Кадиев: Преходът не постигна и 1/20 от напредъка на комунизма

OFFNews 08 декември 2013 в 12:58 8349 109

Георги Кадиев
Георги Кадиев

 

„Като се замислите каква е била България през 44-а година и какво беше 89-а г. Вижте за 45 г. какъв напредък, а ние за 24 г. какво постигнахме? И половината, и 1/20 от това не сме постигнали.“

Това заяви пред БНТ депутатът на „Коалиция за България“ Георги Кадиев.

Думите му бяха отговор на зрителски въпрос, свързан с извинението, което лидерът на БСП Сергей Станишев поднесе на ДПС по време на общия им митинг през ноември.

„Кога БСП ще се извини на българския народ за престъпленията срещу него?“, гласеше въпросът на Тодор Каров.

Кадиев обясни, че според него партията не е извършвала престъпления срещу целия народ, но подчерта, че Столетницата вероятно дължи извинение на отделни хора, които са били изпращани в лагери.

„Аз лично не мисля, че е имало престъпления срещу народа. Срещу отделни индивиди – да, които са пращани на лагери – да“, каза депутатът на КБ.

Кадиев коментира протестите, които, въпреки умората, продължават от юни насам. По думите му енергията на протестите се е изтощила, защото демонстрациите не са имали конкретни цели. Според депутата оставката на правителството е средство, а не конкретна цел и начин за положителни промени в държавата.

Социалистът обаче бе категоричен, че протестът има положително влияние върху политиката, защото мотивира властта да внимава с действията си.

„Едно от хубавите неща на протеста е, че те ни висят като камък на шията и ние постоянно се съобразяваме какво правим. В един момент се питаш правилно ли е това, което правиш, като срещаш толкова много омраза срещу тебе - абсолютно неоправдано, понякога ходя по улицата, някой минава край мене и ми казва „червен боклук“, заминава, и дори не спира, което е мн дразнещо, защото поне да спре и да ми го каже в очите. И това изморява, но от друга страна наличието на такъв обществен натиск ни кара да сме мн внимателни“, каза Кадиев.

Като пряк резултат от протестите и гражданския натиск депутатът посочи решението на управляващите да намалят партийните субсидии. По думите на социалиста това е нямало да се случи, ако гражданите не са упражнявали натиск върху властта.

„Ако нямаше такъв натиск, нямаше да се променят защото на практика в парламента 99% от народните представители не искаха промяна на партийните субсидии“, каза Кадиев и подчерта, че това е стъпка в правилната посока.

Депутатът коментира още, че вероятността за избори "две в едно" през май догодина е почти нулева. Той заяви, че вотът за Европейския парламент ще бъде показателен за настроенията в обществото и не изключи възможността след еврозиборите да се проведат и парламентарни. Кадиев обаче подчерта, че натискът върху този кабинет е толкова голям, че той едва ли ще изкара пълен мандат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!