Властта режисира контрапротести - блокада при Симитли в 13 ч.

Владимир Йончев 16 юни 2012 в 17:02 6278 18

Властта готви контраудар
Властта готви контраудар
Властта режисира контрапротести в подкрепа на поправките "Цеко Минев" в Закона за горите, веднага след като президентът им наложи вето. Активното мероприятие ще е под шапката на Националното сдружение на общините. Надъхани от тях хора ще блокират пътя за Гърция при Симитли, научи OFFNews.bg. Първият протест ще е в неделя от 13 часа в Симитли при разклона за Банско. Надсловът му е "Да спрем екологичния рекет". "С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета. Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се подаде на натиска на коактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини , от наша страна ще последва поетапна блокада на E79", се казва в изявление до медиите, подписано с "Граждани на Банско и Симитли". Обмислянето на контрамерки срещу протестиращите е била действителната причина за забавянето на ветото на президента. В това време е създавана организация, която да покаже, че мнозинството българи искат промените "Цеко Минев", а шайка платени еколози пречат на добрия инвеститор и лобират за друг, който не е толкова добър. Намеци за това имаше и в пресконференцията на земеделския министър Мирослав Найденов, който обяви ветото на президента и обясни, че ГЕРБ не се е отказал от този закон, а ветото е отлагане, а не отказ. Найденов надълго обясняваше и как кметовете стоят зад поправките "Цеко Минев", подготвяйки почвата за активното мероприятие. Още докато течеше пресконференцията Националното сдружение на общините пусна дълъг текст, очевидно писан предварително, с който подкрепя промените. Ето неговия текст:
Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ подкрепят промените в Закона за горите, особено в частта му за опростяване на съгласувателните процедури и за скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни. В ситуация на продължаваща финансова криза, която се отразява изключително тежко на местно ниво, подобна промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес и до осигуряване на нови работни места. Предвидените изменения ще позволят балансираност и устойчивост на развитието на планинските райони, които в последните десетилетия до голяма степен изостанаха сериозно в инфраструктурен и в икономически план. Подобряването на туристическата инфраструктура и изграждането на нови съоръжения ще доведе до "отварянето" на горите за повече граждани и до възможности за достъп до красотата на планините и горите ни не само за запалените планинари, а и за всички - деца и възрастни,- които искат да се докоснат до природата и се заредят с енергия от нея. Така планините ще могат да се използват разумно за зимен и за летен туризъм, за спорт и развлечения. В противен случай продължаваме да прилагаме на практика старата поговорка "Вода гази - жаден ходи".
Близки до Цеко Минев структури готвят протести и в София, научи OFFNews.bg. Планът е да се организират млади хора в подкрепа на промените, за да няма упреци, че само селяните подкрепят ГЕРБ. Софийският протест още е в начална фаза на организация, дата още не е насрочена.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!