Депутат от БСП гони проф. Близнашки от партията

Милен Енчев 26 октомври 2013 в 16:37 6531 11

Георги Близнашки. Снимка: Нова телевизия
Георги Близнашки. Снимка: Нова телевизия

Проф. Георги Близнашки от Софийския университет, който подкрепи антиправителствената окупация на университета от студенти, да бъде изгонен от БСП. Това предложи на днешната конференция на градския съвет на партията депутатът от левицата Страхил Ангелов. 

„Ако някой иска да бъде известен, това не може да става на база на партийния авторитет. Приглася ли на лозунга „червени боклуци”? След като БСП е символ на олигархията, защо е още член на партията?”, каза Ангелов пред делегатите.

По устав, само основната партийна организация, в която членува проф. Близнашки, т.е. „БСП Слатина” (той е нейн председател) може да преразгледа неговото членство. Ще разгледаме партийното състояние на проф. Георги Близнашки, но по принцип. Уставът на БСП не предоставя възможност да бъде изключен, тъй като не отговаря на заложените условия, коментира пред журналисти Емил Войнов, председател на районната организация на БСП – Слатина. По думите на Войнов, няма уставно положение и едва ли ще се стигне до изключване. "Ние сме плуралистична партия и всеки има право на собствено мнение”, каза той.

"Най-мрачните сили в партията не могат да се примирят, че има хора, които не споделят тяхната гледна точка, независимо от доводите и аргументите, които човек излага в подкрепа на студентската окупация", коментира в отговор проф. Близнашки пред Фокус. Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш депутат, заяви, че предложението да бъде изключен от партията звучи крайно несериозно и той не се притеснява. „Въобще има хора, които за съжаление, продължават да живеят в миналото и може би ще си остане така до края на дните им”, добави преподавателят.

„Винаги съм се борел Българската социалистическа партия да се преобразува в една съвременна социалистическа партия от европейски тип и никога не съм се примирявал с остатъците от сталинизма. Все пак нека не забравяме, че нашата комунистическа партия беше една от най-просталински ориентираните в цялата история на световното комунистическо движение”, посочи още Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!