Зрее бунт в полицията (видео)

Юлиан Христов 30 октомври 2013 в 10:49 5739 26

Пред 3 РУП: Напрежение сред униформени заради заповед за  мащабна рокада на служители между  районните управления.
Пред 3 РУП: Напрежение сред униформени заради заповед за мащабна рокада на служители между районните управления.

Напрежение се надигна сред полицаите в столичните РПУ-та заради заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев за мащабна ротация на служители между районните управления.

Около 30-40 униформени изразиха недоволството си тази сутрин пред 3-то Районно, където трябваше да подпишат заповедите си за преминаване към други управления. Те не са съгласни с рокадите, понеже не познават районите, в които ги пренасочват.

Според заповедта целият оперативен състав на няколко РПУ-та се премества в други управления за срок от една година. Заповедта е била сведена тази сутрин по време на инструктаж и това веднага е събудило недоволството на полицаите. Служители обясниха пред OFFNews, че били оставени без изход и били задължени да подпишат, защото в противен случай ги застрашавало уволнение.

Основният им аргумент срещу заповедта е свързана както с това, че при преместването им в нов район няма да бъдат така ефективни, както в района, в който работят от години, а също и с чисто битовия аспект на въпроса и близостта на работното място до дома им. По думите на някои от тях при назначаването им на работа в съответното РУП ръководството се съобразявало до голяма степен с местоживеенето им. 

Въпреки недоволството до активен протест не се стигна, тъй като на място пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който увери полицаите, че заради брожението заповедта се отменя. Той увери колегите си и че ще направи всичко възможно да увеличи заплатите им с 10% от Нова година, но каза, че не може да обещае това. Той каза, на събралите се полицаи, че самият той не бил доволен от заплатите на полицаите.

Пред медиите Лазаров коментира:

Към момента това нещо го спираме, тъй като явно някои от колегите са го приели лично, може би не е обяснено по най-добрия начин, така че продължаваме напред. Обяснил съм им какво правим, разбрали сме се и всеки отива да си гледа функционалните задължения. Техните мотиви (на полицаите - бел.ред.) в 14.00 часа зам.-министър Маринов ще ги приеме, ще изслуша мотивите, ще дойдат синдикатите и ще се получи една хубава дискусия, от която се надявам да имаме конструктивни предложения и решения.

Официално като мотив за преместванията на оперативния състав Лазаров посочи рутината, в която изпадат полицаите след няколко години в даден район. Пред журналисти той обясни, че практиката съществува в повечето европейски държави. Според него ротацията би довела и до по-изпълнение на охранителната дейност.

Полицаите изразиха недоволство и срещу крайно недостатъчните 6 литра бензин, с които трябва да патрулират по време на 12-часовите си смени. Те обаче са категорични, че нямат финансови искания и недоволството им не е продиктувано от лошо заплащане или материална база и ще се върнат на работа.

Въпреки това някои от тях са категорични, че подобно решение ще се отрази негативно на работата им, а някои дори заплашиха, че ще подкрепят студентите, ако заповедта не бъде отменена. 

По-късно днес е планирана среща на синдикатите с ръководството на МВР, където се очаква проблемът да бъде обсъден на ниво зам.-министър.  Пред OFFNews Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обясни, че не е виждал заповедта на министъра. Според неговата информация тя касае само патрулната дейност, което каса близо 90% от този състав. Той е категоричен, че не става въпрос за протест, а за спонтанен израз на недоволство и "по-бурно обсъждане" на заповедта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!