Преподаватели питат Йовчев защо полицаите на протеста са анонимни (снимки и видео)

OFFNews 13 ноември 2013 в 15:07 6543 64

Преподаватели питат Йовчев защо полицаите на протеста са анонимни  Снимки: Сергей Антонов
Преподаватели питат Йовчев защо полицаите на протеста са анонимни Снимки: Сергей Антонов

 

 

Близо 300 души се събраха в градинката на църквата "Св. Седмочисленици" до сградата на МВР. 

Много от присъстващите са преподаватели, които изразяват недоволството си от проявеното полицейско насилие при вчерашния протест. Сред преподавателите са Нели Огнянова, Димитър Бечев, Александър Кьосев, Калин Янакиев, Цочо Бояджиев

Сред протестиращите бяха забелязани и Йонко Грозев и Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите. 

Полицейското присъствие е засилено, а достъпът до МВР е блокиран. 

От съседното Шесто основно училище "Граф Игнатиев" ученици скандират от прозорците на учебните стаи "Оставка", а протестиращите им отвърнаха: "Правим го за вас".

Преподавателите носят снимки на участници във вчерашните протести, които са окървавени от сблъсъците, както и снимки на самите сблъсъци. Издигнат е плакат с надпис: "Университетските преподаватели припомняме: Насилието е безсилие", както и плакат с надпис "Помощ! Полиция! Дж. Хелър, Пераграф 22".

Присъстващите на протеста започнаха да попълват сигнали, адресирани до главния секретар на МВР и до министъра на вътрешните работи.

В сигнала пише: "Бих искал да сигнализирам, че от началото на студентските протести, до настоящия момент, наблюдавам, че вашите служители, натоварени с опазване на обществения ред по време на протестите, са без изискваните от Закона за МВР лични опознавателни знаци. С оглед на ситуацията от последното денонощие, нарастващото обществено напрежение и възможностите за провокации, които да доведат до нежелана ескалация на гражданските протести, съм изключително обезпокоен, че при евентуални инциденти, ще бъде невъзможно да се идентифицират участващите в тях. Поради това ви моля да разпоредите извършването на проверка", се казва в сигнала, който ще бъде подаван до МВР.

Видео: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!