Удряха, без да кажат нищо. Разказът на един от задържаните

Александра Маркарян 14 юни 2012 в 13:32 3612 14

Полиция арестува протестиращ срещу поправките в Закона за горите по време на протест на Орлов мост на 13 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов
Полиция арестува протестиращ срещу поправките в Закона за горите по време на протест на Орлов мост на 13 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов

12 души бяха задържани вчера по време на протеста на Орлов мост срещу окончателно приетите от парламента поправки в Закона за горите. Според еколозите текстовете позволяват безконтролното изсичане на горите.

Ето разказа на един от тези хора, подписал се като Д. Тодоров, публикуван във Фейсбук групата "Различен свят не се гради от безразлични хора".

Отидох с един приятел на Орлов мост. Знаехме за протеста, но не знаехме, че е незаконен. Всичко си протече нормално до едно време. Хората излязоха на улицата и почнаха да скандират разни неща от сорта на "Искаме природа, не искаме бетон" и "Витоша". Нямаше никакви провокации или обиди. После дойдоха полицаи откъм страната на парламента. Първо минаха жандармеристите и зад тях - полицаи с мотори, като почнаха да блъскат хората. Лично видях как няколко полицаи удряха и блъскаха една възрастна жена (леля Емилия - бел. ред.), защото пречела като седи. Не успяха да разкарат хората и само стояха на пост. НАИСТИНА имаше полицаи, които казваха "Моля ви се, преместете се", евалата на тях, но имаше и такива които директно те удряха без да кажат нищо.

Полицаите минаваха и блъскаха наред каквото им падне, стана и леко сбиване, ама с помощ от хората, момчето което бяха хванали, се измъкна. Следващите 20 минути беше спокойно. Седнахме на земята и се хванахме за ръце, и почнахме да викаме "Без насилие, всичко е любов. Изправихме се, изпяхме химна на България и пак си седнахме. Дойде една полицейска кола, говореха нещо, но беше толкова куцо и тихо, че нищо не разбрах... а бях най-отпред.

Това било уж предупреждението.

Никой не разбра какво точно казаха, но всички видяхме едно момиче как остави цвете пред един полицай и го прегърна. Виждайки това, аз станах и дръпнах приятеля до мен и така след нас се изправиха още хора. Отидохме да прегърнем полицаите с усмивка, те не отказаха, все пак имаше медии там, хората снимаха.

Докато прегръщах един полицай, той ми каза на ухо "На тебе ще ти *** майката" (не съм и единственият, на когото е било казано подобно нещо), точно така и стана. Тръгнаха към нас и казаха "Ще изпълните ли нареждането да станете от плътното". Казвам му "да" и тръгвам да ставам, но след има няма 2-3 секунди те почнаха да удрят, блъскат и прибират хората.

Полицаят който ми каза това нещо на ухо ме хвана и си заби палеца в гърлото ми след като ми изви ръката и ме удари в ребрата. Изпаднаха ми няколко вещи (защото ме блъскаха) и ги помолих няколко пъти докато ме водеха към буса: "Извинявайте, може ли да ми вземете нещата които паднаха", вниманието беше нулево.

Докато доброволно се качвах в буса (без да се съпротивлявам), ме спряха и ми казаха, че трябва да ми сложат белезници. (Има го документирано на видео.) Странно, само 2-ма човека от 12 бяхме с белезници, без да сме направили нищо.

Вътре докато си седях тихичко, затворих очи, и като ги отворих, първото нещо което видях е как едно момче буквално бива хвърлено в краката ни по лице. Реших, че нещо е сгафил, докато не видях същото нещо с друго момче и полицая който влезна вътре над него, докато той лежеше и почна да го заплашва (момчето не беше направило нищо).

И така в супер малкото бусче се събрахме 8 човека, седящи, 2-ма с белезници, 4-ма прави и 2-ма полицая отзад при нас. По-зле беше от столична маршрутка в час-пик. Не знам какво стана с другите, но аз получих акт за 500 лева, а връх на наглостта беше, когато ме накараха да се съблека чисто гол и да клекна, докато ме гледат няколко полицаи... Трябвало да видят дали не крия нещо. Горе-долу това стана.

Д.Тодоров, един от задържаните вчера

Ето и видео от снощния протест, качено в You Tube от Borislav Belchinov.

/
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!