Кой колко плаща за отопление в Европа

OFFNews 12 декември 2013 в 15:48 29732 16

Електрически крушки

Снимка Снимка: Би Би Си

Кой колко плаща за отопление в Европа.

Къде в Европа жителите плащат най-скъпо за отопление и къде най-евтино? И как се отнасят тези цени спрямо доходите им?

Отговорът дава Европейската статистическа служба, цитирана от Би Би Си. За съжаление и в това изследване България заема най-негативната позиция - нарежда се сред страните, в които населението изпитва големи трудности в покриване на разходите за отопление (виж по-долу).

От 23-те изследвани града Хелзинки предлага най-евтино електричество. Домакинствата в Берлин плащат едни от най-високите сметки за ток. Това се дължи на таксите и субсидиите, които те плащат, за да се стимулира използването на възобновяема енергия. Една трета от сметките за ток на жителите на Берлин се състоят от такси за зелена енергия. В Обединеното кралство "зелените такси" се равняват на 9%.  Очаква се обаче те да спаднат с до 3%.

 

Цени в евроцента на киловатчас електроенергия към ноември 2013 г.:

Почти половината от населението на България (47%) не може да си позволи да затопли ефективно жилището си. Това се отнася и за страни като Литва, Гърция и Португалия, в които хората буквално се „борят“ за топлота в дома си.

 Цени на газа за отопление  в евроцентове на киловатчас:

От друга страна, само 2% от хората в скандинавските страни нямат необходимите доходи, за да се отопляват нормално. Средно 11% от европейците са с недостатъчни доходи, за да си позволят разточителни сметки за ток.

Процент на жителите, които не могат да си позволят ефективно да отопляват дома си:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!