България обмисля строеж на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Елица Мартинова 23 ноември 2013 в 11:05 3028 10

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

 

България може да предприеме действия по изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Това обяви пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев след завръщането си от официалната визита в САЩ.

Стойнев коментира, че по време на престоя си в САЩ е посетил централата на "Уестингхаус", където се е запознал с ядрен реактор от последно поколение - АР 1000. Министърът обяви, че има амбиция именно такова съоръжение да гарантира енергийната независимост на страната завбъдеще и уточни, че планира това да стане чрез изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Ще подготвя доклада, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерски съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с "Уестингхаус" и ако всичко върви, до шест месеца трябва да имаме изграден финансов модел", каза Драгомир Стойнев.

Той обяви още, че се е срещнал с представители на "Ексимбанк", които са заявили готовност да участват във финансирането на проекта.

Според Стойнев, ако работите по проекта вървят по план, в края на 2015 г. България може да подпише договор, а в началото на 2016 г. да бъде направена първата копка.

Енергийният министър смята, че седми реактор би могъл да бъде изграден за четири години.

Една от съществените специфики на АР 1000 е, че реакторът работи само с гориво на "Уестингхаус", която е сред най-големите производители на ядрено гориво в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!