Над 70 души задържани във Франция, освиркали президента Оланд

Вероника Шербанова 11 ноември 2013 в 17:31 2400 3

Франсоа Оланд, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Франсоа Оланд, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 70 души бяха задържани за разпит, защото освиркали френския президент Франсоа Оланд, съобщиха световните агенции.

Кортежът на Оланд беше освиркан по време на тържество в чест на примирието от Първата световна война.

Демонстрантите – крайнодесни и противници на налагането нови екотакси, скандираха „Оставка, Оланд“, „Социалистическа диктатура“ и „Оланд, не искаме твоя закон“.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Няколко дни преди тържеството в интернет се появи информация за това, че протестиращи смятат да провалят церемонията. Това не се случи, но честването премина под засилено полицейско присъствие.

Сред причините за недоволството на французите са лошото икономическо състояние на страната, високите данъци и растящата безработица.

Според крайнодясната партия Национален фронт е имало „превантивни и произволни“ арести на техни привърженици, дошли, за да присъстват мирно на церемонията. От партията настояха те да бъдат незабавно освободени. Това са методи, характерни за страните с тоталитарен уклон, коментира лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.

Това е неприемливо и непоносимо. Не може да се отнасят така към паметта на тези, които загинаха за Франция, не може да се използва едно събитие от този тип, за да бъдат атакувани ценностите на републиката и на нашата страна, заяви вътрешният министър Манюел Валс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!