Павел Тонев е новият шеф на митниците, досегашният става зам.-министър

OFFNews 11 ноември 2013 в 15:02 8366 5

Кирил Желев
Кирил Желев

Правителството смени шефа на агенция "Митници". Поста поема Павел Тонев, а досегашният началник Кирил Желев е назначен за зам.-министър на финансите, съобщи правителствената пресслужба.

Павел Тонев е роден на 23 ноември 1966 г. Завършил е "Счетоводство и контрол" в УНСС и "Право" във Великотърновския университет. Според официалната му биография, изпратена от МФ до медиите, Тонев "притежава дългогодишен опит в митническата администрация, като за периода от месец август 1991 г. до месец декември 2009 г. последователно е заемал длъжностите митнически инспектор, главен митнически инспектор, началник на отдел, заместник-началник на митница, началник на митница и началник на Регионална митническа дирекция Пловдив. До настоящия момент е упражнявал консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство". 

От МФ пропускат да споменат, че през 2004-а и 2005 г. подчинени на Тонев са заловени в контрабандна схема с фалшифициране на фактури, подправяйки данните в тях, като декларираното количество на внасяните стоки се занижавало.

Тримата задържани служители от сектор „Фирмен внос” – Елка Бабева, Маргарита Нешева и Валери Хрисимов, обяснили, че действали по указание „отгоре“. Тогава районният прокурор на Пловдив Димитър Ангелов обяснява, че разследването е за „мащабна измама”. През 2009 година Легия "Антимафия" сигнализира шефа на митниците Христо Кулишев, че Тонев не е декларирал конфликт на търговски, финансови и делови интереси между дейността на съпругата си и функцията му в администрацията, в която работи.

Проверка на Икономическа полиция в Пловдив констатира в Регионалната митническа дирекция множество нарушения през 2005 година - констатирано е, че са подправени документите на 28 ТИР-а с турско карго, и то само за периода 1 януари – 31 юни 2005 година. Според запознати подобни измами не биха минали без знанието на техните началници.

Кирил Желев е роден на 12.09.1949 г. в град Ямбол. Завършил е „Финанси“. Работил е в общински структури в гр. Ямбол. Бил е депутат в 7-то Велико Народно събрание, както и в 36-ото и 37-ото Народно събрание. От септември 2007 г. до май 2009 г. е бил заместник-министър на финансите, а от май 2009 г. до юли 2010 г. – член на Комисията за финансов надзор. От 2.09.2013 г. досега заемаше поста директор на Агенция „Митници“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови