Огнян Минчев: Новата тройна коалиция наказва БНТ заради протестите

Мая Младенова 04 декември 2013 в 15:24 13863 14

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

 

Намаленият с 5 милиона лева бюджет на националната телевизия за следващата година е "наказание" за медията заради отразяването на протестите, смята политологът Огнян Минчев.

Във фейсбук профила си Минчев коментира вчерашния дебат в пленарната зала за финансирането на БНТ. Публикуваме позицията му едно към едно:

Новата тройна коалиция намалява бюджета на БНТ за 2014 г. с пет милиона. Целите са прозрачни:

- да се накаже телевизията заради отразяването на протестите;

- да се минира мандата на Вяра Анкова, като се обяви за неуспешен /след като не можаха да спрат преизбирането ѝ/;

- да се освободи място за алтернативната публичност, създадена от медиите на Корпоративно-търговската банда, нейните сайтове, сателити и приятели, които чрез взаимно цитиране разпространяват свободно измислици и лъжи;

- да се насъска обществото срещу Националната телевизия под предлог на „милионите, които се дават за нея и които идват от нашите данъци”.

Последното е най-опасно. То е симптом на целенасочената деструкция на обществените институции у нас по време на прехода, ударени двойно – веднъж от либертарианската утопия и втори път от мафията, която е отворила уста да ги разграби. Резултатът е видим: въпреки широко разпространеното мнение, институции като БНТ не са свръх-финансирани, а недофинансирани, целенасочено държани на ръба на колапса. Всяка обществена телевизия в Европа, включително на Балканите, има бюджет в пъти по-голям от БНТ: факт, който лесно може да се провери. Но у нас фактите нямат значение. Важното е значимите обществени фактори да бъдат вкарани във вълча схватка за пари; да бъдат посочени като народни кръвопийци /”вземат залъка на пенсионерите”/ и да бъдат изтърбушени, за да ги рекетират по-лесно. Защото в България е много по-лесно да бъдат намерени десет души, които не харесват нещо, отколкото един, който да го харесва и да е готов активно да го защити.

Нали искаме по-добри медии? Искаме. А готови ли сме да да платим за тях? За жалост, не сме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews