Депутатите приеха Закона за горите без спорната поправка

Вероника Шербанова 05 юли 2012 в 17:27 2194 0

Депутатите приеха Закона за горите без спорните поправки. Снимка: Сергей Антонов
Депутатите приеха Закона за горите без спорните поправки. Снимка: Сергей Антонов

С 12 гласа „за“ и 5 гласа „против“ парламентарната Комисия по земеделието и горите прие на първо четене почти без обсъждане измененията в Закона за горите.

Новият законопроект влезе за обсъждане в парламента без спорната поправка за строежа на ски писти и съоръжения в горски територии и земеделски земи без промяна на предназначението, защото по този въпрос не беше постигнато съгласие на срещите между правителството и природозащитниците.

Във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, председателят на земеделската комисия Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, председателят на комисията по правни въпроси Искра Фидосова от ГЕРБ, представители на различни еко-организации, архитекти, членове на коалицията „Природата за хората и регионите“, както и туристически организации взеха участие в обществена дискусия. Въпреки продължителните обсъждания така и не бе намерен компромис по спорните точки от промените в Закона за горите.

В новите текстове няма достатъчно аргументация, заяви председателят на ЗС „Александър Стамболийски“ Спас Панчев. По думите му в законопроекта отново има възможност за пробив в частните гори, но е направено прикрито.

Тази вечер от 18.30 часа се организира поредното шествие против промените в Закона за горите. Над 2000 души са потвърдили участието си в шествието във Фейсбук страницата му, която е под надслов „Туристи, доброволци и любители на планината ЗА ГОРИТЕ!!!“.

Шествието трябваше да се състои във вторник, но беше отменено, защото много от участниците в протестите са доброволци в акциите по овладяването на пожара на Витоша.

Във вторник се проведоха планираните протести във Варна, Пловдив и Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови