Киро Киров: Държавата не ни защити

Юлиан Христов 02 април 2012 в 16:18 3733 1

Киро Киров. Снимка: БГНЕС
Киро Киров. Снимка: БГНЕС

Едно от знаковите дела у нас - това срещу групата за отвличания "Наглите", приключи с осъдителни присъди само за половината от членовете на групата. Прокуратурата обясни, че е доволна от присъдите, но ще протестира оправдателните присъди на останалата половина от подсъдимите. Въпреки успеха на обвинението на първа инстанция, днес обаче някои от жертвите на групата за отвличания отказват да търсят правата си именно заради тромавата съдебна система. Пред OFFNews.bg бизнесменът Киро Киров, една от емблематичните жертвите на "Наглите", който плати за свободата си 517 хил. евро, сподели, че е обезкуражен за това, че може да си върне парите чрез съда. 

-Г-н Киров, удовлетворен ли сте от днешната присъда срещу похитителите ви?

-Аз не разглеждам нещата по този начин. Вътрешното убеждение на съда е, че те са виновни и съответно им присъжда съответните присъди. Мен ме удовлетворява първата част – убеждението на съда, че това са виновните лица. Реално присъдата е максималното, което може да бъде дадено от съда заради това, че похитителите са се отнесли жестоко към хората. Тоест съдът е увеличил с 1/2 наказанието. Но аз не бих искал да коментирам големината на наказанието – щом тя е максимална, значи съдът е убеден, че те са виновни, а виновните си носят наказанието.

-Тази присъда връща ли доверието към съда и какви са очакванията ви за изхода на делото при последна инстанция?

-До изхода на делото има още две инстанции, защото може присъдите да претърпят промени. Моето доверие или недоверие към съдебната система не искам да коментирам, но като се има пред вид, че в обществото битува мнението, че съдът не си върши работата, мисля че това ще върне доверието до известна степен. „Връщане“ на доверието е силна дума, но тази присъда би повлияла благоприятно върху мнението на хората за съда.

-Питам ви за доверието, защото не бяхте в съдебната зала, за да чуете присъдите...

-Когато давах показания в едно от първите заседания по делото, аз помолих съда повече да не ме викат. В залата няма да покажа злорадство или недоволство... Няма за какво да присъствам там.

-Съдът ви присъди исканото от вас обезщетение. Ще водите ли паралелно дело, за да си върнете парите от откупа, който сте платил за свободата си?

-По отношение на самия откуп държавата не предяви иск. По този начин трябва самите пострадали или по-скоро тези, които са платили откупа, да предявят иск. За да се предявят такива искове обаче, трябва да има виновни – не може да се предяви иск за откупите, докато няма осъдителни присъди. Това означава делото да приключи на последна инстанция и тогава да бъдат внесени подобни искове. От друга страна, никъде никой не отговори какво е станало с тези пари, нито пък е доказано, че някой от подсъдимите има пари, хотели, яхти – изобщо някакво имущество, за да се предяви такъв иск. Моето лично мнение е, че тези пари, платени за откупа, никога не могат да бъдат възстановени и това е едно напразно губене на време. Не се интересувам от размера на присъдите, няма да се интересувам и от възможностите за връщането на откупа. Това би отнело време и би ме натоварило, а не бих искал да се товаря с допълнителни неща.

-Това няма ли да даде лош пример за останалите от пострадалите и те да се откажат от претенции?

-Аз не съм длъжен да се съобразявам с мнението и поведението и на другите хора, пък макар в случая това да са мои колеги по нещастие. За мен обаче е абсолютно задължително парите, които е дал Ангел Бончев на организацията „Утре за всеки“, да му бъдат върнати. За мен тук държавата отново трябва да се намеси. Цяла България видя, че той насилствено и пред камерите даде тези пари – това, ако не е наглост...

-Как се отрази отвличането и платеният откуп на бизнеса ви, на живота ви..?

-Откупът е огромен в ситуацията от края на 2008 година и бизнесът ми още търпи поражения от него. Този нещастен откуп съвпадна с един спад в бизнеса, с губене на имидж след отвличането – някои хора се отдръпнаха от нас, особено в онзи момент... Това повлия невероятно на бизнеса. Държавата, която би трябвало да защитава своите граждани, не ни защити. Тя и сега не ни защитава – с това, че прокуратурата не предяви иск за тези пари, с това, че никой не си направи труда да разбере къде са тези пари.

-Смятате ли, че към хора като вас, които са крупни работодатели, трябва да има по-специално внимание от страна на държавата?

-Ако един собственик на фирма, който е един от големите данъкоплатци в България – ние сме платили 36 млн. лв. данъци, осигуровки, застраховки през 2008 година, е пострадал по такъв начин, държавата трябва да даде сигурност. Всички, които са били отвлечени, са хора, разполагащи с пари. На всички тях държавата не е осигурила защита. Много хора напускат България - вероятно немалък процент от тях са и хора, които искат да живеят на по-сигурно и по-спокойно място. Аз лично не търся тази помощ, но би било добре нещо да беше направено в това отношение.

-Смятате ли, че положителния финал на това дело, направи страната по-сигурна?

-Това е знаково дело и, слава богу, на първа инстанция е с осъдителни присъди. Това беше крайно необходимо да се случи в държавата. За нейните институции, каквито са полицията, съдът и прокуратурата, това е нещо много положително. Говори се, че са секнали отвличанията, но виждате, че има и разстрели, сигурно има и отвличания... Ако сега нямаше осъдителни присъди, това би повлияло много негативно и вероятно по-скоро би насърчило престъпността. Това, че има осъдителни присъди възпира тази престъпна дейност. От друга страна обаче, тъй като никой не си направи труда да разбере къде са парите, е причина престъпните организации да си мислят, че могат да скрият парите, които са взели по престъпен начин, да излежат някоя и друга година, да излязат след това и да си ги ползват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови