Втори опит за избор на Варненски митрополит

Вероника Шербанова 15 декември 2013 в 08:42 1741 1

Митрополит Кирил.
Митрополит Кирил.

 

Епархийският съвет ще направи втори опит да избере двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит, след като първият вот беше касиран от Светия синод след жалба на избиратели.

Гласуването трябва да започне около 10.30 часа, а в избора ще участват 30-те епархийски съветници.

На първите избори на 17 ноември бяха избрани игуменът на Бачковския манастир епископ Борис и Проватският епископ Игнатий.

Малко след това беше подадена жалба, според която резултатът от гласуването показва, че върху част от избирателите е оказан натиск.

Двамата кандидати за престола на починалия митрополит Кирил ще бъдат избрани днес между 13 епископи, като списъкът не е променен от предишното гласуване. Най-младият кандидат е на 37 години, а най-възрастният – на 68 години.

Сред претендентите са главният секретар на Светия синод епископ Наум, който е духовен син на дядо Кирил, игумените на Тронския, Бачковския и Роженския манастир – съответно епископите Григорий, Борис и Серафим, управляващият патриаршеската катедрала “Св. Ал. Невски” епископ Тихон, Знеполският епископ Йоан, както и двамата бивши разколници – епископите Инокентий и Яков.

Гласуването за нов митрополит е тайно, с бюлетина, в която се заграждат две от имената. За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината избиратели. Ако никой не е получил необходимия брой гласове или ги е получил само един, то тогава гласуването се повтаря.

Ако според Светия синод изборът е протекъл без нарушения, изборът между двамата кандидати ще бъде направен на 22 декември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието