Le Nouvel Observateur: Бунт срещу „червената мафия“

15 ноември 2013 в 00:51 24172 41

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Авторитетното френско политическо списание Le Nouvel Observateur публикува в последния си брой силно критична статия за България, озаглавена „Бунт срещу червената мафия”.

Българите не понасят вече разграбването на страната от каста комунисти, бивши агенти на ДС. Червената мафия контролира България. И всичко това се случва в Европа. Бившият съветски гражданин Сергей Станишев, шеф на БСП, женен за новобогаташка, съюзил се е с фашизоидна партия, не отговори на нашите покани за интервю, пише журналистът Жан-Батист Ноде.

Публикуваме превод на публикацията в Le Nouvel Observateur.

Бунт срещу „червената мафия“

Жан-Батист Ноде

Убийства, корупция, мръсни номера...Българите не подкрепят вече ограбването на страната им от каста, съставена от стари комунисти и бивши агенти на Държавна сигурност. В прекрасното сърце на Европа

Тъмни слънчеви очила, вталени италиански костюми, остри обувки, дебели златни синджири под разкопчани ризи, късо подстригани коси. Излизат забързани от скъпи ресторанти, украсени с антични реплики и фалшиви позлатени колони. Бързо скачат в луксозни немски лимузини или японски джипове 4х4 със затъмнени стъкла, екскортирани от страховити бодигардове, заплашителни и тежко въоръжени. Недалеч се вижда тъмно петно на тротоара. Кръв. Следа от скорошна престрелка между „мъжете в черно“.

Защото „червената мафия“, която контолира България – малка, но стратегическа страна от Европейския съюз – жизненоважен коридор между Изтока и Запада, между Азия и Европа – се е разделила на кланове и урежда сметките помежду си посред бял ден, насред улицата с автоматично оръжие. На няколкостотин метра от там преди много години един прокурор достатъчно луд, за да приеме правосъдието насериозно и да разследва голямата престъпност и полититката, е убит с револвер пред смаяните погледи на минувачите.

После тези с дебелите кореми и фините кожени портфейли, пълни със златни кредитни карти, захранвани от офшорни сметки, с банкноти от по 500 евро, тръгват с висока скорост по улиците на София, твърде спретнатата и провинциална столица на България, без да забелязват хората, които трудно пресичат улиците, или възрастните хора, които с пенсия по-малко от 150 евро на месец трудно могат да се нахранят, а камо ли да си платят за медицинска помощ.

Тази вечер напоени с хайвер, френско шампанско и скъпо шотландско уиски, с преситен вид, те са в казино, в луксозен стриптийз клуб, където прекрасни български красавици, често безпарични студентки, ще им предложат услуги за хиляди евро. „Те са просто големи свине“, усмихва се една от красавиците както на обстоятелствата, така и на банкнотата от 50 лв. (25 евро), които се озовават в дантелените й прашки. Тук „червената мафия“, когато не среща смъртта си на ъгъла, води голям живот.

„Те“ са „старите“ членове или техните наследници на Българската комунистическа партия, фалшиво превърната в „социалистическа“. „Те“ са „старите“ членове на тъмната Държавна сигурност, най-мощните тайни служби, политическата полиция на тоталитарния режим, владял с желязна ръка до 1990, 45 години, в тази исторически погледнато русофилска страна, която Москва разглежда като 16-а република на своята съветска империя. „Старите“ са в кавички, защото никога не са напускали истински Партията, нито ДС, както не се напуска КГБ. Напоследък „те“ стават по-дискретни. „Те се стремят да се интегрират“, казва бивш дисидент, който наблюдава потомството отблизо по време на силови разпити. А и времената не са благоприятни.

С викове „Оставка“, „Оставка“ граждани от всички възрасти и социални слоеве протестират ежедневно повече от 150 дни по улиците на София, осъждайки тази милиардерска „червена мафия“, която превръща държавата в най-бедната и с най-голямо неравенство страна на ЕС.

Движението възниква на 14 юни, когато новото управление номинира един червен олигарх за глава на новата Държавна сигурност, сега преименувана на ДАНС. В социалните мрежи веднага се появи подигравателен и същевременно цветен хаштаг: “#DANSwithme”. Някои протестиращи размахват октопод на върха на кол, други отрязана конска глава, анонс към филма „Кръстникът“, където холивудски продуцент намира в леглото си отрязана главата на своя любим кон. Просто предупреждение.

Протестиращите искат оттегляне на управлението, един кабинет от „експерти“, поддържан от априори невъзможна коалиция. За да се задържат на власт, старите комунисти се съюзяват с ДПС, общностната партия на мюсюлманското малцинство, турци и помаци (ислямизирани българи), но също и с една екстремно дясна партия – Атака. Немислим априори, защото в порив на фалшив патриотизъм, предназначен да скрие провала му, комунистическият режим преследва турците в последните години на управлението си. Нещата стават по-ясни, когато кажем, че по-голямата част от лидерите на ДПС са агенти на старата Държавна сигурност, започвайки с нейния основател, Ахмед Доган, който е бил нает от Москва за работа от затвора. Колкото да ултра националистическата "Атака", която теоретично е алергична към своите мюсюлмански съюзници, която атакува по всички посоки Турция, македонските съседи, ЕС и т.н., но не казва нищо за интригите на Кремъл в България, има много потвърждаващи доказателства, че Атака е марионетка на българските и руски служби. Изправени пред протестиращите, българското правителство и червената олигархия, които контролират медиите, се правят на глухи. Бившият съветски гражданин Сергей Станишев, шеф на Българската социалистическа партия, женен за една груба „новобогаташка“ , свързан с фашизоидна партия и защитаващ монополни или либертариански икономически мерки, но продължаващ да бъде шеф на европейските социалисти, не отговори на нашите молби за интервю.

Задушаван от пипалата на „Октопода“, може ли този протест да изгасне малко по малко? Те не са повече от няколкостотин, най-много няколко хиляди, които всяка вечер в центъра на София, под звука на тъпаните правят своята „морална революция“. В хубавите дни през юни и юли бяха дестки хиляди. И ето, че студентите от София се присъединяват, вдигат стачка и окупират университета си. Движението се премества и във факултетите от провинцията. Българските студенти вече са свалили две “социалистически“ правителства – през 1990 и 1997 г. Професори и артисти също се присъединяват. И, сопред проучванията, днес една огромна част от населението поддържа протестиращите. За да заобиколят цензурата и да събудят хората от политическата апатия, младите започнаха в интернет виртуална революция, която може да се превърне в реална революция.

Въпреки това правителството едва ли ще подаде оставка сега. „Те нямат никакво намерение да се оттеглят, особено защото Еврпейският съюз скоро ще преведе огромни суми пари. Оставайки на власт, те имат сериозни суми за поделяне“, коментира Иво Инджев – известен и силен писател и разследващ журналист. Както може да се очаква много от тези фондове са отклонявани от всемогъщата олигархия с ограничен експертен опит, но експедитивна. Освен това, ако управлението си отиде, политическата алтернатива ще бъде трудна. Единствената опозиционна партия, популистката дясноцентристка формация „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) , бе повече или по-малко дискредитирана. Изправен пред протести миналата зима, предизвикани от внезапно и подозрително увеличение на тока в средата на зимата, кабинетът на ГЕРБ, който обещаваше да изкорени мафията, подаде оставка.

Продължавайки да води в проучванията, може ли ГЕРБ да успее утре, там, където се е провалил вчера? Неговият провал беше несъмнено резултат от заговор на червената олигархия, на която пречеше. Трите електроразпределителни компании, частни и чужди, но управлявани от българи с поръчките на Държавна сигурност, увеличават сметките след тайно събрание, за да могат фактурите да предизвикат протест, разказва експерт от сектора. Но провалът на ГЕРБ се дължи и на неговите собствени грешки и поквара.

Бивш пожарникар, треньор по карате, полицай и шеф на охраната на последния комунистически диктатор Тодор Живков, Бойко Борисов, безспорният и харизматичен лидер на ГЕРБ, е „изключително интелигентно политическо и медийно животно, но ограничено културно“, отбелязва наблюдател, който го познава лично. И шефът на тайните служби, който не спира да дестабилизира анти мафия правителството, очевидно предава Борисов, който го е назначил. Той днес е министър на вътрешните работи на новото крипто комунистическо правителство... „Борисов се доверява на всеки“, оплаква се критичен член от неговата партия.

Подобно на много други полицаи, Бойко Борисов също е имал много лоши познанства. Това кара хората да твърдят, че той атакува част от мафията, защитавайки друга част. Въпреки че обича да се появвява с шапка на ФБР, в чест на американските му прители, Бойко Борисов присъства по равно, макар и дискретно, и при руските дипломати и особено при местния шеф на Лукойл, мощната руска петролна компания, директно свързана с Кремъл. „В началото тайните служби направиха от Борисов тяхна притурка, политическа марионетка, за да си възстановят гласовете. Но той се оказа по-умен и успя да им се измъкне, даже да удвои тези за себе си. И знае как да се справи", обобщава Иво Инджев.

Откакто неговите приятели се върнаха на власт, Кремъл отново се чувства като у дома си. Както в доборто старо време на Студената война, Москва продължава да използва българските тайни служби и техните мрежи в ръцете на старите от Държавна сигурност, за да дестабилизира Запада.  Руските икономически и геополитичеси проекти растат. Москва иска да строи нова АЕЦ "Белене" на Дунав. Този остарял огромен проект беше погребан от старото правителство, но възкресен от новото. Шефът на Газпром, който е приет в София като министър, поднови с новите български власти руския проект за газопровода "Южен поток" за Южна Европа, разочаровайки Европа, която вижда в него инструмент за поставяне на Запада в зависимост от руската енергия. Не беше ли казал Владимир Чижов, руски посланик в Брюксел , точно преди приемането на България в ЕС през 2007 г., че тази страна „ще бъде Троянският кон на Москва в ЕС“?

Превод: Надежда  Атанасова 

Това не е първата статия на Le Nouvel Observateur по темата.  На 26 септември Жан-Батист Ноде  публикува материал, в който се подчертаваше, че Сергей Станишев, който е председател на ПЕС, се е съюзил с неофашистката формация Атака. Повод за публикацията беше писмо до ПЕС, с което се иска отстраняването на Станишев. Писмото бе изпратено от гражданската инициатива Кръстьо Пастухов, на името на българския социалдемократ, убит от комунистическия режим в затвора на 28 август 1949 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!