Аспартамът е безопасен, обяви европейската агенция по храните

OFFNews 11 декември 2013 в 18:02 11303 12

Формулата на аспартама
Формулата на аспартама

Изкуственият подсладител аспартам (навремето познат като "нутрасуит") е безопасен и не е заплаха за здравето, обяви вчера Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).

По молба на Европейската комисия агенцията е ускорила приключването на доклада си за въздействието на използвания от близо 30 години продукт. Проучването трябваше да трае до 2020 г., но от EFSA обявиха, че са направили абсолютно пълно проучване на риска.

Аспартамът е обект на всевъзможни слухове и дори конспиративни теории - от твърдения, че влияе на поведението на децата, до това, че предизвиква рак на черния дроб. Нито едно от тези опасения обаче не е потвърдено от проучването.

Освен, че са събрали огромен масив клинични данни за синтетичния подсладител EFSA са проверили и твърденията в над 200 коментара, публикувани в онлайн дебат на сайта си.

Заключението е, че аспартамът, отбелязван в етикетите на храни и напитки като E951 (той се съдържа в повечето безалкохолни напитки на българския пазар), както и производните му продукти, са безопасни за повечето хора при определени нива на използване. Приемливата дневна доза е определена на 40 милиграма на килограм телесно тегло. Това прави средно по около 2800 мг за възрастен и 600 мг за 3-годишно дете.

Единственото изключение засяга хората, страдащи от фенилкетонурия - рядко срещано генетично заболяване, пречещо на безопасната консумация на аспартам.

Аспартамът - продукт на американската химична индустрия, е около 200 пъти по-сладък от захарта и тъй като е ниско калоричен, се използва масово. За да се надхвърли приемливата дневна доза, са нужни изключително големи количества съдържащи го храни и напитки, и то през целия живот, твърдят от европейската агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!