Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Без глоби за старите газови уредби до следващия им преглед

Елица Мартинова 26 ноември 2013 в 16:25 11410 5

Газова уредба
Газова уредба

 

На гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година, не се налага подмяна на свидетелството за регистрация на МПС. Те няма да бъдат санкционирани от органите на пътна полиция за направено изменение в конструкцията на превозното средство. 

Това съобщиха от МВР във връзка с наредбата на Транспортното министерство за задължителна пререгистрация на автомобилите с газови уредби, която влиза в сила от март догодина. 

Както OFFNews писа от март 2014 година в сила влиза наредба на министерството, която изисква нов режим на регистрация на автомобилите с газови уредби (АГУ). Според новия регламент собствениците на автомобилите на газ, освен протокол за монтажа на газовата уредба, трябва да имат и протокол от техническа служба, удостоверяващ, че монтажът е извършен правилно. Според новото изискване газовата уредба трябва да бъде вписана в големия талон на автомобила, а по непотвърдена информация “услугата” ще струва около 400 лв.

От МВР днес поясниха, че гражданите, на които не е отразена газовата уредба в талона за регистрация на превозното средство, трябва да съхраняват документите за монтажа на уредбата и при извършване на последваща пререгистрация на автомобила да ги предоставят за отразяване в талона.

Проверката на монтирана газова уредба е част от проверката на цялото МПС по време на периодичния технически преглед.

Новите изисквания, които влизат в сила след 2 март 2014 година касаят само гражданите, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата.

Автомобили, които имат монтирани стари газови уредби до март 2014 г., не е необходимо веднага да сменят своите талони. Тези талони ще бъдат сменяни периодично, след като се наложи такава промяна, коментира днес в кулоарите на парламента депутатът от „Коалиция за България“ (КБ) и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев. Той обяви, че е разговарял по темата с директора на „Автомобилна администрация“ и с началника на отдел „Пътна полиция“.

Мутафчиев обясни, че от 1 март догодина незабавна промяна в талоните ще е необходима за автомобилите, които тепърва ще си монтират допълнително газова уредба. До март 2014 г. „Автомобилна администрация“ ще акредитира пунктове, които ще извършват първичния преглед на монтажа на газова уредба. Мутафчиев обясни, че след прегледа центровете ще издават документи за промяна в талона на автомобила.

Новият регламент обаче няма да налага автоматично шофьорите, които са монтирали АГУ преди март 2014 г., да се редят на опашки, за да променят талоните на колите си. Мутафчиев успокои, че за тях няма да има санкции, стига да разполагат с нужните документи, указващи номера и сервиза, в който газовата уредба е поставена.

„Нашата молба е да не се създава паника в момента, не е необходимо да се чака на опашка и да се сменят талоните, нека това стане постепенно и последователно. Искам да ви успокоя и за това, че след като има и документ за монтаж на газовата уредба от сервиза, с номера на бутилката, няма никой да бъде санкциониран за това, че не е писано в талона, ако тези монтажи са станали до март 2014 г.”, каза Мутафчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews