Почина Нелсън Мандела

OFFNews 05 декември 2013 в 23:59 10383 7

Нелсън Мандела
Нелсън Мандела

Почина бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела.

Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда и една от отявлените фигури в политиката на 20 век, почина на 95-годишна възраст, съобщи президентът на ЮАР Джейкъб Зума.

Нашата нация изгуби своя велик син, каза Зума.

Нелсън Мандела е починал в дома си в Йоханесбург.

Преди два дни неговата дъщеря каза пред медиите, че Мандела е на смъртно легло, но продължава да се съпротивлява мъжествено със смъртта.

През септември бившият южноафрикански президент  беше изписан от болница, където се лекуваше от пневмония, но продължи да получава интензивни грижи в дома си.

През последните 10 месеца Мандела беше хоспитализиран четири пъти. При последния от тях – в началото на юни, стана ясно, че белодробната инфекция е влошила значително общото му здравословно състояние.

Ето и кратък портрет на тази забележителна личност.

Нелсън Мандела е роден в Транскей, Южна Афрка на 18 юли 1918 г. Става член на Африканския национален конгресз през 1944 г. и дълги години участва в съпротивата срещу политиката на апартейд на управляващата Национална партия, преди да бъде арестуван през август 1962 г. Мандела прекарва в затвора повече от 27 години, през които репутацията му на символ на движението срещу апартейда непрекъснато нараства. Освободен от затвора през 1990 г., Мандела получава Нобелова награда за мир през 1993 г. и става първият демократично избран президент на Южна Африка през 1994 г. Той е автор на световния бестселър "Дългият път към свободата".

Нелсън Ролихлала Maндела отваря очи в едно село в близост до Умтата, Транскей. Той е роден в кралското семейство на племето Тембу. Неговият баща, Хенри Мандела, е член на съвета на Транскей и председател на съвета на Главния вожд на Тембу. След смъртта на баща му, той попада под покровителството на вожда на Тембу, неговия чичо, който го определя като негов наследник. Но впечатлен от племенните съдебни преговори, в него расте желанието да стане адвокат. Разказите на старите членове на племето за войните, в които са защитавали тяхната родина, го карали да мечтае, да може да даде своя личен принос за освобождението на своя народ.

Мандела през 1937 г.

 

Завършва образованието си в University of Witwatersrand и специализира право през 1942 г. Мандела е бил женен три пъти: за Евелин Мейз (1944-1957 г.), за Уини Мадикизела (1958-1996 г.) и за Граса Машел от 1998 г. Има три деца от първия си брак (две момчета, които умират на 23 и на 55 години и едно момиче) и още две момичета от втория си брак. Уини се превръща в мощна фигура докато Мандела е в затвора, но се замесва в поредица от скандали, които стават причина за отчуждение между съпрузите и развода им през 1996 г.

Граса Машел пък е единствената жена в историята, която е била първа дама на две различни държави. Тя е първа дама на Мозамбик (1975-1986 г.) като съпруга на президента Самора Машел и първа дама на Южна Африка (1998-1999 г.) като съпруга на президента Нелсън Мандела.

Нелсън Мандела прекарва 27 години като политически затворник в Южна Африка, преди да стане първият чернокож президент на Република Южна Африка (1994–1999). На 11 юни 1988 г., докато той все още е в затвора, едни от най-известните музиканти, артисти и комици организират концерт на стадион "Уембли" в Лондон, за да отпразнуват 70-ия рожден ден на Мандела. Мандела е игран във филми за живота му от Морган Фрийман (Invictus, 2009 г.), от Сидни Поатие ("Mandela and de Klerk", 1997 г.) и от Дани Глоувър (Mandela, 1987 г.). Почетен член е на британската Лейбъристка партия. Получил е почетно канадско гражданство, с което става вторият човек, на когото е оказана такава чест, след Раул Валенберг от Швеция, който е награден посмъртно.

Kариера:

Нелсън Мандела е символ на борбата срещу системата на апартейд в Южна Африка. Започва да се занимава с политическа дейност през 1944 г., когато става член на Младежката лига на Африканския национален конгрес (АНК) и участва в съпротивата срещу политиката на расова сегрегация, известна като апартейд, на управляващата Народна партия. Отива на съд за държавна измяна 1956-1961 г. и е оправдан през 1961 г. След забраната на АНК през 1960 г. Нелсън Мандела ръководи военната организация на АНК, наречена "Spear of the Nation". Арестуван е отново през 1962 г. и е осъден на пет години лишаване от свобода и тежък труд. През 1964 г. е осъден за държавна измяна и получава доживотна присъда.

Килията му в затвора на остров Робен. Килията му в затвора на остров Робен.

 

Започва да излежава присъдата си като затворник 46664 на остров Робен, близо до Кейптаун. През годините, прекарани в затвора, вместо да изчезне от публичното внимание, Мандела печели все по-голяма популярност. Той се приема като най-важният чернокож лидер в Южна Африка и се превръща в символ на съпротивата, докато движението срещу апартейда набира сили.

Двора на затвора на остров Робен. Дворът на затвора на остров Робен.

 

В продължение на дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване. Мандела упорито отказва да отстъпи от политическата си позиция, за да получи свобода. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Нелсън Мандела прекарва 18 години в затвора на остров Робън (1964-1982 г.), през 1982 г. е преместен в затвора в Кейптаун, където остава 6 години, след което е хоспитализиран заради туберкулоза. Затворът на острова е превърнат в туристическа атракция след освобождаването на Мандела.

Снимка за историята - Мандела излиза на свобода. Снимка за историята - Мандела излиза на свобода.

 

Нелсън Мандела е освободен на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. След освобождаването си се отдава изцяло на мисията в живота си и на постигане на целите, поставени почти четири десетилетия по-рано. През 1991 г., на първата национална конференция на АНК, проведена в Южна Африка, след като организацията е забранена през 1960 г., Мандела е избран за президент на АНК.

Мандела гласува на изборите през 1994 г. Мандела гласува на изборите през 1994 г.

 

През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. През 1996 г. под негово ръководство е разработена и приета новата конституция на ЮАР. Президент на страната е до 1999 г., когато е наследен на поста от Табо Мбеки. Автор е на книгите "Няма лек път към свободата" (1965 г. ), "Готов съм да умра" (1979 г. ) и други.

Мандела и Де Клерк на Световния икономически форум през 1992 г. Мандела и Де Клерк на Световния икономически форум през 1992 г.

 

Награди:

1990 г. - Ленинска награда за мир

1992 г. - Награда Сахаров (заедно с Анатоли Марченко)

1992 г. - Наградата на ЮНЕСКО за мир Хофу-Боани (заедно с Фредерик де Клерк)

1993 г. - Нобелова награда за мир (заедно с Фредерик де Клерк)

На финала на световното първенство по футбол през 2010 г.,, което се проведе в ЮАР.На финала на световното първенство по футбол през 2010 г. Още един звезден миг за Мандела и ЮАР.

 

Поклон!

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови