Кой какъв кокал открадна от бездомните кучета

Нели Чолашка 02 април 2012 в 21:48 8037 4

Бездомни кучета нападат агресивно в Силистра. Снимка: БУЛФОТО
Бездомни кучета нападат агресивно в Силистра. Снимка: БУЛФОТО

Милиони от бюджета на София и по програми се изсипаха в борбата с бездомните кучета в столицата. Резултатът е същият като този с интеграцията на ромите, където също отидоха доста пари – нулев.

Общинското предприятие „Екоравновесие“, което бори проблема с опасните безстопанствени кучета, смени трима директори за три години. Един от тях – Петър Петров, е даден на прокуратурата. За последния отстранен – д-р Илиян Кърджев, засега няма подозрения в злоупотреби.

За нарушения при управлението на „Екорановесие“ от земеделския министър Мирослав Найденов (2006 -средата на 2009 г.) удобно не се споменава. Той оглави общинското предприятие, след като беше уволнен от поста главен секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба в София заради скандала с внесено старо ирландско месо.

Мирослав Найденов наема терен при скандални условия

При скандални условия столичната община наема имот в Горни Богров, който сега е приют за 500 кучета. Това се случва по времето, когато шеф на „Екоравновесие“ е настоящият министър на земеделието.

Още през 2006 г. собственикът на терена Димитър Вълчев предлага парцела от 8903 кв. м под формата на замяна. Вълчев твърди, че теренът е подходящ за приют. Предложението е отхвърлено, заради наложения от тогавашния кмет Бойко Борисов мораториум върху заменките.

През 2008 г. собственикът получава разрешение за преустройство на имота в изолатор за кучета и сграда с амбулатория. Междувременно, преговорите за продажба на парцела зациклят, заради цената от 1,2 млн. евро, която Вълчев иска. През април общината обявява, че набира оферти за наемане на имоти, които да се ползват за кучешки приюти. Изричното условие е да отговарят на изискванията на наредба №41 на земеделското министерство.

Постъпва само една оферта и тя е на Вълчев. На 29 юни общината сключва договор за наем. Той е за 1,5 години, а месечният наем е 19 368 лв. Проверка от ветеринарната инспекция установява, че обектът отговаря на всички ветеринарно-санитарни изисквания за отглеждане на 500 кучета. На следващия ден обектът е приет без забележки от Петър Петров, който тогава е зам. -директор на „Екоравновесие“. Към момента той се води основен виновник за тази сделка и не се намесва името на настоящия земеделски министър.

Приютът в Горни Богров започва да работи чак от пролетта на 2010 г. На 18 март 2010 Петров, който вече е директор на „Екоравновесие“, предлага на общината да се направи ремонт, за да отговори приютът на същата тази наредба номер 41, по която вече е одобрен. Петров предварително е направил ремонти за близо 52 хил. лв. на обекта и иска още над 97 хил. лв. за довършване и оборудване.

Далаверите в „Екоравновесие“ надминават най-смелите очаквания

След серия от сигнали за нарушения и липса на ефективност в работата на „Екоравновесие“, кметът Йораднака Фандъкова поиска проверка на дейността на предприятието. Тя обаче е за периода януари 2010 г. -май 2011 г., тоест след Миро Найденов. Проверката беше направена от отдела за  вътрешен контрол в общината на Ботьо Ботев.

В доклада се казва, че липсва ефективна организация, контрол и отчетност и са открити безброй финансови нарушения. Установено е, например, че за окосяване на 6 декара в Горни Богров са платени 740 лв. на декар, а за 3 дка в Сеславци900 лв. на декар. Тези цени превишават над 20 пъти средните цени за тази услуга в София.

Комисията е изчислила, че ловците на кучета са хабили 7 литра бензин за хващането на всяко животно. 252,63 лв. плащала общината на заловено куче през 2009 г., а през 2010 г. сумата скача на 315,72 лв. Все пак и през 2009 г., когато начело на "Екоравновесие" е Найденов, разходите не са малки.

Странни разминавания откриват проверяващите в отчетите за броя на събраните от улиците кучета, направените кастрации и прибраните трупове. Според правилника, „Екоравновесие“ трябва да дава месечен отчет за свършената работа, дейностите се записват в регистъра на приюта в Сеславци, отделно ловците и ветеринарите готвят протоколи.

Ветеринарите пишат за кастрирани 3307 животни за година, а според регистъра в Сеславци манипулациите са 3087. За всяко обработено животно лекарите получават хонорар от 12 лв. и затова те са отчитали по-голям брой кастрирани.

Разлика има и при данните за осиновените кучета. Още по-фрапиращо е разминаването в броя на върнатите по места животни след обработка. Пред общината са отчетени 3150 броя, в Сеславци се водят 2524, а в протоколите на ловците – едва 1880. Неясно защо, „Екоравновесие“ подпомага ветеринарните клиники, събирайки от тях за своя сметка трупове. Лечебниците по закона са длъжни да предават за изгаряне животинските трупове.

Кметът Йорданка Фандъкова уволни Петър Петров през май 2011 г., заради тези скандални злоупотреби в "Екоравновесие“, и предаде случая на прокуратурата.

Последният директор си отиде, заради некомпетентност

Още преди инцидента от миналата седмица с нахапания до смърт 88-годишем мъж в кв. „Малинова долина“, Фандъкова уволни поредния директор на общинското предприятие – д-р Илиян Кърджев. Той се пребори със злоупотребите в предприятието, но еднолично беше решил да намали от 6 на 4 ловните екипи, обясни градоначалника

Мотивът на Кърджев бил, че бюджетът на „Екоравновесие“ е намален. „Недопустимо е, вместо да оптимизира административния персонал, каквато задача му беше поставена, да намалява ловните екипи", коментира кметът на София.

На мястото на Кърджев застава Манол Нейков, който е ветеринарен лекар, а последната му месторабота е в Генералния щаб на армията. Той е подполковник, но се е пенсионирал миналата година. Дотогава е бил главен експерт в медицинския отдел на Генщаба на армията.

Фандъкова задължи от декември миналата година ветеринарите да поставят чип на кастрираните животни. По думите й това ще спре мнимите кастрации. "И аз съм виждала уж кастрирани кучета, след които ходят малки кученца", призна кметът.

Очаквайте интервю по темата с кмета Йораднака Фандъкова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови