Вуйчото на убития Ангел от Катуница: Видях с очите си как бусът го смаза

Юлиан Христов 02 март 2012 в 10:21 3628 0

Веселин Христов. Снимка: asenovgrad-online.com
Веселин Христов. Снимка: asenovgrad-online.com

Вчера Пловдивският окръжен съд осъди на 17 години лишаване от свобода Симеон Йосифов – убиеца на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. Йосифов трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим. От присъдата се приспада времето, излежано в ареста от 25 септември 2011 г. досега. Съдът отне завинаги и шофьорската му книжка. Бусът, с който беше премазан Ангел, се отнема в полза на държавата. Присъдата е справедлива, смятат жителите на Катуница, но не са убедени, че селото ще стане по-мирно. Нещо повече - ромската фамилия сигурно ще търси възмездие, казва в интервю за OFFNews.bg вуйчото на убития Ангел Веселин Христов.

- Г-н Христов, как оценявате присъдата срещу Симеон Йосифов за смъртта на Ангел?

- Присъдата е достатъчно голяма. Законът не позволяваше да бъде по-висока от това. Максимално предвиденото е 20 години, но при положение, че делото се разгледа по съкратеното производство, законът не позволяваше на съдията да отсъди повече от това. Присъдата е справедлива доколкото го позволява законът, разбира се.

- Какво е настроението в Катуница след присъдата?

- Настроението си е същото. Тази присъда не решава нещата, защото поръчителят остава все още ненаказан.

- Имате предвид Кирил Рашков.

- Имам предвид Рашков и приближените му. И това го твърдя най-отговорно, защото всичко стана пред очите ми. Аз няма как да си променя мнението, защото има безброй доказателства за това, че до инцидента се стигна след предварителна организация за саморазправа с нас. Още повече, че на самото дело излязоха и нови неща, подробности, които категорично сочат в тази посока. Спомена се за раздаване на пари за самото нападение и за укирване на извършителя след прегазването. Пари, които са раздавани от въпросните хора.

- По-спокойни ли са сега хората в Катуница, след като има осъден?

- Не са по-спокойни. Първо, защото поръчителите остават ненаказани и второ, защото се очаква, сега или след време някакъв вид въмездие от страна на Рашкови и посегателства върху населението. Хората в селото очакват в отговор на съдебните решения да има някакъв отговор от страна на фамилията. Въпреки наказанията членовете на фамилията се чувстват недосегаеми. Знаете в каква държава живеем и как се случват нещата. Случаят в Катуница не е по-различен - има корупция, преплеплетени финансови интереси... Именно така се стигна и до инцидента на 23 септември - напрежението в селото се получи именно заради липсата на чувство за безнаказаност. Те и днес продължават да чувстват безнаказаност. Най-пресният пример е от вчера – в съда лъжесвидетелстваха.

- Категоричен сте, че Симеон Йосифов умишлено е прегазил с буса си Ангел?

- Аз видях как този човек го извърши. Въпросът в случая е какво смятат съдът и прокуратурата, а не аз, защото за мен нещата са ясни. Още повече, че часове преди това Кирил Рашков заяви пред мен точно това свое намерение. Той каза: „Ще събера хора от "Столипиново", които ще ви нападнат“.

- Предупредили ли сте полицията, че продължавате да се притеснявате за сигурността си?

- Малко несериозно е и малко обидно за мен да отида и да уведомя полицията, че се притеснявам, при положение, че съм свидетел по трето дело срещу тази престъпна фамилия, която, стана ясно на всички, се е занимавала и с поръчки на убийства. Не мислите ли, че е несериозно да отида в полицията и да им кажа, че съм притеснен? То това е елементарно. В крайна сметка на тях това им е работата. Още повече разполагат и със СРС-та и други механизми.

- Очаквате ли да има промяна в решението на втора и трета инстанция по делото срещу Йосифов?

- Не, очаквам да бъде потвърдена присъдата. Просто всичко е доказано по един категоричен начин. Очаквам дори и развитие. Очаквам да се повдигат още обвинения. Адвокатите ще искат да се разгледа именно организирането на тази група, която е извършила нападението и да се търси наказателна отговорност от членовете на групата. По-странното за мен е, че прокуратурта не трябва да бъде сезирана. Тя трябва да се самосезира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови