Йорданка Фандъкова: Кастрирани кучета раждат глутници

Нели Чолашка 03 април 2012 в 16:43 3117 1

Кметът на София Йорданка Фандъкова, Снимка: Булфото
Кметът на София Йорданка Фандъкова, Снимка: Булфото

Инцидентът от 29 март, при който до смърт беше нахапан 88-годишния проф. Ботьо Тачков, отново повдигна въпроса за опасните безпризорни кучета и глутници в София и доколко ефективно работи общината по този проблем. Кметът Йораднака Фандъкова обвини хората, които хранят бездомните животни, без да ги прибират вкъщи и екоорганизациите, които извеждат агресивните кучета от приютите и ги пускат на улицата. Тя все пак уволни поредния директор на общинското предприятие „Екоравновесие“. Еколозите пък отговориха с искане за оставката на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска и упреци към кметството за тормоз над животните.

Г-жо Фандъкова, оплакахте се, че еколози връщат злите кучета на улицата. Това ли е големият проблем в борбата с опасните бездомни животни?

Срещаме голямата съпротива вместо подкрепа от страна на някои организации за защита на животните. Така или иначе аз съм твърдо решена, че нямаме нито времето, нито възможността за отстъпление. Стриктно спазване на закона по залавяне на агресивни кучета и евтаназия за тези, които са доказано агресивни. Освен това от декември миналата година е задължително да се поставя чип на бездомните кастрирани кучета. Това ще спре масовото явление, на което и аз съм била свидетел – уж кастрирани кучета с малки кученца след тях. Тази мярка срещна голяма съпротива от страна на екоорганизациите.

Кой ще определя кои кучета са агресивни, защото сега процедурата е много тромава отново покрай участието на екоорганизации?

 За мен кучетата, които пречат на хората да минават свободно и да живеят спокойно, са агресивни. Не може да чакаме някой да бъде ухапан, за да се установи, че кучето е агресивно. Новият директор на „Екоравновесие“ - д-р Манол Нейков, има задача и е твърдо решен, доколкото го виждам и се надявам това да е така, да оптимизира комисията. Тя ще е в състав директорът на приюта в Сеславци, ветеринарният лекар на „Екоравновесие“ и още един член, както е казано по закон. Той, според мен, трябва да е представител на Агенцията по безопасност на храните. Там са професионалисти, експерти, които могат да установят дали едно куче е агресивно или не. Мисля, че този състав е достатъчен.

Тоест няма да има еколози в състава на комисията?

Добре дошли са всички представители на организации за защита на животните, има достатъчно възможности да помагат на животните. Много пъти сам заявявала, че съм готова общината да предостави терени и тези организации за своя сметка да изграждат приюти и да отглеждат и да се грижат за безстопанствените кучета. Но нашата задача е да намалим чувствително техния брой на улицата. Не им е там мястото. Ще се радвам много, ако станат повече организациите за защита на животните, които искат да работим в една посока. Но няма да се поддам на натиск и на опити да се използва ситуацията, за да бъдем обвинявани в какво ли не. Докато има организации, които печелят от тази дейност, трудно можем да си свършим работата.

От кого е натискът и кой всъщност печели от проблема с бездомните кучета?

Натискът е много голям и е постоянен. И преди малко разговорях с д-р Нейков и отново има съмнения за провокация. В една детска градина е подхвърлено семейство малки кученца. Знаете, че един от упреците от уикенда на организациите беше, че в Сеславци се прибират майки с малки кученца. Проверка на медиите установи, че такова нещо там няма. Очевидно има желание да се закарат тези кучета в Сеславци и да се докаже, че там работят някакви мародери. Пак казвам – трябва да спазваме закона, такъв какъвто е. Разбира се, ще предложим промени в текстовете, в които се говори за надзорници и кучета под надзор. Признавам, че аз лично тези текстове не ги разбирам добре – това означава, че ти поемаш ангажимент и отговорност върху 20-30 кучета, има случаи и над 60 животни, които са под надзор или осиновени и в същото време не носиш никаква отговорност, когато тези кучета нападнат човек. Това не го разбирам – трябва да има много ясна връзка между ангажиментите, правата и отговорностите. Това може да се окнтролира, когато се грижиш за едно-две кучета.

Искам да поясня, защото чух много спекулации, че когато говорих да се накзават хора, които хранят бездомни кучета, имах предвид за хранене с необработени сурово месо и кокали, защото това ги прави агресивни. Нека това не се вади от контекста. Кучатата са живи същества и те трябва да се хранят.

Има обаче упрек и към „Екоравновесие, че харчи милиони без явен резултат.

Последните дни се говори за милиони, с които разполага „Екоравновесие“, пак ще кажа, че бюджетът на общинското предприятие за тази година е 800 хил. лв. И от тях 230 хил. лв. са за заплати. Останалите средства са за дейността, което означава за залавянето на кучетата, кастрация, медикаменти, храна в приютите. „Екоравновесие“ ще дава ежемесечно отчет пред медиите какво са свършили и какво им е струвало, за да може хората да видят парите, които се дават за кучета къде отиват и за какво точно.

Предходните години парите за предприятието също ли са били по-малко от 1 млн. лв.?

За миналата година бюджетът на „Екоравновесие“ беше около 1 млн. лв. За предходните години знаете много добре, че лично аз възложих проверката и лично аз дадох на прокурор резултатите за работата на по-предишния директор на предприятието (Петър Петров – бел. р.). Тази проверка е в прокуратурата. Установени са нарушения, установени са злоупотреби най-вече по отношение на поръчки без да се спазва Закона за обществените поръчки. Това нещо беше изчистено при предишния директор -д-р Илиян Кърджев. На сегашния му остава да контролира много стриктно средствата, но най-вече да ускори работата по прибирането на агресивните кучета, по кастрацията като цяло и тези, които са доказано агресивни, да бъдат евтаназирани.

Проверката обхващаше ли периода, в който Мирослав Найденов беше директор на „Екоравновесие“ - от 2006 до средата на 2009 г.?

Мисля, че – да. Мисля, че беше от 2009 г. - по памет. Всички нарушения, които са установени, са в прокуратурата. (проверката за периода януари 2010 г. - май 2011 г. - бел.р.)

Защо беше уволнен предпоследния директор Илиян Кърджев щом се е преборил със злоупотребите в дружеството?

Имаше конкретна причина. Той си позволи да намали ловните екипи от 4 на 6, когато аз непрекъснато повтарях, че екипите ще бъдат увеличени. Направи го без да има санкция от общината. Той се оплака, че е намален бюджетът на „Екоравновесие“, което беше така. Но в рамките на намаления бюджет, задачата беше да се направи оптимизация на администрацията. Можеше да се дискутира този въпрос, да каже: „Аз опитах, но не успях“. Сега съм възложила на д-р Нейков да увеличават максимално екипите. А когато става въпрос за пари, да дойдат при мен с аргументи, така както се защитава един проект. Когато ти трябват пари, трябва да кажеш за какво точно – колко досега си похарчил, за какво не са ти стигнали. Но да кажеш „Ами намалиха ми парите и аз намалявам дейността“, това е недопустимо. Затова си отиде д-р Кърджев. Пак казвам, той свърши доста добра работа. Нямам подозрения за финансови нарушения при него. Пропуски в работата на „екоравновесие“ имаше и може би все още има.

Разбрахте ли се вече с министерство на земеделието за законови промени, които да позволят по-евтино изграждане на приюти за кучета?

Още в петък се чух с г-н Найденов с настояването за спешна промяна в наредбата, което зависи изцяло от министерството на земеделието, за да може да стартираме процедури по изграждане на допълнителни приюти. Докато съм кмет, няма да построя приют за кучета за 6 млн. лв. Може да не построя нито един приют.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!