Хората с увреждания без такса за технически преглед на колата в София

Нели Чолашка 19 декември 2013 в 13:26 8680 2

Хората с увреждания ще бъдат освободени от такса за технически преглед на автомобилите си.

Снимка БГНЕС

Хората с увреждания ще бъдат освободени от такса за технически преглед на автомобилите си.

 

Собствениците на автомобили с нетрудоспособност над 50 % ще бъдат освободени от такса за издаване на документ за преминаване на технически прегледи.

Това съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, след като Столичния общински съвет прие промени в наредбата за местните данъци и такси. Промяната в наредбата се наложи заради промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети наскоро от парламента.

„Става въпрос за една административна бележка, която издава общината. Досега на хората с нетрудоспособност над 50% бяха събирани такси с цел преминаване към технически прегледи. Тази такса отпада”, обясни Барбалов.

Той напомни още, че съгласно промените в закона, отстъпката от данъка за старите автомобили с катализатор вече ще е между 20% и 40% и ще зависи от решението на общинския съвет.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в София отстъпката ще е 40%.

От следващата година обредните храмове ще са освободени от такса смет. За жилищните сгради и за тези на бизнеса се запазва таксата от тази година.

Отстъпка от 5%, каквато всяка година предлагат съветниците от ДСБ, няма да има.

"Такса смет не е данъкПри таксата целта е тя да е разходно ориентирана. При условие, че в резултат на една отстъпка в таксата за по-ранно плащане ще имаме няколко милиона лева по-малки приходи, това значи, че или трябва да се компенсират с други доходи, или трябва да се направят няколко милиона лева по-малко разходи”, обясни зам.-кметът по финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови