Баба Тяна разплака България

Виктория Викторова 27 февруари 2012 в 13:27 3115 2

Снимката, която разплака цяла България. Автор: Жоро Хаджиев
Снимката, която разплака цяла България. Автор: Жоро Хаджиев
86-годишната баба Тяна от с. Бисер разплака цяла България с преливащите си от мъка очи. Снимката, направена от модератора на OFFRoad-Bulgaria Жоро Хаджиев, обиколи не само личните профили на хиляди интернет потребители, но и десетки медии.
„До реката в наводненото село Бисер срещнах тази жена. Без да я заговарям, тя дойде при мен и заплака. Отиваше при доктора да вземе лекарства за дядото. Не плачеше заради наводнението, а заради целия си провален живот. - Кой ли не ни управлява, кой ли не ни обещава и все сме нямали пари за лекарства, а се убихме от работа! Кажи, момче, има ли оправия на тоя свят?! Не обичам да споделям сълзливи истории, но ми домиля за тази жена и ви питам, имате ли отговор на въпроса й, защото аз май нямам...“
Това пише Жоро Хаджиев при пускането на снимката, която стана Снимка на деня както в OFFRoad-Bulgaria, така и в OFFNews.bg.

Около 1000 души я споделиха само от неговия профил във Фейсбук, а в последствие тя беше използвана и за емблема на каузи и групи в социалната мрежа. Вестник „Новинар“ я публикува на първата си страница, а Жоро Хаджиев занесе въпросния брой на самата баба Тяна.

Ето и продължението на историята, дадено от фотографа във Фейсбук след повторното му посещение на възрастното семейство:

„Днес бях отново в село Бисер. Много мои приятели от Фейсбук помогнаха по един или друг начин на възрастното семейство! Специални благодарности на приятелката ми Ваня от САЩ, която изпрати следното съобщение: "Днес си купих поредната рокля,казвам го с доза срам: „Искам да изпратя нещо на баба Тяна за лекарства. Би ли ми съдействал?" Предавам на всички вас поздрави от баба Тяна, която отново не можа да сдържи сълзите си, но този път те бяха от радост!“
Макар историята да изглежда с щастлив край, Жоро казва в OFFRoad-Bulgaria, че хората от Бисер благодарят на Форума за безценната помощ, но отбелязва, че възгледите им не са особено оптимистични. „Много хора ме питаха тия дни къде е бабата от снимката, дали е добре, има ли нужда от помощ и т. н, затова отговарям. Баба Тяна е ОК в момента и си пие Джака в селската кръчма, благодарение на няколкото българи, живеещи в чужбина, които изпратиха помощи. Аз също се включих в каузата и онзи ден ходих при нея да й връча... каквото трябва. Баба Тяна пак се разплака, но този път в очите и имаше радост и умиление“, пише още Жоро във форума. Какъвто и да е краят на самата история обаче, хиляди българи си направиха изводите от тази една-единствена снимка. Някои си признаха, че са се разплакали безпомощно, други – че са се сетили за възрастните си близки, трети – че им е дожаляло за собственото им бъдеще, а четвърти намериха сили да вложат всичкия си оптимизъм в тълкуването на съдбата на баба Тяна и помощта, оказана на село Бисер от обикновените българи.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови