Из делниците на един луд (21-25 май)

Тони Филипов, д-р 27 май 2012 в 23:07 5474 9

Тони Филипов, д-р

Скъпи читателю,

За нас е удоволствие да се похвалим, че отсега нататък всяка неделя вечер или понеделник сутрин тайнственият и почти легендарен Тони Филипов, д-р, ще публикува в OFFNews.bg знаменитата си поредица „Из делниците на един луд“.

Сигурни сме, че го познавате от сайта Reduta.bg, където продължава да стои архивът на неговите прекрасни публикации.

Пожелаваме Ви приятно четене!

 

Понеделник, 21 май

Край, от 1 юни се забранява пушенето на всички видове обществени места. Всичко Мара втасала… Да не казвам пак как продължава по пазарджишки…

   Идея за ресторантьорите как да заобиколят забраната. Макар че едва ли са опрели до нас да им даваме идеи…

Като погледне човек глобите, предвидени за пушачите, ще остане с впечатление, че това е най-голямото престъпление, че „пушачи-непушачи” е основният кливидж, както казват политолозите, в обществото ни. А не разширяващата се бездна между бедни и богати, образовани и неграмотни и т.н. Както с право коментира „Стандарт”, депутатите са изпушили. Глоба за хвърлен фас 300 лева, а за преминаване на червен светофар – 200. Щото, като хвърлиш фаса, може да извадиш на някой окото… Ако не си пращаш детето на училище те глобяват 100 лева. А, ако си го пратиш, и по пътя някой добросъвестен бакалин му продаде една-две бирички или пакет цигари, бакалинът ще отнесе същата глоба, както и пушача… Пълно лицемерие. Докато ужка се грижат за здравето ни, раздават субсидии на тютюнопроизводителите. За 2011 г. дадоха 73 млн. лева. На много хора това им бил поминъкът. Нали царят кара цялото правителство с рейс в Кърджали да учат тамошните да садят арония, к’во стана? Па като ще давате, дайте и на бабите из Петричко, дето гледат марихуана! И те затова я гледат, щото немат друг поминък!

Помните, че и акциза на цигарите пак от грижа за здравето ни го дигнаха. Днес контрабандата гони 50%, народът пуши качак с неизвестен произход и здравее, здравее…

В доклад „Алкохолната зависимост в Европа…”, се казва, че у нас 215 000 души са алкохолици. Според нас, това е твърде занижено число, няма причина да са останали само толкова. Преди няколко години бяха над 300 хил., без да се брои „периферния електорат” от пияници – къде 800 хил.

Бившият здравен министър Гайдарски, ако и да беше от БСП, разсъждаваше по-правилно: „Ако е справедливо в кръчмите да не се пуши, то тогава е справедливо и да не се пие. Човек като се напие става по-опасен от пушача и по-вреден и за себе си, и за околните.” Отдавна е казано – пиян човек, съдран чувал. А за пушача не е казано такова нещо. И също е казано пие и бие, а не пуши и бие. И също е казано и лудият… Ама какво да се убеждаваме в очевидности.

Та от гореспоменатия доклад става ясно, че у нас нямало национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост. То не, че се лекува де… Няма излекуван алкохолик, има само спрял да пие алкохолик.

Накрая да ви съобщя и някои резултати от вчерашните мачове. „Челси” победи „Байерн” с 5:4 след 120 мин. игра и дузпи и спечели шампионската лига. У нас червените размазаха „Литекс” с 4:1 и са на една точка от купата. Станишев спечели с 3:0 служебно поради неявяване на противника и пак ще води Старата госпожа…

Но така е във футбола, който спечели, той е по-добрият.

Вторник, 22 май

В събота, на възпоменателния митинг в Джебел, агата рекъл:"Починахме си достатъчно, налага се да управляваме. Няма как да мине без нас…” И се обявил за политически метеоролог: "Мирише на дъжд, но мирише много силно и на предсрочен парламентарен вот."

И Бойко подпали моторетката: "Как може човек, който мирише на джибре, да му мирише на избори?"

Интересно от къде властта знае, че агата мирише на джибри? Значи властта не само слуша, властта също така души!

Първият ми рефлекс беше да видя как се чекнат вестниците на Пеевски. Най-новият член на голямото медийно семейство „Новинар” е изчистил всякакви джибри-мибри и е предал ситуацията телеграфно и евквидистантно спрямо двете велики сили. Три реда. Тоя това рече, оня така му отговори. „Монитор”, в типичния си стил „Няма дописка – няма проблем”. Вместо джибрите пуснали голяма статия за най-скъпите уискита. Предполагам, че индиректното послание е, че няма как човек, който пие Chivas Regal да мирише на джибре. Но може и да бъркам.

Бойко коментирал и конгреса на БСП. Станишев много се развил, щом успял да сготви апаратчик като Гоце. От репортажите за конгреса по телевизията премиерът видял само как "дърт другар задява млада другарка" („Дърт козел млада върба лющеше”?), половината делегати спели, а другите се разсънвали, като ходели да му гледат снимката… Изключително задълбочен политологичен анализ.

Освен това премиерът изказа съболезнованията си на г-жа Нинова, задето си счупила ръката.

Вижте ги как се гледат като

котараци и кажете, че не съм прав!

Тия двамата рано или късно ще се залибят, помнете ми думата! Задяват се като пубери. Тяхна си работа. Нинова паднала в зала 1 и била откарана в травматологията на „Пирогов”. Да, бе, паднала... Бутнали са я. Тия са такива канибали, че… Човек ако сам падне, рядко си счупи ръката на три места. Бутната е и то със злоба. При падането обаче си прехапала езика, та я преместили в токсикологията с отравяне на кръвта… То хубаво, че в „Пирогов” имат серуми за всякакви змии. Изобщо голям проблем станал.

Присъединяваме се към съболезнованията на премиера и пожелаваме на г-жа Нинова да й зарасне бързо и правилно.

Но да се върнем на джибрето. „Труд” коментира: „Българската политика и пиянството вървят ръка за ръка още от времето на Ботев. Хъшовете са злоупотребявали с виното, за да изпеят бунтовните си песни.”

А, не така, колеги! “Макар да са заклети алкохолици, хъшовете са борци за свобода и трябва да се уважават.” “Всеки българин трябва да се радва, че пияните хъшове са го освободили от робството.”

Последните два цитата са от работи на седмокласници, на които през 2006 г. дадоха да размишляват по темата “Речта на Странджата... ”. Повтарям: седмокласници. А този над тях е на професионален журналист.

Пък днес на матурата по литература дали „Под игото“. Тия па! Андрей Райчев и други прогресивни мислители сто пъти казаха, че Дедо си е изживял времето. Скучен е за съвременните деца, внушавал им погрешно чувство за родината като към нещо старомодно, свързано непременно с хорото. С една дума, Дедо е нещо като фосилизиращ българската култура фактор. А колът, с който се бори Баба Илийца, вика Райчев, се превръщал в централен за нашата култура…*

Французите си учат техния Франсоа Вийон от XV в., дето ги пише едни за «кочана» си... Англичаните учат «Кентърбърийски разкази» на Джефри Чосър, писани XIV в. и на език, дето не ти е работа... Италианците си четат Бокачо, дето спрямо Дедо Вазов е направо древен. Да не говорим за Данте, дето е вечен, само щото «никой никога не го чете»... Само ние ще се правим на особени... Райчев е просто национален нихилист. Разправяше веднъж, че това, дето Крум поръчал да позлатят кратуната на Никифор и пиел вино от нея, било варварство.

Глупости на търкалета!

„След вечеря, човешки череп, пълен с вино, обикаляше от ръка на ръка. Това бе черепът на някакъв монах, чийто скелет градинарят бе открил, прекопавайки градината. Байрон поръча на един златар от Нотингам да го пригоди за чаша за вино и бе получил лъскав потир с цвета на черупката на костенурка.”

Това Байрон, Лорд Гордън Байрон. Шести лорд! Даже стихове написал за черепа:

Обичах, пиех, но умрях.

Вземи ме от земята черна,

налей! От теб не ме е страх —

нали ме е целувал червей?

Мисля, че от тоя череп Байрон черпеше Шели и жена му Мари… Значи тия най-големи поети - лорд Байрон и Пърси Биш Шели, са варвари! Така излиза…

Сряда, 23 май

На предното земетресение бях бая курназ, само се обърнах на другата страна. Ама тоя път ми се разтрепереха мартинките. Мислех да се изходирам и аз пред блока, но какъв смисъл има? Можеш ли седя цял живот пред блока? Каквото е писано. Само да съмне по-бързо…

Министър Рашидов вика: "Не е имало по-адекватни реакции на което и да е правителство в подобни ситуации. Още в първите минути след земетресението цялото правителство бе вдигнато на крак.”

Нещо повече: целият народ беше вдигнат на крак! От Петрич до Хасково народът седеше на крак и гледаше дали се клати лампата… Е, аз поне така правех…

Имало обаче и някои изключения, разбираме. Дянков не бил на крак. "Премиерът Борисов ме събуди 2-3 мин. след земетресението. Реакцията на правителството бе мигновена.” Казал това по време на първата копка на ремонта на пътя Твърдица-Елена. Щото Бойко вече не успява да копа сам…

  И най-умният си е малко прост…

Трябва да си с много висока степен на дебилитет, за да не те събуди шеста по Рихтер. Или да ти е кристално чиста съвестта и да спиш като младенец. Но случаят едва ли е такъв…

Понеже по-горе споменахме ексминистър Гайдарски. Той, ако помните, много преди Красимир Велчев поиска депутатите да минават на психотест. Та по тоя повод от ТВ7 го откопали. И го питат има ли откачалки в парламента. Следвайки класификацията на проф. Темков, Гайдарски каза, че олигофренията се подразделяла на дебили, имбецили и идиоти. Дебилите специално били тъпи, но упорити. Можели да стигнат до доцент, но не и професор. В парламента можели да стигнат до зам.-председател. За правителството не каза, но предполагам, че върхът им там е вицепремиер. Добрата новина е, че имбецили и идиоти в парламента нямало.

Премиерът дал спешно изявление: „По никакъв повод и по никакъв начин не съм се съгласявал да участвам в най-поръчковото шоу при най-поръчковия журналист.”

Не разбрах срещу кого пледира, но като слушам Бареков отзарана, не бих се учудил и премиерът да се е отвратил вече: „Категорично заявявам, че г-н Станишев има нулев шанс да надделее над Борисов и над ГЕРБ в следващите поне още пет-шест години. Нулев шанс, той просто няма шанс.”

В какво качество заявява Дудука, не е ясно. Вероятно му е поръчано да заяви.

Кореспондентът на „Стандарт” в Сливен предава, че там червените вече разговаряли само на изключени джесемета с извадени батерии. А самият кореспондент го допуснали до разговор със соцактивист след като му направили тараш, сравним с този на летище „Бен Гурион”. Кацал съм там, та сто пъти станах пишман, само дето не ти бъркат… Но чувам, че напоследък и това правели, щото имало много случаи терористите да крият там шашки с пластичен взрив. Ей, сега се сещам. Знаете ли, че великият Худини там си е криел шперца? И после спокойно се оставял да го оковат с веригите и да го пуснат във водата. Даже Волтер описва… Обаче да не се отплесваме.

Върховният касационен съд постанови окончателно, че братя Галеви трябва да платят по 2 000 лв. обезщетение, задето нарекли двама общинските съветници от „Атака” „идиоти”. Съобщавам го само да знаете тарифата, ако случайно си изпуснете нервите. То едва ли ще е случайно, де, при повсеместната идиотия у нас…

Пък най-яростният защитник на Галевите, лидерът на БСП в Дупница Станислав Павлов, го избрали в НС на БСП. Павлов, заедно с дентиста Ибришимов, се тръшкаше по телевизията колко неправилно са арестувани браточките, после събира подписка в тяхна защита, организира комитет по посрещането им… И сега член на ръководството на БСП. Браво! Сливен, не сте сами!

Затова ми прозвуча малко неуместно казаното от Румен Петков: „БСП никога не е осигурявала чадър на братя Галеви…”

Не е, бе, не, само дъждобран!

Лицемери!

Пък Татяна Дончева обяснява рахитичната опозиционност на БСП с липса на визия, липса на умения и страх. „Страх от разкрития, от компромати за част от водещите дейци на партията, особено на тези, които се намират в парламента…” А тия, дето се намират в парламента, до вчера се намираха в правителството! И Бойко и Цецко сега ги стискат за… папките.

Айде стига толкова за днес. Да дремна малко, че пак ще гледам цяла нощ клати ли се лампата…

Четвъртък, 24 май

„Удря ни 7.5 по Рихтер”, пише пачаврата на Пеевски „Всеки ден”, позовавайки се уж на таен доклад на БАН. Защо, бе?! За да кажете „Бау-у-у” на хората! Всеки що-годе интелигентен човек знае, че земетресението не може да се предскаже. Но те интелигентните не четат такива вестници… Плашат простия народ, за да си продадат пачаврата! Porca miseria! (Порка е свинкя, а мизерия си е мизерия, тъй че си го преведете както искате!)

 Свинщина! 

Директорът на института по геофизика Николай Милошев вика: „Не отговаря на истината информацията, че БАН предупреждава за земетресение от 7,5 степен… Това е кьорфишек.”

Да, де, ама когато човек е наплашен и кьорфишек му стига.

Да не си помислите, че ви агитирам да не четете вестници? Не, четете си, дори, ако искате, им вярвайте, не ви се бъркам…

„Половината народ носи на болка”, пише „Стандарт”. Това сочели резултатите от първото у нас изследване за хроничната болка. Боли го народът, но не търси лекар, нито болкоуспокояващи. Затова, викат докторите, 63% от пациентите у нас не изпитвали удоволствие от живота. Изглежда логично - то като те боли, какво удоволствие! Но разгледани комплексно, нещата далеч не са така прости. Учените са доказали, че ако ти е много топло и се ощипеш силно по крака, престава да ти е топло. Преставаш да мислиш за жегата, защото мислиш за болката. Да, верно, “Труд” го писа лани по Горещниците. И лично ние смятаме, че този метод помага и за други ситуации: когато ти е много студено, когато си гладен, когато ти е много тъжно, когато свършат парите… Просто човек трябва да го боли, за да не мисли за другите работи. Моите приятели пенсиите могат да потвърдят, че често болката, а не удоволствието, е последният индикатор, че си жив. Боли ме – следователно съществувам. Изчезне ли болката…

А често болката се оказва добро оправдание и за цялостен отказ от мислене. Щото не всички обичат да мислят. Не ли?

„България ще рекламира приключенски туризъм”, съобщават от МИЕТ. Партньор на страната ни в това отношение щяла да е Вива Венчърс… пардон, обърках се, Адвенчър Травъл н’ам си к’во… Вива Венчърс беше, дето царските хора й дадоха БТК почти за без пари, уж че никой я не щял.

 „Моята фирма има вековна традиция…” в приключенския туризъм. Карикатура  Михаил Вълканов.

Напразно ще се харчат пари. Ние и без това сме известни като дестинация, по която могат да ти се случат какви ли не приключения. И е смешно, дето от Асоциацията по приключенски туризъм щели да ни помагат с мрежата си от 30 000 специалисти. Ние имаме мрежа от над 7 млн. специалисти, бе алоу! Всеки българин, бил той хотелиер, ресторантьор, чейнчаджия, лодкар, мургав продавач на варена царевица… е способен да направи туризма на един чужденец приключенски. Например какво правеха братята индобългари по морето по-лани. Един издебва чужденеца и му мацва обувките с нещо гадно. След него върви ваксаджия, който го кара да се изуе, та да му ги лъсне. И верно ги лъска, ама ги връща срещу 20 лв., иначе… боси по асфалта. А беха едни жеги, асфалтът се нагряваше до 52 градуса?! И чужденците даваха по лев на градус... Такова приключение за цял живот се помни.

Та казваме, че у нас всичкият туризъм е приключенски. Затова (и чужденците, дето са ни сърбали туризма, могат да го потвърдят) словосъчетанието «приключенски туризъм» е тавтология. Само туризъм стига. Една седмица съприкосновение с образците на българския туризъм (а и неговия социален контекст) и всеки уважаващ себе си човек ще забрави завинаги пътя накъде нас.

Дето разправяше един англичанин, от една седмица, вика, съм в България и нищо ми няма… Няма ми портфейла, няма ми часовника, два зъба ми няма…

---------

* Проблемът не е, че Дедо Вазов е много вехт, а че вехто се преподава. Многократно сме писали за това, но тук ще повторим под черта специално за новите ни читатели. Още през 2002 г. изтъкнахме, че „зрелостниците нямаше да се зверят на “Майце си” , ако авторът им беше представен като Рамбо Ботьов, който с отряд речни пехотинци факнал мамата на Империята на злото.”

А Вазов, нашият Шекспир? Какво запомнят децата: “Бай Марко дава сливата си да направят черешово топче.” , “Кака Гинка е една обаятелна жена защото бие мъжа си и обича Русия.”

За да има патриотична синергия, класикът трябва да се адаптира към съвременността. Да вземем например „Тлака в Алтъново” от „Под Игото”. Бедрок, тежък Бедрок…

„По-смелите девойки се шегуваха с ергените, подзимаха ги лукаво и се заливаха с весел смях. Тям отговаряха гръмогласни кикотения от мъжка страна…”

Инфантилизъм! Бълбукат се като в детската градина… Освен ако не са друсани. Щото тогава на конопа се е гледало като на важна култура, а не да ходят заптиетата да скубят на хората единия корен по балконите… Между другото, по-модерните критици смятат, че Николчо от „Маминото детенце” е първият друсащ се младеж в нашата литература…

Никъде в описанието на тлаката нема дума за R&B (ракия и бира), няма амфетки, нема волумето на мах…

Погледнете героите! Не плачат ли за ъпдейтване? Бойчо Огнянов, даскал! Герой-даскал?! Стига, бе! Тоя е лузър, ванилен тип по условие… Или пък оня дивак Боримечката, дето лае като овчарско куче, та да сарджва Стайка, щото тя му се прави на хард ту гет. Shit man, какъв борец е тоя! Няма ланец, няма тату, няма обеца на ухото, даже i-Phone няма…

А мацките? Пълна трагедия. Чонината Стайка – същински дизелогрухтер … „работна, спретната и чистофайка, само че бързо се гои, сиромашката”. Минава на кълнове от люцерна и тръгва на фитнес. И тогава Боримечката ще може да каже като Ромео: „Къде се мота анорексичната ми кучка Джуул?”

„Цвета Проданова… каква е гивиндийка тя, хвърля очи на четири страни! Ама инак добро момиче.” Таз мома е готова манекенка! „Драгановата Цвета и Райка попадиина... видиш ли ги какви са белошийки, като патки? Цанко наш каза веднъж, че да му даде едната да я ухапе за гушата, ще й хариже памидовото лозе на Малтепе, затуй го пернах с ръжена тогава... афоресникът...”

Лозе?! Представяте ли си, Христо Сираков например отива при 101-та манекенка и й предлага лозе! Не джип, не мезонет, а лозе! Ще кара ръчно доде е жив, пардон...

Така трябва да се подходи. Ето днес чета как преподавателят по антична литература проф. Симеон Хаджикосев преподавал Еврипид. «Обърнах внимание, вика, върху един малко познат факт - че в юношеските си години той е спортувал и се явявал в едно популярно тогава състезание по юмручен бой. Бокс. И им казвам: "Еврипид е бил античният Кубрат Пулев."

И децата веднага получават образ. Покрай Кубрат, си представят и Андреа, днешната Еврипидица...

To be continued next път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!