Грешка в теста на матурата по литература

Александра Маркарян 23 май 2012 в 16:31 9265 4

Проф. Владко Мурдаров Снимка: БГНЕС
Проф. Владко Мурдаров Снимка: БГНЕС
Грешка в теста по български език и литература, паднал се на матурата от 21 май, откриха учители по български език от Пловдив. Един от въпросите наистина е неправилно зададен, смятат от Българската академия на науките. Според образователното министерство тестът е коректен и грешка няма. Спорният въпрос е №8. В него се пита в кое от изброените четири изречения е допусната граматическа грешка. Изреченията са:
А) Пътуващите трябва да внимават, тъй като има опасност от падащи камъни в Кресненското и в Искърското дефиле. Б) Наслаждаваме се на уникалната панорама и се опитваме да запазим миговете красота с помощта на фотоапаратите. В) Близо до селото имало буйна река, която след едно земетресение станала подземна, образувайки множество пещери. Г) Пред най-близките поетът споделя, че предпочита и се вдъхновява от класическата музика и от красивите природни гледки.
От МОМН посочват за верен отговор "Г". Само тези, които са отбелязали "Г", ще получат 1 точка за тази задача. Според учителите, цитирани от plovdiv-online.com, в изречението няма грешка. "В нито едно от посочените изречения не е допусната граматическа грешка", потвърди проф. Владко Мурдаров, ръководител на Секцията за съвременен български език при Института за български език на БАН, потърсен за становище от OFFNews. Задачата не би трябвало да се оценява от проверителите на теста, смята той. OFFNews потърси коментар и от Министерството на образованието, младежта и науката, отговорно за съставянето на изпитните тестове. Въпросът е коректен, не всички изречения, дадени като примерни отговори в задача №8, са правилни, категорична беше зам.-министър Милена Дамянова, отговаряща за средното образование. Минути по-късно проф. Мурдаров се свърза с OFFNews. Обадила му се експертката по български език и литература от МОМН Милена Иванова. Въпреки разговора си с нея езиковедът не се убедил, че задачата е коректно зададена и в отговор "Г" действително има граматическа грешка. Експертката му обяснила, че всъщност изречението в отговор "Г" е грешно. Правилното било: "Пред най-близките поетът споделя, че предпочита класическата музика и се вдъхновява от красивите природни гледки". Не можело да се изпише "...предпочита и се вдъхновява...". Не е ясно как абитуриент би могъл да се досети, че именно така трябва да се формулира изречението, нито какво е определението на експертката за граматическа грешка. Въпреки неяснотите задачата очевидно ще се оценява според първоначално зададените от МОМН указания кое е грешно и кое - вярно. Според пловдивските учители има още една грешка в теста - в задача №4, чието условие е да се посочи изречението, в което е допусната правописна грешка. Тук спорните изречения са "А" и "В". В едното изречение ("В") е изписано "ски състезание", а според литераторите се пише "ски-състезание". Мурдаров обаче е категоричен, че думата не се пише полуслято, а разделно. Верният отговор е и посоченият от МОМН - "А", където в изречението е изписано погрешно "сърдечно болните".   Проф. Мурдаров има издадени 15 книги, между които "Съвременни словообразувателни процеси", "Начини за употреба на словото", "Из историята на българистиката и на модерния български език". Автор е на справочника "Слято, полуслято, разделно писане" и на "Речник на слятото, полуслятото и разделното писане за 21. век". Съавтор е на няколко големи труда като "Правописен речник на съвременния български книжовен език" (С., Издателство на БАН, 1983) (второ издание 1995), "Кратък правописен речник на българския книжовен език", "Нов правописен речник на българския език". Съсъставител е на пет сборника - "Граматика на грешките", "Главоболия с чуждите думи", "Отмъщението на думите", "Писане по правилата", "101 въпроса за българското ударение".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови