Как може да изглежда апаратът за машинно гласуване (снимки)

Елица Мартинова 03 декември 2013 в 15:39 5804 2

Мая Манолова, Снимка: Сергей Антонов
Мая Манолова, Снимка: Сергей Антонов

 

Поредно устройство за машинно гласуване бе представено днес в Народното събрание.

Презентацията бе направена в рамките на заседанието на Комисията за изготвяне на нов Изборен кодекс, оглавявана от Мая Манолова.

За да представят устройството, в парламента дойдоха представители на фирмата Ciela Norma. Предлаганият от тях вариант представлява цялостно софтуерно и хардуерно оборудване. Ако бъде избран моделът на Ciela Norma, в тъмните стаички ще посочваме избора си върху подобно на таблет устройство с тъч-скрийн. С пръст ще обозначаваме номера на предпочитаната от нас партия, след което върху екрана ще се появява цялата кандидат-депутатска листа за района ни. Устройството дава възможност и за мажоритарен избор на отделни лица от партийните листи.

До момента в парламента е представен още един модел за машинно гласуване - на фирмата Scytl. За разлика от показаната днес апаратура, при Scytl има възможност да бъде закупен само софтуер, който може да бъде инсталиран на различни машини.

Председателят на ресорната комисия Мая Манолова припомни, че проектозаконът за новия Изборен кодекс предвижда на изборите за Европарламент догодина в някои секции да има машинен вот, успоредно с традиционните бюлетини.

Зам.-председателят на парламента уточни, че конкурсът за машините ще бъде спечелен от фирмата, която предложи най-елементарен и надежден начин за гласуване и най-добра цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови