Евродепутати: Скоро в България ще е така безнадеждно, че всички ще емигрират

Елица Мартинова 19 декември 2013 в 12:18 21071 46

Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел
Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел

 

"Ако Великобритания и Германия се страхуват от имигранти сега, трябва да почакат още година-две. Опасността за тях ще е огромна, когато ситуацията в България стане толкова безнадеждна, че всеки българин ще гледа да избяга от страната."

Това пишат в свое писмо евродепутати от всички партии, представени в Европейския парламент. Писмото е подписано от Филип Качмарек (ЕНП), Александър Мирски (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Нирж Дева (Европейски консерватори и реформисти), Роджър Хелмер (Европа на свободата и демокрацията), Хану Такула (Алианса на либералите и демократите на Европа).

Пред OFFNews един от подписалите се евродепутати - Филип Качмарек, потвърди, че е автор на сигнала и изрази загриженост около данните в него. Писмото е изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, заместничката му Вивиан Рединг, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. В копие са поставени още председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова и главният прокурор Сотир Цацаров.

Писмото първоначално беше огласено в сряда от водещия на предаването „Паралакс” по СКАТ Валентин Касабов, който е и съпредседател на Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Писмото на европейските депутати от 11 декември тази година бе представено почти триумфално днес в кулоарите на парламента от депутатите на ГЕРБ.

Сигналът е свързан със скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров, датиращ от 2010 г. Тогава срещу атакист № 1 се появиха обвинения, че преди парламентарните избори през 2009 г. е принуждавал кандидат депутати от листите си да подписват съгласия, че стават гаранти за заеми от по 150 000 евро, които са отивали в авоарите на офшорна фирма. Тогава самият Сидеров отрече обвиненията, а прокуратурата спря разследването, защото не откри никакви престъпления.

Евродепутатите изразяват загриженост около случая, макар да не е ясно защо това се става три години по-късно.

"Вместо да бъде разследван и осъден, в момента Волен Сидеров оглавява парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Неговата парламентарна група крепи крехкото мнозинство на настоящото правителство, което, за да остане на власт, сформира "невъзможната" коалиция между социалисти, партията на етническите турци и крайно дясната националистическа "Атака", пишат в сигнала си евродепутатите.

На въпроса защо бившите управляващи не са предприели нищо срещу Сидеров по времето, когато "Атака" подкрепяше тяхното правителство,  ексминистър Десислава Атанасова отсече категорично, че ГЕРБ никога не са били в коалиция с "Атака". Димитър Главчев пък предложи на журналистите да попитат самите евродепутати, които са автори на писмото, защо са изпратили сигнала чак сега.

"След всичко, което се случи през последните шест месеца, добрата новина е, че сме членове на ЕС и че оттам можем да получим помощ по посока на това да бъде спазвана демокрацията", каза Главчев.

"За пореден път учудихме Европа. Вече е факт, че от всички парламентарни групи в ЕП реагираха лидерите с писмо до българските лидери. И с въпроса "Какво се случва в България, защо един човек, който си позволи да нарича всички европейски посланици "дебелобузи чичковци", който си позволи да цели сервитьори в центъра на Европа с тапи от шампанско, който си позволява да обикаля света на незнайно чии разноски, все още е председател на Комисията по корупция и конфликт на интереси", посочи Десислава Атанасова.

От ГЕРБ обявиха, че очакват "естествена" реакция от Михаил Миков и се надяват той да отговори на евродепутатите.

В крайна сметка обаче, заради сипещите се междупартийни обвинения, самото съдържание на писмото от евродепутатите не бе обсъдено по същество, макар че съдържа крайно притеснителни констатации за България:

Прокуратурата спря разследването, защото не откри извършени престъпления. Ние не можем да си представим по-сериозни престъпления от възможността да се манипулира демокрацията и нейните процеси в една парламентарна република. Въпреки множеството критики към големите провали на българската съдебна система, българското правителство и правосъдие толерират подобни заплахи за демократичното общество.

Ако те, които са толкова загрижени за собственото си политическо бъдеще, не бъдат принудени отвън да вземат необходимите мерки, ще стане ясно, че България се отдалечава прекалено от демократичния свят и ще стане трета категория в ЕС. Това, само по себе си, ще заплаши самата идея на Съюза. Ако Великобритания и Германия се страхуват от имигранти сега, трябва да почакат още година-две. Опасността за тях ще е огромна, когато ситуацият в България стане толкова безнадеждна, че всеки българин ще гледа да избяга от страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!