Акцията по гасенето на пожара на Витоша (хронология)

02 юли 2012 в 07:32 23742 21

Пожарът на Витоша. Снимка: Булфото
Пожарът на Витоша. Снимка: Булфото

80 пожарникари, 70 горски служители и 54 доброволци, включително и от OFFRoad-Bulgaria.com, гасят пожара, лумнал вчера в резервата "Бистришко бранище" на Витоша. Всички те се събраха в 5.30 часа в центъра на Бистрица.

Минути след това започна заседанието на Оперативния щаб по гасенето на пожара, ръководен от кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Мястото на пожара е труднодостъпно. Той се намира на около 2 часа пеша от центъра на Бистрица и на един час на слизане от хижа "Физкултурник". При разгарянето на пожара вчера в хижата е имало 60 студенти от НСА, които са се включили като доброволци в акцията.

Два камиона с горски служители, пожарникари и доброволци се отправиха към хижата, където ще се търси начин огнената стихия да бъде атакувана отгоре. За момента все още не е ясно дали това може да стане, защото е вероятно вятърът да се обърне нагоре и така няма да има достъп до пожара.

Най-вероятно пожарът ще бъде атакуван откъм Стара река. Представителите на OFFRoad-Bulgaria.com все още са в щаба, за да изчакат идването на портативните помпи и да ги качат към огнището на пожара. Джип на Форума стигна до 300 метра от огнището. Форумът спешно организира АТВ-та и мотори за обхождане на района.

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили продължават и днес да помагат при гасенето. Те са оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене „Бомби Бак”. Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро. На борда на вертолетите има представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които координират дейностите с наземните групи за гасене.

"Всеки един хеликоптер носи около 2 500 литра вода. Това е една от най-рискованите операции за водачите на хеликоптерите. От офроуд обществото доброволно се включиха в нашите дейности. Те имат за задача по един от най-трудните участъци да прекарат техника, която да включим също в гасенето на пожара", каза пред БНТ главен комисар Николай Николов.

Малка трета група тръгна към отсрещния склон, откъдето да направлява двата хеликоптера, които хвърлят вода върху огъня.

Има спешна необходимост от поне два кросови мотора, съобщи  в ефира на OFFRоad-Radio Владимир Йончев, главен редактор на OFFNews, който е в с. Бистрица. Той обясни, че единият мотор е необходим за обхождане на района, а вторият - за бърза свръзка и доставяне на екипировка на екипите, които тръгнаха към сърцето на пожара.

До вчера основната хипотеза за възникването на пожара е била човешка небрежност.  В района на пожара бяха открити няколко хвърлени фаса. Според местните жители и доброволци обаче не трябва да се изключва и тезата за умишлен палеж.

"Хората, които бяха на място, хората от селото и на огнището, са категорични, че това е умишлен пожар", коментира Йончев.  Той обясни, че пожарът е в част от резервата, в която има стари и изсъхнали паднали дървета. Това прави пожара изключително труден за гасене. Проблемът е, че има около 500 м денивелация и не се знае дали помпите ще могат да осигурят необходимото налягане, обясни той.

Добрата новина е, че пожарът не е стигнал по-нагоре и не е обхванал зелените дървета.

"Вятър няма, тихо е, но ако спешно не бъде направено нещо, има опасност пожарът да се прехвърли надолу, към другата част на Бистришко бранище, където има зелени дървета", обясни още той.

Ето хронология днес:

9.15 часа - огънят започна да слиза надолу по склоновете, пожарът все още не е локализиран. Все още се изчакват помпите, които трябва да бъдат качени по склона на Бистришкото бранище и да използват водата на Стара река за гасене на стихията. Очакванията са операцията да продължи днес цял ден.

9.20 часа - Вятърът обърна посоката си, което усложнява работата на екипите и има реална опасност от разрастването на пожара. В момента положението е тревожно, защото пламъците се насочват към същинското бранище, каза в ефира на OFFRoad-Radio Ник Николов. Вятърът е раздухал дима, така че хеликоптерите нямат възможност за заход и временно са спрели да облитат района.

9.50 часа - доброволците от OFFRoad-Bulgaria се изкачиха възможно най-близо до стихията, за да направят оглед на мястото, до което трябва да качат помпите. Придвижването им е ограничено от малък мост, през който дори и АТВ-та минават трудно. Помпите все още не са доставени от пожарната, тъй като те се събират от различни места. Вятърът все още духа в най-неблагоприятната посока като заплашва пожарът да се разрастне. Хеликоптерите все още не са подновили облитанията си.

10.15 часа - хеликоптерите възобновяват облитанията и продължават гасенето на пожара.

10.30 часа – все още не е дошла чаканата помощ от кросови мотори. Те са единствената надежда да се стигне най-близо до мястото на пожара и да се доставят помпите, които трябва да пресекат стихията и разпространението ѝ в останалата част от резервата. До мястото, където има вода, се стига лесно с джип, но по-нататък е много трудно. Един кросов мотор много ще помогне, коментира Владимир Йончев.

10.54 часа – помпите са доставени. Новините обаче не са съвсем добри. Денивелацията от мястото, от което трябва да се изпомпа водата до огнището, е много голяма, което налага изграждането на второ стъпало за помпите. За съжаление мястото се оказва точно в обхвата на огъня. Доброволците решиха, че има втори вариант за подход към мястото и то е атака от място, където огънят е погасен. Мястото се намира над пожара, но разстоянието е по-голямо. Доброволците чакат решение на екипите пожарната, с които са в постоянна връзка, за това дали е възможно помпите да бъдат доставени до мястото. АТВ-то, с което разполагат доброволците, е от огромна помощ, но продължава необходимостта от кросови мотори. Потребител на форума OFFRoad-Bulgaria се е качил на високо, опитвайки се да открие път, но за момента няма връзка с него. Идват още доброволци, които са в готовност да сменят включилите се от сутринта.

11.37 часа – взето е решение огънят да се атакува и отдолу и отгоре. Теренът и от двата подхода е достатъчно труден и вероятно за прокарването на маркучи ще се прибегне до животинска сила - коне или катъри. Ник Николов проучва маршрута от с. Железница надолу към резервата, за да се види дали от там могат да минат други автомобили и евентуално да се прокара просека за пожарен автомобил.

13.03 часа - част от доброволците атакуват пожара отдолу, пренасяйки наличното оборудване - помпи и маркучи и вода за хората, които са стигнали вече горе, по силно пресечена местност. За сега те не разполагат със струйници, които да насочват водната струя. За селищата категорично няма опасност, опасност от разрастване на пожара също няма, но тя е потенциална. Усилията са насочени към това стихията да не се разрастне.

14.10 часа – втора доброволци атакува стихията от подножието на Черни връх, над пожара. Те са оборудвани с четири помпи и маркучи, с които ще се гаси пожарът. Вода се черпи от витошко езеро в близост. Вятърът променя силата и посоката си, което допълнително усложнява обстановката и заплашва да разпострани пожара. Димът допълнително пречи на помощта, защото няма видимост и има опасност от задушаване.

15.14 часа - на мястото на пожара пристигнаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

15.30 часа – министърът на вътрешните работи Цветанов обясни, че има забрана доброволците да се допускат до опасните участъци. Там ще бъдат допускани само подготвени пожарникари и спасители. Министърът обясни, че военните хеликоптери са изчерпали ресурса си за летене и приключват с облитанията днес. Търси се вариант за обособяването на площадка за кацането на хеликоптери, които да доставят техника. В момента все още не е ясно дали това ще бъде направено от военните или от частна фирма. Министърът благодари на доброволците от OFFRoad-Bulgaria за участието им в акцията и помощта, която са оказали.

Вечерта ще има патурли, които ще наблюдават как се развива огънят. Гасене на пожара няма да има. Форумът трябва да започне организация за утре и да има свежи сили, отново срещата е в 5.30 на кметството на бистрица.

16.12 часа – подозренията са, че стихията много трудно ще бъде овладяна. Според информация на на OFFNews.bg голямата надежда за погасяването на пожара са прогнозираните за 8 юли валежи. Гасенето на пожара е изключително трудно, тъй като става въпрос за близо 5-6 метров пласт от паднали сухи дървета и е мното трудно огънят да бъде овладян. Единственото, което пречи на стихията да се разрастне е тънка ивица от млада гора, която отделя горящите мъртви дървета от друга зона с паднали и сухи дървета. Наета е частна фирма, която ще започне полети. Фирмата имала опит при гасене на пожари в Португалия и те ще работят, докато военните хеликоптери не могат да правят това. Правен е опит за изграждането на площадка за кацането на хеликоптерите. Това обаче е отпаднало като вариант, защото условията не го позволяват. Освен турбуленцията на места, опасност за хеликоптерите има и гъст дим, което е основната пречка за работата на хеликоптерите и на това да се прицелва къде да бъде хвърлена водата.

Последният вариант с включването на мулета също отпада, тъй като местността е много трудно проходима. Равносметката от включването на доброволците е, повреден джип. Местата, които са били определени за прокарване на маркучи, вече са обхванати от пламъци. Един джип е повреден, друг трябва да се прибере. За утре трябват свежи сили. Като желаещите да помогнат трябва да бъдат в 7.00 часа пред кметството на с. Бистрица.

Следете актуалната обстановка по гасенето на пожара в OFFNews.bg, както и по OFFRоad-Radio, където ще има преки включвания с участници от форума в акцията.

Ето последното за деня включване от Владимир Йончев по OFFRoad Radio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!