Българският език не е майчин за 50% от новородените у нас

Вероника Шербанова 19 декември 2013 в 11:07 15095 24

Бебе
Бебе

 

Българският език не е майчин за 50% от новородените бебета в България. Това заяви пред bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

Според нашето проучване населението на страната се топи с по осем души на ден, но е много важна и етническата структура на населението, която винаги се премълчава, обясни проф. Иванов.

През тази година са родени 53 000 бебета, което е с 16 000 по-малко от предишната година. Но е интересно какъв е майчиният им език. Според нашата статистика за около 30 000 новородени това не е българският, посочи проф. Иванов.

Етническата структура е неудобна тема за българските политици, допълни той.

От 9 млн. души станахме 6,98 млн., а според прогнозите на Световната банка през 2050 г. ще достигнем около 4 млн. души, коментира проф. Петър Иванов.

В един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование, допълни доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност. За мен е най-страшна промяната във възрастовата структура – държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението, каза още доц. Бърдаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!