Съдът оправда Тошко Добрев

Мадлен Шишманова 19 април 2012 в 11:22 1798 0

Тошко Добрев. Снимка: БГНЕС
Тошко Добрев. Снимка: БГНЕС

Магистратите от Софийски градски съд оправдаха бившия изпълнителен директор на „Софийски имоти“ Тошко Добрев по едно от делата за  злоупотреби в общинското дружество.

Вчера прокуратурата поиска седем години и половина затвор за Добрев. Магистратите обаче не уважиха това искане и го оневиниха. Това, че са невинни чуха и останалите 9 подсъдими по делото - бивши членове на съвета на директорите в дружеството.

Председателят на съдебния състав Мариян Марков не прочете мотиви към решението на съда, което може да бъбде обжалвано на втора инстанция пред Софийския апелативен съд.

Делото се води за неизгодни сделки и безстопанственост, както и неизгодни договори за наем, ощетили общината. Добрев отговаря за сключени 13 предварителни договора през 2003 година.

След заседанието от прокуратурата отказаха коментар пред журналисти, защото искат да се запознаят с мотивите на съдиите. Тошко Добрев заяви, че е очаквал оправдателна присъда. „Един път - стомна за вода, втори път, и на третия  - тази стомна на прокуратурата, вече се счупи и нещата започват да придобиват нормалния си характер", заяви той, като допълни, че делата срещу него са скалъпени и нямат нищо общо с правото. Според него той е трябвало да бъде оправдан още на първото дело. „Използван е някакъв екстрасенс, за да се напишат мотивите по него и се е получило много интересно четиво", посочи Добрев. Той добави, че обвинението по всички дела е едно и също - че той се е съгласил с оценки на лицензирани оценители, а членовете на борда на директорите не са инициирали заседание на борда, за да го проконтролират. На въпрос защо прокуратурата от 2008 г. насам до последно поддържа обвинението, ексшефът на „Софийски имоти" заяви: „Това означава само едно - че делата са срещу мен и няма никакво мегадело „Софийски имоти", което се потвърждава и от факта, че за трети път членовете на борда са оправдани". Добрев коментира още, че резултатите от назначена съдебна експертиза по третото дело показват освен това, че няма нанесена щета, и че той е сключил договори с 500 хил. лв. отгоре от пазарните оценки. „Смешно би било, ако не засягаха човешки съдби", каза още Добрев.

През февруари Софийски градски съд осъди на 4 години затвор Добрев по друго от делата срещу него.

Съдът го призна за виновен, че е заменил 6 декара общинска земя за 26 коли Пежо. Присъдата си Добрев трябва да излежи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

На 13 януари пак СГС осъди Тошко Добрев на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието и го лиши от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана със стопанско управление в срок от 7 години.

Добрев бе признат за виновен за това, че в качеството си на изпълнителен директор на "Софийски имоти" ЕАД, в периода 12.12.1999 г. - 25.01.2000 г., умишлено не е положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество. При увеличаване капитала на търговско дружество "Симитра 1" АД Добрев е апортирал в дружеството три недвижими имота в нарушение на решение на Столичен общински съвет относно пазарната цена на имотите, от което са последвали значителни щети за "Софийски имоти" ЕАД. Същите са в особено големи размери - над 340 000 лева.

   
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови