Гонките се активизират, залозите стигат 2000 лв.

Юлиан Христов 08 април 2012 в 13:05 3796 1

Дойде сезонът на гонките. Снимка: БГНЕС
Дойде сезонът на гонките. Снимка: БГНЕС

Със затоплянето на времето стартира сезонът на гонките, а с него - играта на котка и мишка между нощните пилоти и полицията.

От столичния КАТ вече се похвалиха, че са предотвратили първите за годината незаконни състезания. Според официалната информация всички опити са пресечени и гонки не са провеждани, а санкциите след проверки за алкохол и правоспособност са изиграли пренантивната си роля.

„В повечето случаи действаме превантивно. Когато забележим, че една група се насочва към определеното за състезание място, наш екип застава там. Те знаят, че няма да им позволим да се съберат повече и се разотиват“, обясни пред OFFNews.bg началникът на отдел „Пътен контрол“ при КАТ Иво Кирилов. На местата за гонките полицаите стават по-внимателни, особено преди полунощ. Автомобилите, които участват в подобни състезания, са предимно тунинговани – това е друга следа, която често насочва полицаите към местата на гонките.

Активизирането на полицията обаче, не е достатъчно, за да респектира търсещите висок адреналин на пътя. Местата за гонките постоянно се местят, а организирането им не винаги е планирано - достатъчно е само на познатите места да се съберат ентусиасти, за да се проведе състезанието. От КАТ обясниха, че знаят къде са ключовите места, но отказват да ги назоват. Пътните полицаи са категорични, че имат свои канали по-които разбират къде и кога предстои организирането на подобни състезания.

Често резултатите от подобни състезания попълват черната статистика на загиналите по пътищата. Миналата година при гонка автомобил, който се движил с над 120 км/ч., помете двама души на бул. „България“. Същата вечер при подобни обстоятелства един човек загина, а други двама пострадаха. По неофициалната информация и в двата случая става въпрос за гонки.

Проверка на OFFNews.bg показва, че не само високите скорости провокират провеждането на подобни състезания. Мизата при едно надбягване достига понякога 2000 лв. Често уличните състезатели по този начин търсят начин да избият вложените в автомобила пари. Организирането на гонките пък става най-често в интернет форуми, а някои от нарочените места в София са бул. „Владимир Вазов“ до паркинга на магазин „Баумакс“, където се правят срещите; бул. „Ботевградско шосе“ - при магазин „Джъмбо“; бул. „Рожен“ до Илиянци, „Ломско шосе“ и край ТЕЦ „Надежда“. Едно от „класическите“ места за събиране за гонки на Околовръстния път при Бояна привлича все по-малко ентусиасти, тъй като там има монтирана камера. Въпреки това има ентусиасти, които използват правата отсечка край резиденция „Бояна“, за да изпробват възможностите на автомобила си дори и през деня.

Все повече популярност добиват и т.нар. дрифтовете, но за да останат необезпокоявани от полицаите, състезанията се провеждат по планинските пътища на Витоша. В някои форуми има подробни обяснения за това как точно да накараш автомобила си да поднесе при завой, като инструкциите зависят от това дали колата е с предно или задно предаване. От КАТ обясниха, че до момента сигнали за такива състезания при тях не е имало.

Началникът на столичния КАТ гл. инспектор Богдан Милчев каза пред OFFNews.bg, че в края на март е проведена среща с представители на някои от по-големите мотоклубове в София. Тогава е постигнато е споразумение самите клубове да осъществяват контрол за това техните членове да не извършват нарушения и да не се включват в незаконни гонки. На срещата е подхваната и инициативата да бъде предложено подходящо място, на което да се провеждат подобни състезания. За да се организира едно състезание, трябва да има подходящо трасе, да се осигурят екипи на Бърза помощ, пожарната и полицията. От клубовете са категорични, че ще посочат подходящите според тях места и ще осигурят средствата за организирането на подобни състезания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови