Понеделник в 5,30 часа в Бистрица се събират доброволците да гасят пожара

Владимир Йончев 01 юли 2012 в 23:26 5516 13

Вече се виждат огньовете, обхванали Витоша. Снимка:Ц. Кръстев, OFFRoad-Bulgaria.com
Вече се виждат огньовете, обхванали Витоша. Снимка:Ц. Кръстев, OFFRoad-Bulgaria.com

5,30 до 6 часа сутринта в центъра на село Бистрица е сборният пункт, на който се събират доброволците, които искат да помагат в гасенето на пожара на Витоша.

Другият пункт, който е по-удобен за хора без транспорт, е на ул. "Антим I" 17, където е ДПП "Витоша". Оттам е осигурен транспорт до село Бистрица.

Пожарът, който избухна в неделя по обед по източните склонове на Витоша, е обхванал много голям район. Димът се вижда от цяла София, а над Витоша вече се образува голям димен облак.

Форумът OFFRoad-Bulgaria.com вече се организира за масово участие в акцията с хора  и техника, както направи и при наводненията в село Бисер и други кризисни ситуации през зимата и пролетта.

Належаща нужда има от моторни резачки, каза комисар Василев от "Пожарна безопасност и защита на населението". Опитахме да гасим по традиционния метод с тупалки, но няма ефект. Пожарът е в района на падналата гора в резервата Бистришко бранище. Дърветата са дебели, единственото смислено нещо е да се нарежат и преместят или да се направи просека.

Според комисар Василев районът е напълно недостъпен за моторни превозни средства. Огнището е на един час слизане от хижа "Физкултурник".

Според хора от OFFRoad-Bulgaria.com обаче има пътека, по която много близо до огнището могат да се качат малки джипове и АТВ-та.

Александър Манушев, който е инструктор по оказване на Първа помощ, публикува в OFFRoad-Bulgaria.com списъкът на нещата, които доброволците е добре да носят със себе си утре:

1. Здрави високи кожени обувки.

2. Здрави дълги панталони (работни).

3. Риза с дълги ръкави.

4. Кърпа за глава и още една за лице.

5. Вода за пиене 2-3 л.

6. Нещо за ядене

7. Челник (фенер)

8. Зареден телефон

9. Радиостанция, GPS, ако има

10. Резачка, ако има + повече гориво

11. Лопата

12. Малка аптечка

13. Работни ръкавици

14. Защитни очила

15. Каска, ако има

"Хора, цял ден бях там. Положението наистина е трагично! Местността е покрита с изпопадали дървета от смърча преди години, някои от които са на метър и повече височина. На някои места единственият начин за придвижване е по тях, като внимаваш да не паднеш и да се пребиеш. В един момент се замислих, че има голяма опасност, ако вятърът се обърне да не можеш да се измъкнеш и да си изгориш там като факла!", пише човек от Бистрица във Фейсбук.

Във форумите и в социалната мрежа широко се коментира дали пожарът е умишлен и дали има връзка със спрените от протестите промени в Закона за горите. В последните години има не един и два случая, в които са палени гори, за да се направят писти. В този случай обаче пожарът е в защитена местност, в която, поне на теория, не може да строят писти. Освен това пожарът е на доста ниска за писта надморска височина.

Засега най-реалната версия е, че става дума за небрежност. В района на огнището е видяна прясно отъпкана пътека и скорошни фасове. Това обаче са твърде косвени доказателства, за да се каже нешо категорично.

Турист, оказал се случайно в близост до огнището на пожара, публикува във форума на БАССЕС снимка, на която се вижда точно откъде е тръгнал пожара. Коментарът му е: "Видях като започна и сигнализирах на 112. За 30-на минути се разрастна и излязоха езици. Беше на средата на Бранището и около него няма пътека - странна работа ..."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!