Витоша пламна, два хеликоптера гасят пожара (снимки и видео)

Александра Маркарян 01 юли 2012 в 15:15 4938 9

Пожарът на Витоша. Снимка: Ц. Кръстев/OFFRoad-Bulgaria.com
Пожарът на Витоша. Снимка: Ц. Кръстев/OFFRoad-Bulgaria.com

Голям пожар избухна на Витоша, в резервата "Бистришко бранище". 

Сигналът за пожара е получен около 14 часа на тел. 112, съобщават от МВР. Незабавно към района на резервата "Бистришко бранище" са изпратени екипи на Столична дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението".

На място са изпратени и два хеликоптера за гасене и един - за оглед. Мобилизирани са и доброволци за гасене, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Над 70 души работят за погасяването на огъня.

Мястото - в гора над село Бистрица, е труднодостъпно. Горят между 40 и 50 декара в местността. Все още мястото на пожара не е достигнато от екипите на пожарната.

„Отдолу не можем да стигнем толкова бързо, ще минем отгоре, през Бистрица. Събираме целия свободен от дежурство състав на столичната пожарна, техника с повишена проходимост. След около десетина минути ще вдигнем хеликоптер, за да направи оглед на мястото, докато дойдат два хеликоптера от Пловдив, оборудвани за гасене на горски пожари", каза главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожарът се развива от високата част на билото към Черни връх, съобщи той. След направения оглед на мястото на пожара става ясно още, че пожарът е низов - горят паднали от смерч и от бурите дървета и друга суха растителност.

Главната задача на пожарникарите е да ограничат развитието на пожара, за да не обхване близката иглолистна гора.

Пожарът е в района на хижа „Физкултурник”, уточни Стефан Борисов, директор на Регионална инспекция по околната среда и водите. Засегнат е районът, където беше ветровалът преди десетина години и в момента горят паднали ниско дървета, каза той.

Живеещите в Бистрица разказаха, че огнеборците са тръгнали пеша към мястото на пожара, като са оставили автомобилите в селото.

Пожарникарите са категорични, че няма опасност за населението, тъй като засегнатата от огнената стихия местност е високо в планината.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отидоха в резервата "Бистришко бранище" на Витоша.

Всички служители от горските стопанства в района са мобилизирани за гасенето на пожара. Осигурени са и високопроходими автомобили, с помощта на които да се потушават пламъците.

Констатирани са две огнища на пожара в местността „Бистришко бранище”, съобщават от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Предполага се, че второто огнище се е образувало от прехвърляне на искри от първото.

Хеликоптерите, с помощта на които ще бъде гасен пожарът, вече се намират в района. До момента са изсипали няколко пъти вода над горящите площи. Те се захранват с вода от Панчаревското езеро.

/

 

/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!