Ректорът на СУ пита Йовчев какво търсят полицаи в университета

OFFNews 13 ноември 2013 в 18:54 4115 6

Снимка: Лилия Христова
Снимка: Лилия Христова

 

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев с въпрос истина ли е, че днес е имало полицаи във журналистическия факултет на СУ и те са изисквали лични документи и студентски книжки от студентите на входа на факултета.

Поводът за писмото са зачестилите запитвания от медиите за днешния „феномен“ - полицаите, които изненадващо се появиха в двора и сградата на факултета по журналистика и според студентите са им искали идентификационни документи.

Че информацията е истина, OFFNews се увери на живо. Пред наш репортер полицаите във факултета споделиха, че отиват до тоалетна, а от Столичната дирекция на вътрешните работи заявиха, че униформените са били в лично, а не в служебно качество в сградата.

В писмото си ректорът на СУ напомня, че автономията на висшето училище е гарантирана от Закона за висшето образование и не може да се нарушава чрез: „Влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии”.

До момента няма информация за тайфуни и урагани в аудиториите и тоалетните на журналистическия факултет, нито за подготвяни престъпления – нито от МВР, нито от университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!