Зеленогорски: Връчих оставка като заместник-председател на СДС

Елица Мартинова 26 юни 2012 в 15:28 1474 0

Найден Зеленогорски, Снимка: БГНЕС
Найден Зеленогорски, Снимка: БГНЕС

Найден Зеленогорски подаде оставка от поста на заместник-председател на СДС. Това съобщи лично той в интервю за OFFNews.bg:

Г-н Зеленогорски, как ще коментирате лидерската битка в СДС. Подкрепяте ли някоя от кандидатурите? 

Това, което мога да кажа, е, че аз отказах да участвам в тази битка. Вчера си подадох оставката като заместник-председател на СДС. Причините са свързани с това, че моята теза беше да бъде препотвърдена и разгърната "Синята коалиция". За съжаление Националният съвет на СДС реши да бъде развалена "Синята коалиция". И аз смятам, че това е един морален акт в подкрепа на Мартин Димитров, който си подаде оставката, и на главния секретар Димитър Иванов. Бихме се надявали хората, които обориха "Синята коалиция", да формулират дясна стратегия и да се справят с извеждането на СДС до едни добри резултати на следващите парламентарни избори.

Как виждате съдбата на СДС, ако наистина партията се яви сама на следващите избори? 

Честно казано, аз съм изключително притеснен, защото за съжаление последните проучвания, които видях, показват резултата на СДС около 1%. Колегите, които работеха срещу "Синята коалиция", твърдяха, че с раздялата с ДСБ моментално резултатът ще скочи, ще постигнем 6-7%. Може би би трябвало да дадат обяснение защо за съжаление се случва така. Аз имам своето обяснение. А то е, че последното проучване преди разпада на Синята коалиция показваше, че над 60% от хората, които са гласували за нея, смятат, че проектът е успешен и трябва да бъде продължен. 20% се съмняваха в проекта и 20% не изразяваха мнение. И на практика с решението си СДС не се съобрази с повече от 60% от гласоподавателите ни, които подкрепяха проекта "Синя коалиция" и биха гласували за него. Но, в края на краищата, Националният съвет е този, който взема решения. Или приемаш, или не приемаш решението, то е факт. Аз очевидно не го приемам и затова си подадох оставката.

В медиите се появи информацията, че може да се присъедините към бъдещата политическа формация на Меглена Кунева. Как ще коментирате?

На този етап мога да коментирам това като спекулации по темата. Те вървят от три-четири месеца. Аз не съм взел окончателно решение по въпроса. Обмислям оттеглянето си от политиката или оставане в СДС, или възможност да се присъединя към съществуващ или нововъзникнал проект, но на този етап нямам решение по въпроса.

По-рано казахте, че между сините и „Движение България на гражданите“ може да има сътрудничество. В какво според Вас се изразява то?

Продължавам да го твърдя. Смятам, че едно такова сътрудничество би било разумно в рамките на следващия парламент. Като, разбира се, се надявам, че и СДС, и ДСБ, и "Движение България на гражданите“ ще се справят на тези парламентарни избори. И евентуалното им сътрудничество в рамките на парламента за мен би било нещо съвсем логично.

Как ще коментирате изказванията на бившия лидер на СДС Мартин Димитров, че с видео кадри, излъчени от „България на гражданите“ на 10 юни, Меглена Кунева е откраднала от историята на СДС?

Оставам без коментар. Честно казано, тогава на митинга е имало над милион. Всеки един от хората, които са присъствали на този митинг, е част от това. Не мисля, че би трябвало историята да бъде монополизирана, ако мога така да се изразя, от един или друг политически субект. Защото факт е, че за нас са гласували милиони. Сега гласуват по-малко. Това не означава, че тези, които са гласували за нас, не са част от историята на демокрацията в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови