Нагласен търг за танковете "Майбах" взе главата на шеф в МО

Юлиан Христов 28 октомври 2013 в 10:14 5429 3

Години наред дулата на
Години наред дулата на "Майбах"-овете бяха насочени към Турция и Гърция. Снимка: БГНЕС

Съмнения за нагласен търг за продажбата на части от станалите легендарни танкове "Майбах" доведоха до уволнението на директора на агенция "Снабдяване и търговия" на Министерството на отбраната Ваньо Кръстев, съобщава "Труд".

Решението за уволнението на Кръстев е взето от военния министър Ангел Найденов в петък. При търга е трябвало да бъдат продадени 374 различни боеприпаси и 33 части от старите немски танкове. Проблемът обаче бил в неизгодните условия за участие в търга, според които, желаещите да участват, имали само два дни на разположение, за да огледат частите, които се намират  в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград.  

За първи път обявата за продажба на различни видове 130-мм оръдия, артилерийски системи, радиостанции, тегличи, ремаркета и куполи с оръдейни тела за танкове "Майбах" се появи на 18 октомври (петък). Според тръжната документация всичко се продава "анблок" с начална цена от 943 400 лв. Според условията те могат да бъдат видени само на 23 и 24 октомври, което физически е невъзможно. Крайният срок за подаване на офертите бе до 12 ч на 25 октомври. Малко преди края на работното време на "Снабдяване и търговия - МО" на интернет страницата на фирмата бе съобщено, че се спира продажбата на елементите от танковете "Майбах". Общата стойност на търга е намалена с 48 000 лв. След това шефът на фирмата е уволнен. Най-вероятно целият търг ще бъде спрян и ще бъде насрочен нов.

Най-вероятно на овакантеното място в "Снабдяване и търговия" ЕООД ще бъде назначен Емил Петров. Той заемаше този пост до 2008 г. Военната фирма се занимава с разпродажба на ненужното въоръжение и техника. Комисионата за службата е 3% от всяка една сделка.

"Майбах"-овете се прочуха, след старта на разследване за ограбването им, за което бяха обвинени и признати за виновни трима души. По 4 години затвор получиха зам.-началникът на поделението в Ямбол майор Алексей Петров и германеца Томас Гмаейр. Третият подсъдим, също германец – Матеус Майр, получи 3 години условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Освен това тримата бяха осъдени солидарно да платят 1 956 000 евро на Военното министерство заради откраднатия танк от т. нар. линия „Крали Марко“ – съоръжение на границата ни с Турция и Гърция, където по времето на студената война са вкопани германските танкове “Майбах” и Т-34, подготвени за водене на боеве. 

Заради някои неясноти в обвинителния акт обаче, делото беше върнато на прокуратурата и трябва да стартира отново на първа инстанция. 

Години наред линията „Крали Марко“ е била последен дом за танковете “Панцер-ІV” на основата на Т-4 със 75 мм оръдие KWK, по-популярни като „Майбах“. Всъщност това са щурмови оръдия на базата на танкове Т-3 и Т-4 с купол на „Майбах“. Според историческите сведения от 1940 година до март 1945 година от тях са произведени 10 529 бройки. Известният още като „Панцер” танк бил и най-често използваната извън границите на Германия бронирана машина, като в България е имало 55 от тях, във Финландия – 59, Унгария – 40, Румъния – 120, Италия – 5 и Испания – 10.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!