Из делниците на един луд (4-8 юни)

Тони Филипов, д-р 10 юни 2012 в 19:57 9554 5

Понеделник, 4 юни

„Труд”: „Украински депутати сърдити на Плевнелиев за изказването „Господ е българин”. Не, бе, не му са сърдити, бъзикат го! Един хохол рекъл: „Съжалявам, че нашият президент Янукович не сътвори подобен шедьовър. Не бихме се удивили, ако той беше казал, че Бог е от Донецка област. Но и президентът на България се справи! Може само да се завижда на българите."

Лично ние, като бегло запознат с Катехизиса, не сме единодушен относно от хипотезата „Господ е българин”. От една страна, известно е, че Син Му беше евреин и последните 2000 г. евреите видяха голям хаир от тая работа: „Които Аз обичам, тях изобличавам и наказвам…” (Откр. 3:19) Но, пък, от друга страна, рядко българин, особено такъв, дето се е поиздигнал малко, обича другите българи… Както и да е. Предупредих овреме, че ще берем срам с тоя президент.

По повод онова 200-килограмово яйце, дето Росен го снесе във Ватикана, Вежди Рашидов вика: "Какво да го обвинявам, той не е длъжен да разбира от всичко, аз да не разбирам от пътища…” И обеща да му направят „съвет за духовно развитие”, който да компенсира доколкото може склонността му към кича. Дано! Макар че, дето е речено, по-добре да кичиш бор, отколкото да се бориш с кич… Пък на бала на сираците Плевнелиев дал рецепта как се става президент: "Бъдете себе си, аз винаги съм бил себе си и накрая станах президент." Е, много е лесно да го кажеш, когато си имал късмет със себе си. Лично ние немахме тоя късмет и затова си създадохме и второ „себе си”, но да не ви занимавам с мене си… Уди Алън беше рекъл: “Единственото, за което съжалявам в живота, е, че не съм някой друг”.

В живота на всеки човек има моменти, когато му се ще да се смени с някой. Убеден сме, че и при Росен е имало. Например когато Бойко му дърпаше ухото в ефир вероятно му се е искало да не е чак до такава степен себе си. Малко достойнство не би навредило…

 Понякога човек не трябва да е чак пък толкова себе си… 

И като Го споменахме…. Рекъл в Мадан: „Който пуши в заведение, е простак”. А пък в „Стандарт”, на първа страница, видях снимка, която е направена малко по-рано същия ден, и на нея премиерът е седнал в кафене в центъра на Хасково и с пура в уста. И тук, не мога да се въздържа да цитирам пак проф. Добрин Спасов, „преоблечена като правило за транзитивността на импликацията, ни маха с ръка нашата стара познайница Барбара”: Голяма предпоставка: Който пуши в заведение, е простак. Малко предпоставка: Премиерът пуши в заведение. Извод: Премиерът е простак. Съжалявам, но такива са законите на дедуктивното умозаключение.

Но стига политика. Да ви кажа нещо весело. „Труд”: „Смъртно ранен гъсок кацна на рамото на ветеринар”. Посмали Манго! Вие тъй може да напишете, че му е кацнал на… Истината, е, че му е кацнал в двора. Но все пак факт е, че ранена със стрела гъска потърсила първа помощ на точното място. И у нас имаше подобен случай. През 2002 г. „Стандарт” писа за един див заек, който отишъл на ветеринар в Харманли. Изчакал си чинно реда за преглед. Фелшерът му извадил осила от окото и го пуснал. После горските го засекли из дебрите на село Достиево. Хилел се и им показвал среден пръст…

Е, това за средния пръст може и да съм си го измислил, но другото е самата истина. В смисъл, че го пишеше във вестника, а дали е истина е друга работа... Ако не ми вярвате, ето ви линк, вижте сами.

Вторник, 5 юни

Много се е разчуло за яйцето на Плевнелиев. С какъв акъл ще помъкнеш 200-килограмово стоманено яйце?! Като го гледам по снимките, може да се ползва за бомбоубежище. Или да се крие папата в него при земетресение, както ги люлее ката ден… Според сайта “Rome Riports”, туй яйце се оказало в първата десятка на най-безумните подаръци, които папата е получавал. Начело бил дар от 20 галона бира от немски епископ, на второ място принц Чарлз с 12 десертни чинийки и на място трето - на Росенчо яйцето… С което изпреварва дори Буш, който подарил на папата дискове с кънтри.

 Плевнелиев чете от листче ТТ-данните на яйцето – високо 2.40, тежи 200 кг., издържа на 7.6 по Рихтер…

Казаха ми, не знам дали е вярно, че като разбрала, Юлияна Плевнелиева рекла: „Тоя, моят, е толкова глупав, че ако обявят конкурс по глупост, ще излезе втори…” Трети, трети…

Между другото, след като дълго търсих къде все пак е родена Юлияна, стигнах до извода, че това е едно от онези места, за които поетът беше рекъл: „вестник не идеше, защото никой не четеше; даскал нямаше, защото нямаше школо; поп нямаше, защото нямаше черква…”, интернет нямаше, щото нямаше жици… Иначе все щеше да се намери един завистлив съсед да каже: „Тая ли, бе?!” И т.н. Що не си каже, да й олекне?! Ние например, като си признахме, че не сме от Пазарджик, а от селата, направо си отдъхнахме.

Министър Ковачева вика: „Чакаме обективен доклад от ЕК”. Дианче, грешно се молиш бе, мойто момиче! Не ни устройва обективен доклад! Трябва ни необективен, нещо средно между това, което ни се ще, и това, което сме заслужили. Искаме много положителен доклад, но трябва да сме доволни и от малко положителен, щото заслужаваме много отрицателен. Успехите ни в борбата с престъпността са главно във вечерните новини и по страниците на приятелската преса.

Между другото вчера СГС даде 3 г. условно на бившата шефка на ДФ “Земеделие” Калина Илиева за фалшивата й диплома. „Със средно образование съм”, призна чистосърдечно пред съда момата. (Без да ставаме мнителен, мислим, че и това следва да се провери!) Мотивите на магистратите за условната присъда били, че престъплението не било довело до имуществени вреди. Чак да не повярваш… Пък „Сега” пише, че като чула присъдата, Калинка рекла: „По-добре 3 г. условно, отколкото 4 г. редовно…”

Тия дни здраво сме стъпили на алеята на световната слава. В Созопол откриха гроб на вампир. Познали го по кола, който стърчал между ребрата на скелета. Шефът на археологическия музей в Созопол вика, че вероятно гробът е на някой лекар, или интелектуалец. "Често, вика, интелектуалците на Средновековието са били отхвърляни и неразбрани и след смъртта им са ги пробождали в сърцето с трепетликов кол или нажежено желязо…” Ясно, не е от вчера… Обаче според Божидар Димитров, не били интелектуалци, а най-често „хора, свързани с политиката, с управлението…” И вика, че и сред днешните политици имало заслужили хора. Вероятно визира Мая Манолова. Любо Дилов, наблюдавайки макиажа й, заключи, че тя вероятно е вампир. Щото вампирите нямали образ в огледалото и се гримирали наизуст. Обаче пък Божо вика, че досега жена вампир не били намерили. Остава Костов. Да, Костов сигурно е вампир… Всъщност, не знам. Щото пък днес „24 часа” пише, че в Созопол изровили и жена му на вампира. И тя с кол прободена. Обаче пък хора от ъндърграунда твърдят, оф дъ рекърд, разбира се, че скелетът не бил на вампир, а на Мето Илиянски… В никаква Венецуела не бил, изобщо не бил напускал родината… Пък в сайта „Клюки” пише, че в „Часът на Милен Цветков” водещият и Божо стигнали до бой: „Милен Цветков имаше поведение на пиян и се подсмихваше и провокираше госта си.” Не бих се учудил. Милен го има сред спонсорите на КАТ. Помним как веднъж нацели една кашпа в центъра на София и я отнесе като пенсионер типов хляб. После 10 души със зор я върнаха на мястото й. Кашпата му изскочила изненадващо и той а наздраве..., пардон, а наляво, а надясно и накрая баш в средата... Абе, може и пийнал да е бил, ама му каза истината на Божо – че това са пропагандни трикове в началото на туристическия сезон. Дали безплатни, или не, не разбрах. Факт е, че медиите вече пет дена само с вампирите се занимават. И не само българските. Според нас правителството загуби в лицето на Божо един голям пропагандист, много голям! Може би не чак като Борисов, но нещо подобно. Макар че Борисов не прилича на нищо подобно…

Сряда, 6 юни

„Бодра смяна проплака в ГЕРБ”, съобщава „Труд”. На депутата Георги Андонов, най-младият син на партията, му се родило мъжко чедо. Георги Андонов-младши бил с перфектни мерки - 3,00 кг и 51 см. Честито! И приличал досущ на баща си. Ама нищо, нищо, да е жив и здрав… Този депутат е онзи, дето каза, че пушачите не сме били съвсем наред с главата: „Може би пушачите имат по някакъв начин и увреден мозък, тъй като не разсъждават адекватно по темата…"

Депутат Андонов

Не го знам туй какво е завършило. Може да е антрополог, а може и психиатър. На сайта на НС пише само, че е роден в Гоце Делчев. За професия пише: ”Непоказана”, графа „Езици” изобщо липсва… Казвали са ми местните, че с негова протекция за лидер на ГЕРБ в Гоцето е издигнат един Гамишев, бивше футболистче от местния „Пирин”. Ако се не лъжа, веднъж ви споменах как на едно турне колегите му го излъгали да си измие зъбите с крем „Каро”… Туй му било сефтето с четката и пастата… Хубавото на малък град като Гоцето е, че всички се знаят. И поради това не избраха Андонов за кмет, ако и да се изреди цялото ГЕРБ да му дава рамо…

Избързахме оня ден да кажем, че нашето племе е надживяло камъните като средство за решаване на личните и обществените проблеми. Днес сме опровергани. Отец Евгений от сливенския храм „Свети Димитър” приканва всеки, който се чувства християнин и българин, да се противопостави по всякакъв начин на готвения гей парад. „Замерването с камъни, вика дедо поп, е удачен вариант.” А по отношение на кметовете и министрите, които позволяват тия мискинлъци, дедо поп предлага да им се надене воденичен камък и да се хвърлят на най-дълбокото място в морето.

Горката Фандъкова… Не знам какво да кажа. От една страна, в Библията пише, че хомосексуализмът е „грях, който води към вечна погибел, ако не бъде изповядан и изкоренен.” А в „Левит” се споменава и средството за изкореняване - камъните. И на много места в Св. Писание „мъжеложството” е заклеймено – Битие, Второзаконие, Писмата до коритяните и римляните, Тимотей и т.н. Но съвременните богослови смятат, че православният християнин трябва да помага на грешника с молитва и с човешка топлота да се излекува, а не да го тепа с камъни!

Ама той не е само дедо поп. Според изследване на толерантността, проведено по инициатива на Кристиян Вигенин, 38% от българите не приемат хомосексуалистите. В православна Русия, в Санкт Петербург, местният парламент прие законопроект, който предвижда жестоки глоби за всеки, който пропагандира хомосексуализъм. В Америка обратно. Обама се обяви в подкрепа на хомосексуалните бракове. А посланик Уорлик защити правото на хомосексуалистите да парадират и обеща да участва лично: „Ще подкрепим парада по всички възможни начини." При това положение ще бъде малко трудно с камъните…

Като стана дума за Обама, да споменем нещо интересно. Бил Клинтън активно се включил в кампанията му за втори мандат. Участвал в три прояви, от които се събрали $3.5 млн. Спомням си добре, че през 2008 г. Бил каза за Обама: „Ще го подкрепя, но ако ме цуне отзад!" И сегашната подкрепа ни поставя пред две хипотези: 1. Обама се е отзовал на поканата за свещенодействието. 2. Клинтън е оттеглил поканата. Лично ние настояваме на втората хипотеза. Просто Клинтън тогава беше много ядосан, че му се изплъзваше постът "първа дама". Сега се е осъзнал и вика: «Евентуално управление на републиканския кандидат Мит Ромни би било бедствие за Америка и света.» И е прав до голяма степен. Може да се каже, че това което правят демократите със служителките си, републиканците го правят със страната си (Бил Маер). И с другите страни, де…

Четвъртък, 7 юни

Председателят на комисията по науката, образованието и другите замиращи дейности в НС Огнян Стоичков, коментира пред „Труд” проекта за Закон за предучилищното и училищното образование. В проекта имало много интересни неща. Той ги нарича „бисери” и вероятно е прав: “Оценяването е процес на поставяне на оценки.” “Профилираните гимназии осъществяват и профилирана подготовка.” „С изключение на вечерните училища, всички останали училища са дневни… Вечерни училища са тези, в които се организира обучение във вечерна форма…” И това далеч не било всичко. „Не може, вика Стоичков, да задължим 4-5-годишните деца да се подготвят за европейска интеграция…” Щото в целите на предучилищното образование точно така е записано: „9. Придобиване на компетентности за разбиране и прилагане на принципите и правилата, които произтичат от европейската интеграция.” Всъщност, всичките цели са такива: „Придобиване на компетентности за разбиране за прилагане на принципите на образованието за устойчиво развитие”… „за прилагане на принципите на демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи…”, „познаване на националните, европейските и глобалните културни ценности и традиции…”

Проект на Министерството на просвещението за Закон за  предучилищното и училищното образование. 

Това за 4-5 годишни дечица! Тези примери ни подбудиха да издирим проекта и да видим дали Стоичков не преувеличава. Зер Атака сега е малко контра на властта. Не, не преувеличава. Даже е премълчал доста неща. Знаете ли например каква е дефиницията за ученик? И аз не знаех, научих от Чл. 170. (1) Ученик е физическо лице, което е записано за обучение в училище за завършване на клас.”

Физическо! Вероятно, за да се различава от юридическото! И другите видове лица. Не мисля, че ще е несправедливо, ако нарека лицето, което е сътворило това нещо идиот. Но нямам 2000 лв. свободни. Толкова присъжда съдът. От безплатните работи мога да ползвам само „духовен педераст” (делото Сидеров срещу Расате), но няма да е съвсем точно…

Учениците, в това число и тези от предучилищна възраст, се задължават: „Да не носят оръжие… да не участват в хазартни игри, да не пушат, да не употребяват наркотични вещества и алкохол…” Макар, че туй за наркотичните вещества може би е резонно, щото по-лани едни дечица от 11-а целодневна детска градина в кв. „Лозенец” на два пъти попадаха в Пирогов от свръхдоза лексотан... Странно, че са пропуснали да забранят на малките келеши да правят секс в детската градина. А те с това почват… В комисията по образование има интелигентни хора, може би ще спрат туй скудоумие. Но може и да не може, щото от МС много се дразнели, когато им се бъзикат проектите. Настоявали „каквото влезе, това да излезе…” Навремето, като абитуриенти, класната каза на един Иван: „Иване, Иване, теле влезе, говедо излезе…” Но може пък така да е по-добре. Щото, както са казали още древните, учим за живота, не за училището. А животът у нас, ако и да е един от най-сложните, иначе е един от най-простите.

Ето например сега чета в „Труд” (има го по всички „сериозни” вестници), че откраднали новия джип на плеймейтката Златка. Черната Златка, не Русата, дето е от Пазарджик. В същност, те вече станаха три… И по тази причина Черната Златка не могла да отиде в „На кафе”. Наш доверен човек от екипа на Гала ни сподели, че тя била поканила като резервен на Златка вариант ректора на СУ Илчев, но и той не можал да иде… И се наложило Гала да излъчи старо предаване с Ивана. Във VIP-средите се разказва, че когато Черната Златка си купи джипа, Русата Златка я попитала: „Колко даде за него?” Пък Черна й рекла: „Пет пъти.” И какво толкова образование се изисква за една почти физиологична дейност?! Абе, гледали ли сте онова предаване на Гала, дето закарала кравата Звездичка от Нови хан в студиото? И я доила в ефир… Пък актьорът Мариан Вълев разправя оня ден, че Георги Дюлгеров издоил от държавата 1.5 млн. лева за филма „Козелът”, който струвал не повече от 200 хил. лв. И платил 80 000 лв. хонорар на изпълнителя на главната роля. Само с 20 000 по-малко, отколкото платил на себе си. Е, парите не били само за главния герой, а и за тези, които се грижели за него. Щото героят е козел. Да, козел – бе-е-е-е… Ако помня добре, само Прошков даде повече на кучето си, когато го снима в реклама на тотализатора. Но то все пак си беше неговото куче… Ако и средновековните ни интелектуалци така са постъпвали, с основание хората са ги третирали с кол в ребрата…

Петък, 9 юни

„Името на Дженифър Лопес... върху гениталиите на приятеля й”, съобщава „Труд” покъртителната новина. От дописката обаче се разбира, че не било баш върху, а „в непосредствена близост”… 25-годишния танцьор Каспър Смарт (тоя не е смарт, ами е направо wise, man of wisdom или както там е най-правилно да се каже) вика, че бил с Джей Ло не заради парите й, а щото я обичал. Е, сигурно и парите играят някаква роля, де… Щото Дженифър му отпускала дневно по $10 000 джобпарасъ. За $10 000 ще си напишеш името й не в непосредствена близост, ами направо в центъра в средата… Явно 10 000 е някаква сакрално цифра. Щото Божинов разправя, че Алисия му искала по 10 000 евро, за да позволи да види Валери Джуниър. И Валери реве „като бяла мечка в топло време”. Не стига, че й купил кола, оставил й апартамент за 450 хил. евро, в който сега живеела с новия си приятел вратарчето Ники Михайлов, на родителите й помагал, на брат й, но тя все не недоволна. Не знам, обаче Ники си татуира цяла поема, посветена на Алисия. Може би е прав Азис, като съветваше Николета, втората жена на Божинов: „Ако Валери те обича истински, нека татуира името ти върху себе си на видно място!“ Но Валери си татуира българския трибагреник. Да, честно! Пък Благой Георгиев си е татуирал молитвата „Отче наш” на гърдите. И Христос, и разпятие и други религиозни символи. В същност, почти всички религиозни символи… Не, не! Който трупа познание, трупа печал. Поне в последните две хиляди години е така. Пардон, три хиляди…

To be continued next път

Архивът на поредицата "Из делниците на един луд" можете да намерите в сайта Reduta.bg "Из делниците на един луд" има своя фейсбук страница, в която Тони Филипов, д-р, публикува какво е писал на този ден преди години в неговия хроно-синкластичен инфундибулум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови