ЦРУ…

Но стига политика. Да си гледаме здравето, дето се вика. Учени от Пенсилвания открили, че шамфъстъкът бори стреса. 40 г на ден намалявали кръвното налягане и сърдечния пулс в трудни ситуации.

Допълнителни изследвания на учени от СУ обаче уточниха, че антистрес ефектът на шамфъстъка се дължи по-скоро на съпровождащото го уиски. А предвид на жегата, проф. Донка Байлова съветва в „Новинар” да се добавя и вода, защото алкохолът  „отнема водата от клетките”. И така стигаме до универсалната рецепта за борба с бича на нашето съвремие – стреса: 40 г шамфъстък, 200 г „Чивъс Регал” (по възможност около прокурорска възраст) и вода колкото поеме.

Дано СЕМ да не се заядат, че правим реклама на „Чивас”, но хората си я заслужиха. Поканиха ни много интелигентно да почерпят. Другите те канят направо на купон, а тук организираха специална дискусия за свободата на словото и покрай словото... Беше доста приятно. Само едно ми направи лошо впечатление – че и другите участници в дискусията искаха да говорят. Но така е то на масови дискусии…

Вторник, 3 юли

„Новинар” цитира изследване на институт „Отворено общество”, според което се били увеличили българите, които не възразявали да живеят и работят с цигани. „40% били готови да делят бюро с ром”.

Снимка: Интернет

Ние циганин на бюро не сме виждал. То и циганин да работи отдавна не сме виждал. Знаем, че е възможно, щото преди сме виждал, но напоследък не. Трудно ще се намерят партньори за 40% от българите. А колкото до живеенето с тях, то се е увеличило главно сред млади хора, без житейски опит, които си представят това живеене както ние едно време си представяхме мирното съвместно съществуване между социализъма и империализъма. Което, както знаете, нито беше мирно, нито беше възможно…

В неделя в Лихтенщайн се проведе референдум. Питаха населението дали принцът да запази правото си на законодателно вето -  когато пожелае да може да връща законите, както нашият Плевнелиев. 18 720 души  го подкрепили. Те в Лихтенщайн са всичко 36 000 жители. И затова на националния празник Успение Богородично ги канят всички на банкет. И ние, като станем толкова, и нас ще ни канят на банкет за 3-ти март. Е, които доживеем, де. И ще ни питат по важните обществени въпроси. И вероятно ще забогатеем като лихтенщайнците. Да, така мисля. Логиката е проста. Сега сме малко над 7 млн. и средната заплата е 750 лв. Като станем 3.5 млн., средната заплата ще нарасне двойно, после още веднъж и като останем 200-300 хил., ще получаваме по 100 000 евро годишно.

Специално за референдумите обаче не сме единодушен. Монката Паси викаше, че референдумът бил “най-добрият начин един народ да се самонакаже”. И си е така. Щото изборите са си един вид референдум, а народът си избра Бойко…

При референдумите е като при социологическите изследвания. Важно е как ще се зададе въпросът. Ето, чета в „Сега”, че Мира Радева провела изследване във връзка със Закона за горите и питала респондентите: „Какъв искаш да бъдеш - богат или "зелен". Което дори не е сугестивен въпрос, а направо отговор. Все едно, дето викаше един колега, да те питат  „малка водка с приятели или голям бой в полицията?”.

Според Медиапул изследването било възложено на Мира от PR агенция "Янев и Янев" на Елена Вълчева-Янева, която била личен медиен съветник на банкерката Цветелина Бориславова, която в някои среди наричат не без основание Пампорова.

Но какво да се прави, и в социологията, както и в медиите, вече се напълни със сотаджийки*. То даже други не останаха...

Между другото, по „Дарик” колегата Кирил Вълчев разпитваше Кунева защо е избързала с учредяването на партията си. „Сега, вика, съмненията са, че сте се уплашила от предсрочни избори?” И Кунева си признава: „Да, непредсказуемостта на българския политически живот е факт…”

Ама то не са точно съмнения, щото ни донесоха, че Борисов сондирал някои посланици в този смисъл. Към момента ситуацията е такава, че, ако се постави въпросът така: „Вие богати ли искате да сте, или червени?”, народът пак ще го избере. А изкара ли два мандата, хората ще свикнат и ще го изберат и за трети, и за четвърти?! Хасково, Варна и т.н. показват, че трудното е до втория път, после става навик.

През третия му мандат му се пада да председателства ЕС. Ама то дотогава може да сме останали само ние и мамалигите…

Вчера след обстоен анализ колегата Веселин Желев доказваше, че Бойко трябва да прочете „Труд”, ако иска да  разбере какви са решенията на последния Европейски съвет в Брюксел, на който той присъстваше, поне номинално. Щото от изказванията му личало, че нищо не е разбрал…

Понеже споменахме „Труд”. Съобщава, че МС щял да купува 102 хил. бутилки за вино и ракия за избата в „Евксиноград”. „Там, пишат колегите, се произвеждат и други земеделски продукти за нуждите на държавната вихрушка.”

Според нас вихрушка и върхушка могат да се използват като синоними само в един случай – когато върхушката се държи като вихрушка. В смисъл на движение в кръг и пълен хаос. В конкретния случай синонимната употреба е допустима.

Сряда, 4 юли

„Монитор”: „Всички депутати на ГЕРБ ще започнат скоро да кръстосват надлъж и шир страната, за да прокламират досущ като апостоли приоритетите на партията за следващ мандат.”

Е, няма как да е досущ. Щото апостолите са тръгнали след разпъването на Христос. А тия тръгват при жив пророк. Но все едно, тръгват. Щели да се срещнат с жителите и на най-затънтените кътчета в България. С една дума, пак ще има „слизане сред народа”. Една власт, като усети дебелия край, и почва да слиза сред народа. Кой ли не слиза?! Когато заслизаха жълтите, ние, ако помните, поискахме сред нас да слезе Гергана Грънчарова, или Теодора Дренска, ако е възможно. Но сега нямаме някакви предпочитания. Който се случи…

Пък самият пророк дал пространно интервю на Малария Велева.  „Страхувате ли се за живота си?”, хваща Малария бика направо за…  “Преди, да. Сега вече не. Лошото е да те утрепят млад. Сега вече… Ще кръстят Академията на МВР със сигурност на моето име или някоя улица в Банкя”.

Нали сте чували оня действителен случай за една снаха, дето ú дошло до гуша свекървата да ú дудне как да я нагизди, когато умре, та накрая снахата ú рекла малко неделикатно: „Ти умри, мамо, па другото лесно”. Та и с кръщаването така… Може да му кръстят академията на МВР, пък могат и направо БАН да му кръстят… Такъв енциклопедист досега не сме имали. Но преди това ще трябва да мине през кръста, метафорично казано… В същност, той е толкова суетен, че и това може да направи. Ако не го направи преди това от популизъм. Навремето, когато умрял Талейран, противниците му рекли: "Интересно какво ли цели с това?" Но в нашия случай няма да има съмнения.

Боян Расате разправя пред „Жълт труд”: „За хомосексуалистите трябва да има химическа кастрация. Иначе след тях по „Витошка” ще тръгнат дендрофилите* с чушка и праз в задника, макар да предпочитат да си завират оная работа в хралупата на катеричката, а после ще дойдат и зоофилите с прасетата и козите. Затова още сега да поставим на колене обратните. Имаме отговорност към бъдещето на децата си.”

Изказване, което е коренно противоположно на позицията, изразената от повечето западни посланици у нас. И главно на думите на Н. Пр. Уорлик: „България е толерантна страна и вече е време в политиката да има и хомосексуалисти.”

Според нас, ако бъдат допуснати в политиката, те много скоро ще я превземат цялата. Не казвам, че това непременно е нещо лошо. Някои, например Джон Кенеди Тул, смятат, че, ако те вземат властта, няма да има войни и всички важни проблеми на човечеството ще се решават в мъжката тоалетна…

Чета изказването на Н.Пр. Уорлик и без да искам се сещам за „11 000 камшика” на Гийом Аполинер. Може би не трябваше да я споменавам… Щото в нея без усилие ще намерите „цялата палитра на сексуалната клиника”, всички перверзии, познати на науката и дори още няколко… Там има един момент… Не знам как да го разкажа по-безобидно… Няма как… Главният герой наблюдава сцена, в която ген. Кокодрьов оправя сина си… И не просто го оправя, а го и поучава: „Сергей, чувстваш ли добре инструмента, който не само те е създал, но се е и нагърбил със задачата да направи от теб всестранно развита личност? Спомни си, че в същност, Содом е един цивизаторски символ…”

Между нас казано, не ви съветвам да четете тая книга на Аполинер, ако и да го водят един от най-видните френски интелектуалци на XX в. По-ужасна порнография не съм чел. Батай, с неговото „Слънце в ануса”, е направо пионерче пред него.

Митингът на "Атака" и ВМРО пред МС се обедини около мнението, че ГЕРБ ще ги бие ток на следващите избори. Бяха издигнати и други неприлични лозунги:„Бойко, ти си милиардер, ние –не!”,  „Държавата гние, проблемът сте вие”, "Не министерски кресла, а електрически стол" и т.н.

Снимка: „24 часа”.

Та тия дни само за тоя цивилизаторски символ си мисля. Гледам, че и премиерът си затрая, не взе отношение. Май работата върви към цивилизоване… Еми щом от Москва, пардон, от Вашингтон са казали, ще се цивилизоваме…

Четвъртък, 5 юли

„Вдигаме поне пет моста над Дунав”, съобщава „Стандарт” като новина добрите пожелания на министър Дончев. „Срамота е, рекъл Дончев, да говорим за два или три моста, трябват ни минимум пет.”

Пет, пет, най-малко пет, но по-добре десет! Мостовете са хубаво нещо. Така сме запомнили от Иво Андрич: „От всичко, което човек в стремежа си към живот издига и строи, най-доброто и най-ценното в моите представи са мостовете. Те са по-значителни от къщите и по-свещени от храмовете, защото са по-достъпни. Принадлежащи на всички и към всеки еднакви, полезни, построени винаги обмислено, там където се кръстосват най-много човешки нужди, те са по-трайни от другите постройки и не служат за нищо, което е потайно и зло.“

По негово време, разбира се, не е имало европейски фондове, които да се крадат и съвсем естествено в мостовете е нямало нищо потайно…

Пък областният на Русе Стефко Бурджиев пледира за втори мост при Русе. Стефко вика: „Може да се окаже например, че вместо мост финансово по-изгодно е да се изгради тунел под Дунав – защо не?”

Да, защо не?! Ако е било по-изгодно на Навуходоносор II (634-562 пр.н.е.) да построи тунел широк 6 м. и висок 6 м. под Ефрат, който се използвал векове, що да не е и на нас?! В древна Гърция пък по заръка на тиранина Поликрат дипломиран инженер Евпалин построил един километър тунел, по който да се докарва вода за Самос. Между другото, в тоя тунел се е крил Питагор, когато нещо се скарал с Поликрат и оня джелатин искал да го скъсява откъде главата…

Та не виждам що ние, 2500 г. след Евпалин да не можем да направим едно тунелче под Дунава. Комшиите ще пуснат през 2015 г.  жп тунел „Мармарай" под Босфора, дълъг 1.4 км. Той трябваше да е готов още през 2009 г., но и там, както и на АМ „Струма”, се появиха най-различни археологии, та се забави работата… Ама на „Струма” не се забави.

„Новинар”: „Едва 3309 лева са похарчили за командировки в страната министрите и техните заместници.”

Под тая дописка читател написал: „А колко харчи Бойко на ден с въртолета дето не се спря да режи лентички под път и над път. 1 км. ремонтиран път и хоп лента. Подпорна стена и хоп лента. Герберска измама е това.”

Ей, това е страшна идея, бе! Веднъж на пътя, веднъж под пътя… Това значи два пъти повече лентички! Тая идея е дори по-добра от нашата да ги реже надълго.

Някои футболни анализатори смятат, че високата футболна класа на премиера се дължи на това, че той дълго е играл в отбора на милицията, а този отбор бие най-много.

Но за вертолета и ние си го помислихме оня ден, когато отиде да играе футбол в Бургас. Верно, не беше напразно, вкара два гола, а Бербатов не можа да се разпише. Те головете бяха от дузпи, но какво от това, някои и дузпи не могат да вкарват. Видяхте как изпаднаха англичаните, щото Ашли Коул не можа да вкара дузпа. За Робен да не говорим, на него направо му забраниха да бие дузпи. Както и да е. За вертолета не било верно. Един познат от пресцентъра на МС ми каза, че премиерът пътувал с влака, за собствена сметка. Сигурно, иначе тия 3309 лв. щеше да ги е издухал още над Сливен…

Министър Цветанов: „Всички участници в заловената хакерска група са изключително високо интелектуални личности, познават добре информационните технологии.”

Цитираме тези думи на господин вицепремиера не за друго, а за да ви обърнем внимание как са се изпразнили от съдържание понятията „интелектуално”, „интелектуалец”, „личност”, щом могат да се приложат и към разбойници, които точат хорските кредитни карти. Другото е да си помислим, че в ГЕРБ наричат интелектуалец всеки, който може да работи на компютър.

Петък, 6 юли

Ясер Арафат май е бил отровен с полоний-210, става ясно от разследване на „Ал Джазира”, базирано на изследване на института по радиофизика в Лозана.

Това обяснява някои неща. Спомням си как ни побърка през 2004 г. Пет пъти му слагахме снимката на първа страница и пет пъти се оказва, че е още жив. И тогава на Буш явно му писна, та реши въпроса: “Господи, дай мир на душата му!” При което и да не беше умрял, вече беше длъжен…

Гардовете по магазините в Търново луднали от всякакви крадци на дребно, съобщава „Монитор”. „Най-чести, пишат колегите, били случаите на старци разбойници, които задигали колбаси и консерви… Един от крадците втрещил охранителите, като измъкнал от гащите си две подкови суджук.”

Организирана престъпна група подготвя поредния си удар на щанда за сухи мезета в голям столичен супер.

Пенсиите все там крият. Лани имаше един случай във Враца. Един бай Йордан беше пъхнал щафета шпек. Но на охранителите им се сторило малко неестествено на  пенсията гащите да са издути като на 20-годишно трудоваче. Обаче един кравай в гащите на пенсията не би трябвало да се различава много от естественото състояние… И едва ли са щели да го хванат, ако не се е полакомил за два. Вероятно се е опитвал да симулира херния… Ей, пенсиите, в супера важи девиза на тотото: по малко, но редовно. И като ще криете в гащите, поне се ориентирайте към по-достоверни работи – кренвирш, карначе, ловджийска наденичка… Така де, престанете с тия сухи колбаси, които и за зъбите ви не подхождат!

Между другото, ново проучване на английски учени показва, че ако намалим консумацията на храна с 40%, ще удължим живота си с 20 г. Учените пробвали на плъхове. Намалили им дажбата с 40% и те живели с 30% повече. Значи щом при редукция на храната с 40% се удължава живота с 20 г., то при редукция от 80% сигурно ще се удължи с 40 г. И освен това при режим 20% дори и сегашните пенсии ще стигат и няма да се налага да се мишкува по щандовете.

Но лично ние не сме убеден, че хората, пък и пенсиите, крадат от бедност само. Едно заглавие в „Новинар” идва да покаже, че работата не е толкова проста: „Българите кътат бели пари за черни дни”. То по-черни надали, ама дето се вика, не се знае знае ли се… Ако верно ни чака още един мандат…  От БНБ съобщават, че през май влоговете се увеличили с 301 млн. лв. и достигнали 33.39 млрд. „Българите, пишат колегите, предпочитат да пестят, отколкото да харчат парите си и тази тенденция се задълбочава през последната година.” Което означава, че ще продължава да се намира салам в гащите. Щото откраднатото си е направо спестено. Чудя се само как не ги е страх. Но, дето вика Ерих Кестнер на едно място, „пестеливостта ражда герои”.

А това с втория мандат става все по-реално. Врачката на Берлускони Теодора вика: „Кармата на България е Борисов пак да е министър-председател." Колкото и да не познава една врачка, все се случва поне веднъж да налучка. И се притеснявам да не е точно тоя път.

…….

* Несторианци – привърженици на схващането, че Христос е имал две лица.

** Сотаджийка – курва на повикване.

*** Дендрофилия – сексуално влечение към дървета, от което страдат около 0.3% от населението на Земята. Не е ясно как се практикува самата любов, вероятно в дупките на кълвачите. А може и в хралупите на катеричките, както допуска Расате. Дендрофилите се познават по това, че когато им се случи с жена, първо я удрят няколко пъти силно по онова място, та ако има вътре оси, да избягат…

 

To be continued next път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови