Инженер ще се става и с матура по български

Александра Маркарян 03 януари 2012 в 15:48 10204 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В Техническия университет-София ще се влиза и с матура по български език и литература. Промяната влиза в сила от предстоящата 2012/2013 година и касае само приема на бакалаври, а не и на магистри. Това реши Академичният съвет на ВУЗ-а на последното си заседание за 2011 година - на 21 декември.

Досега матурата по литература, на която задължително се явяват всички завършващи училище, не се признаваше от ТУ-София. Признаваха се матурите по математика или физика, които зрелостниците могат да държат като втора задължителна матура или като избираема. В класирането, например през 2011 година, те имаха по-малка тежест от оценката от приемния изпит (тест) по математика на ТУ. Матурите се умножаваха по коефициент 1.9, а оценката от теста - по коефициент 2. Така шестицата от матурата беше равна на 11.4 точки при балообразуването, а от изпита - на 12 точки. През 2012 година в ТУ-София ще се влиза с тест по математика на ТУ, с матура (по математика/физика/български език и литература), с приемен изпит по математика, държан в друг български университет (без пресяване на ВУЗ-овете), с оценка от олимпиада (по математика, физика, информатика или по предмет, свързан с професионалните направления, в които ТУ провежда обучение).

Балообразуване

Както и досега, основният изпит за ТУ остава тестът по математика, провеждан от самия ВУЗ. Това става ясно от новите коефициенти, с които се умножават оценките за бала за класиране.

Тестът по математика на ТУ ще се умножава с коефициент 3. Така шестица от него ще е равна на 18 точки в бала.

Матура по математика или физика ще се умножава с коефициент 2.8. Така шестицата ще е равна на 16.8 точки в бала. Матура по български език и литература ще се умножава с коефициент 2.4, което ще носи 14.4 точки в бала.

Оценка от олимпиада (не по физика и математика, а от дисциплини, свързани с професионалните направления, в които ТУ обучава - например по техническо чертане) ще се умножава по 0.8 и ще носи 4.8 в бала. Оценка от изпит по математика, проведен в друг университет, ще се умножава по 0.7 и ще носи едва 4.2 точки. За разлика от 2011 година, когато максималният бал беше 24, сега той ще е 30. Освен утроената оценка от теста по математика или съответно оценката от матура, олимпиада или изпит по математика в друг ВУЗ, ще се включват още оценките по математика и физика от дипломата за средно образование. Само в две специалности се взема география, а не физика от дипломата. Те са "Стопанско управление" и "Публична администрация".

Матури

За първа година през 2012-а ще се признават матури "със задна дата", т.е. всички матури по български, математика и физика, проведени от 2008 година (когато станаха задължителни) насам, реши още Академичният съвет на Техническия университет в София.

Олимпиади

Освен лауреатите от олимпиадите вече ще могат да кандидатстват и останалите, явили се на олимпиада. Те ще се класират, ако оценката им е най-малко "добър", т.е. 3.50, пише в решението. Тази оценка ще се приравнява с теста по математика на ТУ и ще се умножава по същия коефициент - 3.

Изключения

В две специалности матурата по български език и литература няма да се признава. Те са "Приложна математика" във Факултета по приложна математика и информатика" и "Инженерен дизайн", където по принцип не се кандидатства с матура или тест по математика, а само с изпити по рисуване и композиция.

Квоти

30% от общия брой места за прием на първокурсници ще бъде разпределен в две квоти. За 10% от бройките ще се състезават само възпитаниците на училищата към ТУ: Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Технологично училище "Електронни системи" в София, и възпитаниците на училищата, с които факултетите на ТУ имат договор. В останалите 20% ще се класират възпитаниците на професионалните гимназии, които обучават в направленията, в които обучава и ТУ-София. Такива в столицата са например Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация "А. С. Попов", както и професионалните гимназии по машиностроене.

Датите

Предварителният и редовният изпит по математика се провеждат едновременно в ТУ-София, във филиала в Пловдив и в Инженерно-педагогическия факултет в Сливен. Предварителният и редовният изпит по английски се провеждат едновременно в ТУ-София и филиала му в Пловдив.  

Дейност Дата
Предварителен изпит (тест) по математика 7 април 2012 г.
Предварителни изпити по чужд език (немски и английски) 28 април 2012 г.
Редовен изпит (тест) по математика 9 юли 2012 г.
Рисуване 10 юли 2012 г.
Композиция 12 юли 2012 г.
Редовни изпити по чужд език (немски и английски) 11 юли 2012 г.
Първо класиране 17 юли 2012 г.
Записване 17-28 юли 2012 г. (8:30-16:30 ч, вкл. събота)
Второ класиране 24 юли 2012 г.
Записване 24-28 юли (8:30-16:30 ч, вкл. събота)
Трето класиране 1.08.2012 г.
Записване 1-8 август 2012 г. (8:30-16:30 ч, вкл. събота)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови