Протестиращи в Киев щурмуваха президентството с булдозер

Вероника Шербанова 01 декември 2013 в 14:31 21839 85

По данни на опозицията близо 500 хил. души се събраха на 1 декември 2013 година в Киев. Снимка: Twitter
По данни на опозицията близо 500 хил. души се събраха на 1 декември 2013 година в Киев. Снимка: Twitter

 

Около половин милион души се стекоха в центъра на Киев на демонстрация в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на информация на опозиционни партии.

На площад „Независимост” в центъра на украинската столица към протестиращите се присъединиха и заместник-председателят на Европейския парламент (ЕП) Яцек Протасевич, полският президент Бронислав Коморовски, бившият ръководител на ЕП Йежи Бузек и бившият полски премиер и лидер на партията „Закон и справедливост” Ярослав Качински, съобщи пресслужбата на украинската партия „Банкившчина”, цитирана от електронното издание „Обозреватель”.

Част от протестиращите щурмуваха сградата на президентството и полицейските части с булдозер. Няколко часа по-късно те бяха отблъснати, а районът, заедно с булдозера, отцепен със заграждения.

Хиляди се събраха и в парк "Шевченко", за да отбележат годишнината от проведения през 1991 година референдум, когато повече от 90% украинци избраха независимостта от Русия. 

По последни данни митингуващите са влезли в сградата на Киевската градска държавна администрация, като на първия ѝ етаж са счупени няколко прозореца.

Повечето демонстранти носят знамената на Украйна и на ЕС и флагове на опозиционни партии и скандират "Изправи се, Украйна!".

Ръководителят на пресслужбата на украинското вътрешно министерство заяви по телевизията, че силите на реда няма да пречат на привържениците на евроинтеграцията, ако те изразяват мирно своя протест, но ще пресичат всякакви провокации и незаконни действия.

500-хилядното шествие от парк „Шевченко” до площад „Независимост” бе предвождано от опозиционните лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко, Олег Тягнибок и други депутати от опозицията.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, а шефът на киевската полиция подаде оставка.

Междувременно президентът на Украйна Виктор Янукович обеща да направи всичко необходимо за ускоряване на процеса на сближаване между Украйна и Евросъюза, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви това в обръщение, разпространено по повод 22-ата годишнина от произвеждането в Украйна на референдум, на който бе одобрен Актът за провъзгласяване на независимостта на страната.

Междувременно стана ясно, че в понеделник между 15 и 20 депутати ще напуснат парламентарната група на управляващата в Украйна „Партия на регионите”. Сред тях са мажоритарните народни избраници от Ровенска, Виницка, Хмелницка и Одеска област, предаде електронното издание Власти.нет.

Източници в парламентарната група посочват, че разбунтувалите се депутати в понеделник ще подадат съответните молби до председателя на парламента Владимир Рибак. По-рано групата бе напусната от Ина Богословска и Давид Жвания.

Video streaming by Ustream

Video streaming by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!