Доверието в полицията и църквата пада

Юлиан Христов 27 февруари 2012 в 13:40 1889 0

Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.
Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

Спад в доверието в църквата и полицията отчете Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

През последните три месеца доверието в духовниците е спаднало със 17,1%, което се отдава на скандалите с огласените имена на агентите в расо.

В сравнение с ноември миналата година спадът в доверието към полицията е с 5,4%. Въпреки това полицията, заедно с армията, остава най-одобряваната институция. От работата на полицаите са доволни най-вече хората на възраст между 40 и 49 години, които имат среден и по-висок стандарт на живот, както и симпатизантите на ГЕРБ и ДПС.

Неодобрението за службите на реда се покачва с два пункта за последните три месеца – от 38% през ноември 2011 г. на 40% през февруари 2012 г. Най-критични към дейността на полицията са жителите на малките градове, крайно бедните, както и симпатизантите на БСП, „Атака“ и на Синята коалиция. Спад с 1.4% има и в доверието към правителството. Доверието в парламента се повишава с 1,8%.

Противно на очакванията, бедствието в хасковското село Бисер, при което загинаха десет души, е помогнало за запазване на рейтингите на политиците, които се ангажираха с преодоляване на последиците от него.

Политик номер едно за февруари 2012 г. е еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има 66% одобрение, следвана от премиера Бойко Борисов, работата на когото е одобрявана от 51% от българите, сочат резултатите от проучването.

Тази година неодобрението към премиера бележи спад с 4%, който печели доверието на младите българи, на хората на възраст между 40 и 50 години, на столичаните и на респондентите със среден и по-висок жизнен стандарт“. Премиерът е и най-одобряваният лидер на партия от собствения й електорат, показват резултатите от изследването.

Одобрението към президента Росен Плевнелиев е 50% - 2.5 пъти по-високо от неодобрението. Плевнелиев е одобряван от високообразованите българи, от хората на възраст между 40 и 50 години и от близо 90% от симпатизантите на ГЕРБ.

13% не одобряват действията на президента. Сред тях преобладават левите избиратели.

Обществените очаквания към Росен Плевнелиев се свързват преди всичко с ангажирането му с икономическите проблеми и справянето с последиците от икономическата криза в страната. От него се очакват инициативи за намаляване на безработицата у нас, предлагане на мерки за излизане от кризата и за развитието на икономиката (подпомагане на бизнеса, привличане на инвестиции) с цел повишаване на жизнения стандарт.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите. Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70% от социалистите одобряват едновременно и двамата лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови