"Майка ми направи плаката" или кой организира контрапротеста

Вероника Шербанова 20 юни 2012 в 16:48 5091 7

Снимка: Вероника Шербанова
Снимка: Вероника Шербанова

На контрапротеста в защита на Закона за горите днес участие взеха над 1000 души от различни общини в България. Някои от участниците сами споделиха пред OFFNews.bg, че пристигането им в София, за да участват в демонстрациите, е организирано от кметовете на съответните общини.

В началото на днешния протест срещу ветото на президента Росен Плевнелиев на Закона за горите видях, че сред тълпата има хора, които раздаваха знаменца и свирки. Една от жените се представи като социален работник в Община Банско и обясни, че знамената, раздадени от нея, са поставени във всяка от колите, с които са дошли. „Заедно се организирахме, с Общината и всички хора, които искат да дойдат. Бяха ни раздадени по колите знаменцата и сега ги раздаваме на хората. От Общината ни подкрепят. И те са тук, можете да ги видите“, каза тя. (Запис от разговора ни можете да чуете ТУК.)

За това, че са подкрепени от своите общини, споделиха още демонстранти от Костенец, Разлог, Сапарева баня и др., като някои се оказаха и общински служители. Други пък отговориха, че са чули по медиите за протеста, като не можаха да отговорят еднозначно кога се е случило това. Протестиращи от  Костенец се колебаеха в отговорите си кога всъщност са разбрали подробности и са взели решение да присъстват: „Преди четири-пет дни, а не, всъщност може би преди два-три“. Жена от Паничище заяви: „Снощи разбрахме, тази сутрин четохме в пресата и веднага тръгнахме. Нас ни поканиха вчера следобяд и ние веднага изявихме интерес и дойдохме.

Покани ни... ето - интересът ни покани“, обясни тя. Почти всички протестиращи изтъкваха като аргумент в подкрепа на Закона за горите примера, който даде преди дни премиерът Бойко Борисов за туризма в Австрия. Той каза, че „в Австрия 12 хил. км писти са направени именно в горите“. Думите му бяха повтаряни с малки изменения от почти всички протестиращи. Демонстрантите повтаряха: „На еколозите е платено да се опълчат срещу промените в Закона за горите“. Никой от тях обаче не беше в състояние да обясни кой им е платил и защо смята, че не изразяват своята собствена позиция. Други пък подкрепяха тезата, че еколозите са получили пари от чужди фирми, занимаващи се с туризъм, които са конкуренти на нашите. Пенсионерка от Паничище заяви, че им е платено от „чуждестранно лоби“. Когато я помолих да поясни или да каже откъде разполага с подобна информация, тя заяви: „Не мога да кажа от кого, защото подробности не знам. Така го долавям аз, така го разбирам“. В разговорите с тези, които се съгласиха да отговорят на нашите въпроси, стана ясно, че някои от тях не са съвсем наясно за причините, които са ги довели в София. На въпроса защо защитават Закона някои от тях не можаха да разберат за кой закон става въпрос.

След уточнението, че става дума за Закона за горите, те започваха да повтарят почти едни и същи думи. Въпросите относно постигнатия по някои от спорните точки консенсус пък се оказаха съвсем неясени и повечето отговаряха уклончиво. Демонстрантите от Сапарева баня носеха плакат, който гласеше: „Господин Борисов, помогнете!!! Отрежете пипалата на октопода“ и „Главите на зеления октопод“ със снимка на еколога Тома Белев. Помолих един от мъжете, които носеха плаката с Белев, да обясни защо смята, че еколозите са част от мафия. „Не знам. Аз не съм рисувал плаката“, отговори той.   На въпроса ми кой го е направил мъжът отговори: „Други хора, няма значение кой, майка ми го направи“. До края на разговора ни жителят на Сапарева баня не успя да отговори защо майка му смята, че на еколозите е платено и от кого.

След като демонстрантите се върнаха пред Народното събрание, продължиха митинга под звуците на гайди и тъпани. Заради силното слънце половината протестиращи решиха да се оттеглят в сянката под дърветата на площада и да наблюдават скандирането отстрани. Около 13.30 часа дойде и краят на протеста и под звуците на оркестър, като на сватба, множеството започна да се изтегля към площада пред Храм-паметника „Ал. Невски“, където бяха паркирани над 30 автобуса, с които демонстрантите бяха пристигнали в столицата. На различните групи започнаха да се раздават предварително подготвени пакети с храна. Морните демонстранти се оттеглиха на сянка, за да хапнат преди да потеглят обратно. Шофьорите не поискаха да коментират дали пътуването до София е организирано от общините. Въпреки това видяхме микробус с надпис, гласящ, че е притежание на общинска фирма от Банско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови