Нова блокада на Орлов мост от 19,45 ч. днес

Владимир Йончев 14 юни 2012 в 03:08 5915 1

Хората, които стояха зад протеста на Орлов мост на 13 юни, се разграничиха от готвената за днес блокада. Снимка: Сергей Антонов
Хората, които стояха зад протеста на Орлов мост на 13 юни, се разграничиха от готвената за днес блокада. Снимка: Сергей Антонов

Нова блокада на Орлов мост подготвят организаторите на вчерашния протест, който затвори най-голямото столично кръстовище за около час.

Планът е протестиращите да се съберат около езерото "Ариана" в 19,30 ч., без да бият на очи и правейки се на случайно разхождащи се в парка. След това - точно в 19,45 часа всички да излязат на платното на Цариградско шосе и да блокират Орлов мост.

Протестът е озаглавен "Господин президент, елате при нас! Искаме вето на закона за горите". Ще стоим там, докато не получим отговор от Росен Плевнелиев, че ще се срещне с нас и ще наложи вето, обясняват природозащитниците. Ако отговор няма, те ще останат седнали на Орлов мост до 20,45 часа, след което изведнъж ще се разотидат. Във Фейсбук групата, в която се организира събитието, има изрични предупреждения да няма заяждане с полицаите. Другите указания са да не се разделят на по-малки групи и да се покрие по-голяма площ.

Ако Плевнелиев не отговори, блокади ще има всеки ден, уговарят се протестиращите.

Вчера само за 3 часа организация и  без никаква друга разгласа освен чрез Фейсбук, се събраха около 1000 младежи. В 19,45 часа те блокираха Орлов мост с искане да се спрат промените, които позволяват безконтролното изсичане на българските гори. Злополучните текстове, станали известни като "поправките Цеко Минев" (по името на шефа на Първа инвестиционна банка и БФСки) бяха гласувани от депутатите в ранния следобед, въпреки серията от обществени протести и силното неодобрение, което срещат.

За блокадата не беше искано разрешение от Столична община. Големият брой протестиращи обаче изненада полицията. Полицаи на мотори се опитаха да изтласкат младежите от Орлов мост, но не успяха, а гледката на 1000 седнали на моста млади хора и километричните колони автомобили във всички посоки бе впечатляваща. На 40-ата минута от протеста дойде полицейско подкрепление. В този момент десетки от седалите на моста момичета станаха и започнаха да прегръщат полицаите, което съвсем ги обърка.

12 души бяха арестувани при разтурянето на протеста. Финалът му бе сравнително мирен. Полицаите използваха палки и щитове, но по-скоро избутваха с тях протестиращите, а не ги биеха.

Днешната блокада се очаква да е още по-голяма и заради включването на противниците на шистовия газ в протеста. За днес в парламента е насрочено гласуване на нови скандални поправки, които обезсилват мораториума за добив на шистов газ у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови