Щетите от труса: 4.3 млн. според Цветанов, 20 млн. според кмета на Перник

Юлиан Христов 30 май 2012 в 11:16 1458 0

Вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента. Снимка: БГНЕС
Вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента. Снимка: БГНЕС
3 млн. лева са щетите на обществените сгради в Перник след земетресенията, а в София - 1,3 млн. лева. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов в парламента днес. Той докладва пред депутатите предприетите от правителството мерки за ликвидиране на последиците от земетресението в Перник на 22 май и вторичните трусове.
"На 23 и 24 май екипи на МВР в София и Перник са посетили 960 обекта по сигнали за напукани стени, рушаща се мазилка и паднали комини. Служителите на МВР са оказали помощ на трудно подвижни хора. Участвали са 74 автопатрула, 75 единици от "Пожарна безопасност" от 830 служители. На 25 май е проведено заседание на областния кризисен щаб с участие и на ръководството на МВР. Постъпили са над 2000 молби за подпомагане на гражданите. Правителството е осигурило 21 служители, за да подпомогнат дейността на комисиите, които проверяват и оценяват щетите", каза министърът.
В изчисленията си той се размина с направените първоначални оценки от общинската администрация в Перник. Според кмета на общината Росица Янакиева поне 10 милиона лева ще са необходими за ремонт на жилищните сгради в Перник, а още толкова били щетите по общинските сгради. Янакиева обясни, че до момента са постъпили повече от 3 000 молби за обезщетения, като огледите продължават.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови