Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Обявяват Галеви за общонационално издирване

OFFNews 09 май 2012 в 11:50 1638 0

Осъдените братя Галеви - Ангел Христов и Пламен Галев, на 4 и 5 години затвор. Снимка: БГНЕС
Осъдените братя Галеви - Ангел Христов и Пламен Галев, на 4 и 5 години затвор. Снимка: БГНЕС

След неуспешните опити на звено "Съдебна охрана" да открие така наречените братя Галеви, Ангел Христов и Пламен Галев ще бъдат обявени за общодържавно издирване, съобщиха от кюстендилската окръжна прокуратура.

Досега Галеви бяха издиврвани само от "Съдебна охрана". При тези условия присъдата ще бъде пратена от окръжния прокурор в МВР, откъдето двамата ще бъдат обявени за издирване. Двамата имат наложена забрана за напускане на страната още от юли 2011 г. Освен това още с изпращането на присъдите за влизането им в затвора окръжният прокурор отново е наложил забрана за напускане на страната. 

До този момент Галеви трябваше да се явят доброволно в общежитието в село Самораново, което е най-близко до постоянния им адрес. Срещу Галеви не е издадена европейска заповед за арест, но ако не бъдат открити скоро и това ще се случи. Преди дни ВКС потвърди, че двамата братя са виновни за организиране на престъпна група и им наложи по пет години затвор. Софийският апелативен съд ги призна за виновни през юли м.г., когато двамата получиха съответно 7 и 5 години затвор.

Братя Галеви, заедно с Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски са подсъдими за организиране, ръководене и участие в престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги, чрез внушаване на страх. През ноември 2010 г. Окръжният съд – Кюстендил, ги оправда изцяло. Делото срещу братя Галеви започна през септември 2009 г. Галев беше обвинен и за изнудване, средна телесна повреда и принуда, а Христов - за извличане на облаги чрез внушаване на страх.

Галеви са на свобода срещу парична гаранция от по 50 хил. лв., след като бяха пуснати от ареста, заради кандидатирането им за депутати на парламентарните избори миналата година. Пламен Галев беше задържан през декември 2008 г., а Ангел Христов беше арестуван през януари 2009 г. след разпит в Националната следствена служба. Всичко това се случи, след като стана известно, че двамата са се срещнали с бившия вътрешен министър Румен Петков, а посредник е бил тогавашният съветник в ДАНС Алексей Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!