Половината "Нагли" - невинни. За другите 444 г. затвор

Юлиан Христов 02 април 2012 в 09:25 2511 1

Наглите. Снимка: bulfoto
Наглите. Снимка: bulfoto

Софийски градски съд оправда половината от участниците в групата за отвличания, известна като "Наглите".

Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров получиха 18 години, а Любомир Димитров бе осъден на 15 години затвор. Според съдиите само едно отвличане не е доказано - по този начин на сметката на осъдените се приписват 12 отвличания, като общата сума на присъденото наказание е 444 години: съответно за Ивайло Евтимов 130 години затвор, за Прокопи Прокопиев - 125 години, за Даниел Димитров - 110 години и 76 години затвор за Любомир Димитров. Четиримата обаче ще лежат съответно 18 и 15 години,  тъй като в българската съдебна система се определя едно общо най-тежко наказание.

Радослав Лебешковски и брат му Митко получиха съответно една и две години условно лишаване от свобода. Общата сума на обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени на жертвите, е 915 хил. лв.

"Сумите не могат да възмездят пострадалите, но са измерител на моралната им правота", каза съдия Виолета Магдалинчева, председателят на състава,  постановил присъдата.

Според заключението на съда в групата за отвличания е имало още четирима души. Двама от тях станаха защитени свидетели. Другите двама не са между живите - Иван Пайнавелов-Сапата и Кирил Кирилов-Шкафа. Последният беше убит пред дома си, дни преди да бъде прочетена присъдата срещу него.

Съдия Магдалинчева аргументира степента на присъдите с големия брой на отвличанията и проявената към жертвите жестокост. Така магистратите се възползвали от законодателната възможност да завишат максималната за това престъпление присъда с 1/2.

Според съда недоказано остава отвличането на Румен Гунински. Младежът беше похитен в края на 2009 година от маскирани, като това отвличане беше приписано на групата на "Наглите". Според съда обаче това отвличане не може да бъде доказано за това подсъдимите бяха оправдани. Съдът счете, че събраните показания не са достатъчни за уличаване на бандата в това престъпление, още повече, че до момента не е открита къщата, в която е бил държан младежът.

От решението на съда днес стана ясно и това, че групата не е имала свои ръководители. Това стана с оправдавателните присъди срещу Ивайло Евтимов и Прокопи Прокопиев, които бяха сочени от обвинението за тартори на бандата. Наблюдаващият прокурор по делото Антония Близнакова каза пред журналисти, че присъдите са справедливи. Тя определи днешното решение на съда като успех за прокуратурата и за всички полицаи, които са участвали в задържането на похитителите. По отношение на отвличането на Румен Гунински прокуратурата ще протестира решението на съда.

Присъдата ще бъде протестирана и в оправдателната ѝ част за останалите четирима, за които поркурорите са категорични, че са били част от "Наглите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови