Разрешена скорост по Ботевградско шосе

Юлиан Христов 12 април 2012 в 18:19 27108 1

Пешеходна пътека - КАТ Снимка: БГНЕС
Пешеходна пътека - КАТ Снимка: БГНЕС
Покрай масовото изнасяне от София за великденските празници, се породиха много въпроси за главните пътища и ограниченията на скоростта по тях. Такъв въпрос има и потребителят Бат' Марто във форума на OFFRoad-Bulgaria.com:
„На влизане в София има знак N: 61 "Забранена е скорост над означената" ,“50''.След 200-300 метра - ,,60'' и оттам нататък - нищо... Законът гласи: ,,Чл. 25. (1) Забранителните пътни знаци се поставят непосредствено пред местата или участъците от пътя, за които се въвежда забраната, или на разстояние от тях, указано с допълнителна табелка N: 142, а пътен знак N: 36 се предшества от знак N: 1 с допълнителна табелка N: 143.'' 2. За пътни знаци N: 59, 60, 61 - до следващото кръстовище или пътни знаци N: 66, 67 и 68, или е разстоянието, означено на допълнителна табелка N: 141, ако е до 100 м. От друга страна, вече се движим в населено място, т.е. разрешената скорост e мах. 50 км/ч. Вчера минах с бясната скорост от 90 км/ч. и май ме снима мобилна камера в цивилен автомобил. Благодаря предварително.“
OFFNews.bgсе свърза с КАТ-София, за да разберем какви са ограниченията и дали минаване с 90 км/ч. на Ботевградско шосе подлежи на санкция и дали има камера, която снима евентуалните нарушители. Тъй като става въпрос за пътна артерия, в която важат правилата за движение в населено място, там скоростта е от 50 км/ч. Ограничението на знака 60км/ч. важи до следващото кръстовище.

В момента ограничението по столичните булевaрди е между 50 и 80 км/ч. Експерти от Столична община поискаха вдигане на скоростта, след като стигнаха до заключението, че шофьорите, които карат с по-ниска от позволената скорост, представляват по-голям риск да движението.

Според плана максималната позволена скорост трябваше да се увеличи с 10-20 км/ч на Околовръстното шосе, булевардите „Цариградско шосе”, „България”, „Ботевградско шосе”, „Брюксел” и „Владимир Вазов”. В момента ограниченията на тези места са, както следва: Южната дъга на Околовръстното – 80 км/ч; бул. "Цариградско шосе" – 50-80 км/ч; бул. "Ботевградско шосе" – 50 км/ч; бул. "България" – 50-70 км/ч; бул. "Брюксел" – 70 км/ч и бул. "Владимир Вазов" – 50 км/ч.

Важно е да се отбележат и някои уточнения в питането на потребителя. Номерата на знаците, на които той се позовава, вероятно са от стар правилник за движение. Във връзка с дългата поредица празнични дни по пътищата в страната и в частност в София ще бъдат изнесени всички налични мобилни камери, с които пътните полицаи регистрират нарушенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!