Британската кралица награди българина, който загина, спасявайки дете

Вероника Шербанова 12 декември 2013 в 14:05 26328 29

Пламен Петков - българинът, който загина, спасявайки дете във Великобритания

Снимка МВнР

Пламен Петков - българинът, който загина, спасявайки дете във Великобритания

 

Британската кралица награди посмъртно българина Пламен Петков, който загина, докато спасява дете от удавяне, с Кралския орден за храброст. За това съобщиха от посолството на Великобритания в Бългрария.

Майката на Пламен Петков е била поканена в Бъкингамския дворец, за да получи наградата .

32-годишняит Пламен загина на 26 май миналата година на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия. Българинът забелязва момиченцето, което е отнесено от вълните, и се хвърля да го спасява. Успява да подаде 5-годишното дете на майка му, която се намира близо до брега. Вълнението обаче го завлича навътре във водата.

Той е изваден от водата в безсъзнание. Пристигналият на мястото медицински екип не успява да го спаси.

Много съм горд, че Нейно Величество кралицата награди Петков за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание, коментира британският посланик в София Джонатън Алън.

На плажа в Уест Уитъринг в онзи ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на майката на момиченцето и е намерил сили в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие му костваха собствения му живот, допълни Алън.

Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчуства британския народ. Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата му. Но можем да му отдадем почест и да сме благодарни, че съществуват хора като него. Пламен Петков е един истински български герой, подчерта посланикът.

Кралският орден за храброст се присъжда в много редки случаи. Той е основан през 1974 г. и до момента е присъждан едва около 1000 пъти.

В началото на юни миналата година Пламен беше награден посмъртно и с Орден за храброст- първа степен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!