И Европа срещу Дянков за Сребърния фонд

Александра Маркарян 18 април 2012 в 16:55 1594 0

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Европейската централна банка (ЕЦБ) се обяви против предложените от финансовия министър Симеон Дянков промени в закона за Сребърния фонд. БНБ публикува днес на сайта си становището на банката, което е от 13 април, и настоя правителството да оттегли законопроекта си. В отговор също днес Симеон Дянков изпрати писмо до председателя на ЕЦБ Марио Драги, в което дава да се разбере, че няма да оттегли законопроекта, но той ще пртърпи леки корекции. Проектозаконът вече е внесен за обсъждане в Народното събрание. Той разрешава средства от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в български държавни ценни книжа. От Европейската централна банка са против проекта, изтъквайки следните аргументи:

Законопроектът не изисква кредитен рейтинг от инвестиционна степен да се прилага за ценните книжа, емитирани от българското правителство, а за другите това е задължително условие – това води до неравнопоставеност и поставя правителството в привилигерована позиция; на практика това означава непряка дискриминация, която може да доведе до неоправдани ограничения на свободното движение на капитали;

Пазарът на български ДЦК е ограничен по размер и ликвидност и нито един друг подобен голям български публичен фонд или орган не участва на този пазар. Инвестирането на значителните средства на Фонда на пазара на български държавни ценни книжа може да има последици за обема и доходността на българските държавни ценни книжа. Предложеният инвестиционен режим може да изкриви местните пазари на ценни книжа, включително първичния и вторичния пазар на български държавни ценни книжа.

Опасенията на ЕЦБ са, че насочването на средства от Сребърния фонд на първичния пазар на ДЦК ще изкриви доходностите, те няма да са пазарно определяни, това ще се отрази на вторичния пазар на ДЦК и в резултат българските ценни книжа няма да отразяват реалното състояние на българската икономика. Инвеститори биха се отдръпнали от участие в пазар на дългови ценни книжа, доминиран от фонд от публичния сектор, който е под контрола на емитента, пишат още от Европейската централна банка. Подобна стъпка би забавила приемането на еврото в България, защото изкривяването на пазара на ДЦК в резултат на доминиращото участие на Сребърния фонд може да подкопае доверието на критерия, свързан с дългосрочните лихвени проценти. От Европейската централна банка се опасяват още, че приемането на проектозакона в предложения вид подкопава независимостта на Българската народна банка (БНБ). „Аргументите на ЕЦБ съвпадат с редица от направените вече от БНБ възражения по законопроекта. Аналогични бяха направени и от Комисията за финансов надзор. Ето защо БНБ настоява законопроектът да бъде оттеглен от вносителя и да бъде подложен на една задълбочена дискусия между МФ, БНБ и КФН – институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансовата стабилност и за регулирането и надзора над финансовите институции и пазари в страната. Такава дискусия между компетентните институции досега не е била провеждана“, се казва в становище на БНБ, изпратено до медиите. След публикуване на становището на ЕЦБ и БНБ от финансовото министерство разпространиха писмо на Симеон Дянков до ЕЦБ. От него става ясно, че единствената препоръка, с която вицепремиерът ще се събрази, е последната – относно независимостта на БНБ. Пълния текст на писмото от Дянков можете да видите тук.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!